Eat that frog en begin de dag succesvol met die ene rotklus!

29 maart 2016

Uitstellen is heerlijk. Een taak net zo lang vooruit schuiven tot hij tegen de deadline aanschurkt werkt vaak bijzonder inspirerend. Maar soms komt van uitstel afstel en soms blijft zo’n stom taakje bungelen en de hele dag een schaduw werpen. Want straks… moet je er toch echt aan beginnen. De oplossing: begin de dag met zo’n shitklus. Eat that frog!

Tip van Mark Twain

What the hell? Wat is het idee achter het eten van een kikker?! De tip komt origineel van Mark Twain, toch niet de minste. Hij schijnt ooit gezegd te hebben dat je de dag maar het beste kunt beginnen met het eten van een levende kikker. Dan weet je tenminste 100 procent zeker dat je het ergste van de dag achter de rug hebt en dat de rest van de dag alleen nog maar kan meevallen. En hij heeft een punt!

Boek Brian Tracy: Eat That Frog!

Brian Tracy ging jaaaaaren geleden al met deze tip aan de haal in zijn boek over time management: Eat That Frog! Dit boek geeft naar het schijnt 21 tips hoe je minder uitstelgedrag kunt vertonen en dus meer gedaan kunt krijgen. Maar de basis is eigenlijk doodsimpel: begin je werkdag met het eten van zo’n kikker!

Begin je dag dus niet met even lekker je e-mail lezen en blogs bijlezen met een kopje koffie. Of met die superleuke klus. Nee, begin met die belangrijke klus die je gewoon uit de weg moet werken. Die klus die echt extra aandacht en focus nodig heeft. Aandacht en focus die je aan het einde van de dag niet meer met fatsoen kunt opbrengen, omdat je energie en inspiratie al weggezakt is. Kies je kikker en eet hem!

Kikkers eten werkt

Ik ken deze tip al zo lang en pas hem ook al zo lang toe, dat ik oprecht verbaasd was toen ik ontdekte dat ik er nog niet over had geschreven. Het lukt mij lang niet elke dag. Soms heb ik gewoon geen zin en blijf ik uitstellen. Dat komt wel, dat komt wel, doe ik vanmiddag wel of desnoods morgen… En soms vergeet ik deze tip helemaal en ben ik zo weer maanden verder voor ik er weer eens aan denk. Maar in de weken dat ik wel begin met kikkers, voel ik mij stukken beter gedurende mijn werkdag! Het is heerlijk om zo’n klus uit de weg te werken: die lastige mail naar die lastige klant, die toch best complexe tekst die ik nog moet schrijven. Als het weg is, is het weg en is de rest van de werkdag een relatief feestje!

Kies je kikker voor morgen

Misschien wordt jouw dag voor een groot deel bepaald door de e-mails in jouw inbox en fungeren ze voor een groot deel als takenlijst. Dan kan ’s ochtends (met een kop koffie) je kikker kiezen al meteen funest zijn, omdat je overspoeld wordt door allerlei andere taken die om aandacht schreeuwen. Kies je kikker daarom al een dag van te voren.

Laat dit het laatste zijn dat je op je werkdag doet: je kijkt naar je taken voor morgen en wijst heel bewust een ervan als kikker aan. Noteer de taak ergens waar je niet wordt afgeleid door andere taken, desnoods op een post-it naast je laptop. Start je werkdag vervolgens echt met deze kikker, nog voor je je e-mail checkt. Misschien heb je de laptop of internet nodig voor het eten van deze kikker. Geeft niks, maar laat je niet afleiden. Slacht hem, verorber hem, consumeer hem en voel je de rest van je werkdag supermachtig en gelukkig. De meest eenvoudige tip op het gebied van time management ooit en hij werkt echt.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “Eat that frog en begin de dag succesvol met die ene rotklus!

  1. Goed punt, ik hou mij er vandaag nog niet echt aan zelf 😀

  2. Ik gun het mezelf in \’die ene week van de maand\’ om het niet te doen. De rest van de week probeer ik zoveel mogelijk wél met kikkers te beginnen.

    (En tenslotte, als je genoeg kikkers kust, komt er vanzelf een mooie prins voorbij, of prinses, of een knap paard 😉 )