Special: 13 x eigenwijs blij tuinieren en werken in de moestuin

6 april 2016

Het seizoen is weer begonnen, tijd om de plannen voor dit jaar erbij te pakken en lekker bezig te gaan in je tuin en/of moestuin. Het afgelopen jaar schreven we op Eigenwijs Blij heel veel over tuinieren en moestuinieren. Om je te inspireren om lekker te genieten van je tuin, zetten we 13 artikelen met tips voor je op een rijtje. Maak wat moois van je tuin dit jaar!

3 x fijne bloemen en planten voor jou en voor bijen

Laten we beginnen met de siertuin. Voor jou sier, maar voor bijen vaak van levensbelang (en dus ook weer voor jou van levensbelang). Remi schreef een artikel over het hommel- en bijvriendelijk maken van je tuin. Gelukkig is het eenvoudig en leuk om de bijen een handje te helpen. Met zijn tips zorg je dat je tuin (of balkon) mooier wordt en help je tegelijk de bij en de hommel.

trellisscherm-klimrek-sterjasmijn

Remi wilde ook een mooie klimplant vol bloemen (en blije vlinders en bijen) in de tuin. Veel klimplanten blijken echter wat meer steun nodig te hebben dan alleen de schutting, dus een trellisscherm (een klimrek in de volksmond) is de oplossing. Maar hoe maak je zoiets? Remi koos voor een klimrek van bamboe; een duurzame, milieuvriendelijke grondstof.

Wil je verder kijken dan je eigen tuin? Overweeg dan de seed bomb, ook wel bloemenzaadbom of green grenade, een met aarde en voeding samengepakte bal bloemenzaad. Gooi hem ergens op een braak liggend terrein en hop, daar zullen bloemen en blije bijen verschijnen.

Groentestress moestuin

4 x moestuinieren: een welig tierende moestuin, groot of klein

Elisabeth schreef een heleboel artikelen over haar jarenlange ervaringen met moestuinieren. Een herkenbaar probleem dat zij beschrijft: groentestress. Elke moestuinier maakt het mee: je kunt er niet tegen eten, maar de drie courgettestekjes die je ooit plantte, leveren elke dag weer nieuwe courgettes en je repertoire aan courgetterecepten raakt danig uitgeput. Wat te doen aan groentestress in de zomer?

Om groentestress te voorkomen, maak je een goed plan van te voren. Welke leuke, spannende, interessante, grappige groenten en fruit ga je kweken? Ja, ook fruit, want volgens Elisabeth is fruit in de moestuin helemaal niet zo moeilijk. Er is zo veel mogelijk: appels, peren, pruimen, aardbeien, allerlei soorten bessen. Bovendien zijn er tegenwoordig veel ‘vergeten’ rassen weer gewoon te koop.

groente-kweken-kleine-tuin

Heb je een kleine moestuin? Dan is plannen extra belangrijk. Remi pakt het grondig aan. Zijn tuin is niet al te groot. Veel plek voor een groentetuin was er dus niet. Met wat creativiteit, een paar planken en wat potten komt hij inmiddels een heel eind en oogst hij elke zomer lekkere biologische groenten uit eigen tuin. Hij deelt 6 tips over hoe je in een kleine tuin toch groente kunt kweken.

Weet je welke soorten groenten en fruit er dit jaar in jouw moestuin zullen groeien? Dan moet je ook nog ergens zaden of plantjes vandaan halen. In het korte bestaan van Eigenwijs Blij schreven al meerdere van onze bloggers vol enthousiasme over De Bolster. In deze webshop kun je biologische zaden kopen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

2 x mest voor het bemesten van je moestuin en gazon

Veel planten groeien niet vanzelf. Het gebruik van mest is daarom geen slecht idee, maar je tuin volgooien met chemische rommel voelt ook niet goed. Remi testte ‘ECOstyle Gazon-AZ’ op zijn gazon met vale, kale plekken. Dat is 100% organische gazonmest en belooft “een diepgroen en mosvrij gazon”.

gazonmest-test-ECOstyle-Gazonmest-AZ-header

Elisabeth heeft vooral mest nodig voor haar moestuin. Door de jaren heen heeft zij al heel wat ervaring opgedaan met verschillende opties, waaronder paardenpoep en champost. Ze schreef er een artikel over: biologische mest: zelf scheppen of gewoon kopen? En waar dan?

kas-moestuin-2

Groenten kweken in de kas

De eerste ervaringen van Elisabeth met een kas in de tuin waren weliswaar onvergetelijk, maar niet echt een succes. Jaren later probeerde ze opnieuw haar geluk uit met de ‘tentjes’ die je tegenwoordig vrijwel overal kunt kopen. Elisabeth is helemaal enthousiast over de extra mogelijkheden van een kas. Dus, heb je een plekje over in de tuin, overweeg dan ook eens om er een aan te schaffen.

5-tips-katten-uit-tuin

Katten op een vriendelijke manier weghouden uit je tuin

Remi heeft twee katten. En in zijn straat zijn nog minstens tien andere poezen. Hij vindt katten prachtige en leuke beesten, maar heeft ook een (groente)tuin waar hij ze liever niet in heeft. Maar wat is de beste manier om katten op een katvriendelijke manier uit de tuin te houden? Remi testte een paar manieren uit.

2 x nog veel meer tips voor een eigenwijs blije tuin of moestuin

Nog meer tips? Elisabeth is helemaal fan van Romke van der Kaa. Er verschijnen jaarlijks tientallen boeken op tuingebied, hele boekenplanken in de openbare bibliotheek zijn er mee gevuld en daar zijn heel interessante boeken bij. Romke van de Kaa weet echter een enorme kennis van bloemen en planten te combineren met een geheel eigenzinnige manier van tuinieren onder het motto: niet moeilijk doen, een tuin heb je om van te genieten.

MijnTuin-org-review

Remi is heel blij met het forum Mijntuin.org. Of je nou een beginnende of ervaren tuinier bent, je hebt altijd vragen. Mijntuin.org is een gratis sociaal netwerk voor tuinliefhebbers in Vlaanderen en Nederland dat kan helpen de meeste van die vragen te beantwoorden. Je kunt een persoonlijke tuinkalender maken en krijgt vervolgens in de app of via e-mail updates over de aandacht die jouw planten nodig hebben.

Nou, waar wacht je nog op? Hup, de tuin in!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *