Blogger Louise: “Kies ervoor om vanuit authenticiteit iets te doen (of juist niet)”

11 april 2016

Louise blogt sinds februari 2016 voor Eigenwijs Blij. Ze schrijft tot nu toe voornamelijk over veganisme en emancipatie. Verder is het een bezige bij die graag kookt en veel leest. In dit interview lees je hoe zij ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen zij nog wil gaan zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Drie dagen per week ben ik functioneel applicatiebeheerder bij een zorginstelling voor ouderenzorg. Ik beheer daar een onder andere de applicatie waar alle cliëntgegevens in geregistreerd worden en het intranet. Daarnaast ben ik altijd wel ergens druk mee. Zo kook ik graag en probeer ik altijd weer nieuwe gerechten of bereidingswijzen uit. Samen met een vriendin verzorg ik zo nu en dan een workshop waarin we deelnemers kennis laten maken met yoga en plantaardige voeding.

Ook maak ik graag kleding en gekke taarten, schilder en teken ik en maak ik kleine objecten van polymeerklei. Sinds 2010 hou ik een blog bij (scillie.com). Schrijven is inmiddels een tweede natuur geworden. Bij ongeveer alles wat ik doe, hoor en meemaak denk ik: zit hier een blogje in? Verder heb ik samen met mijn lief een zoon van 21 en een dochter van 18. We hebben het alle vier druk dus als het lukt om samen tijd door te brengen geniet ik daar ook erg van.

Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?

Eigenwijs zijn zit hem voor mij in het feit dat je bij alles er voor kiest om vanuit authenticiteit iets te doen of juist niet te doen. Dat je bij alles nadenkt: waarom doe ik wat ik doe? Omdat dit ‘normaal’ gevonden wordt? Omdat het van mij verwacht wordt en wil ik het eigenlijk wel? Met de stroom meedrijven is natuurlijk heel comfortabel, maar daar ben ik niet zo goed in.

Zo heb ik sinds kort gekozen voor een veganistische leefstijl. Dat brengt de nodige discussies en strijd met zich mee, maar ik denk dat als we als soort willen overleven dat het de enige weg is. Bovendien vind ik het eigenlijk een steeds gekker idee dat wij mensen dieren mishandelen en gebruiken voor ons eigen genot. Waar ik me ook nogal druk over maak is het feit dat vrouwen anno 2016 nog steeds bijna overal ter wereld een slechtere positie hebben ten opzichte van mannen, zelfs hier in ons mooie landje.

Bij alles wat ik op mijn eigen wijze doe of vind, ben ik zeker ook een blij mens. Liefde, compassie, positiviteit en humor zijn mijn drijfveren. Het glas is niet half vol of half leeg, maar altijd tot het randje gevuld. Misschien niet altijd met de dingen die je wenst, maar daar moet je dan ook maar wat van maken. Omstandigheden zijn soms niet ideaal maar het is essentieel hoe je er zelf mee om gaat.

Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?

Het ‘anders doen’ zit denk ik een beetje in mijn aard. Er is niet een specifiek moment te benoemen. Ik ben een echte studiebol en een denker, lees veel en verdiep me graag in van alles en nog wat. Daardoor zijn er voortdurend momenten waarop ik veranderingen aanbreng in mijn leven. Die groei vind ik heel mooi. De weg naar verandering is veel interessanter dan de uiteindelijke verandering zelf. Een van de boeken die mij naar veganisme heeft geleid is ‘Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer.

dieren-eten-boek

Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?

Genoeg foute genoegens en gewoontes maar nooit heimelijk en als ik ergens van overtuigd ben dan ga ik er ook helemaal voor. Wel is het soms lastig om bijvoorbeeld qua veganisme alles 100% goed te doen. Zo overkomt het me nog steeds dat ik bijvoorbeeld iets koop en niet goed heb opgelet op E-nummers van dierlijke oorsprong. Maar ach, beter inconsequent op de goede weg dan consequent slecht bezig zijn. Het is belangrijk om vergevingsgezind te zijn, ook, of misschien juist, naar jezelf toe.

Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?

Ik zou wel wat groener willen leven. Daar heb ik best nog wat stappen in te maken. Wat dat betreft kan ik ook weer veel leren van mijn mede-bloggers op Eigenwijs Blij. Als ik bijvoorbeeld de berg plastic zie die overblijft van de wekelijkse boodschappen, schaam ik me diep. Het ontbreekt mij wel eens aan tijd of energie om betere keuzes te maken en dan kies ik vaak toch voor het gemak maar dat vind ik tegelijkertijd een slap excuus.

Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?

Als je iets in je leven wil veranderen, wees dan liefdevol naar jezelf toe. Bedenk wat je nou eigenlijk écht wil, zet de stip op de horizon en begin daar met babystapjes naar toe te lopen. Je zult zien dat je onderweg groeit en steeds makkelijker vooruit komt. En als je dan ook nog liefdevol naar anderen toe bent dan kun je meer bereiken dan je voor mogelijk had gehouden.


Benieuwd naar de artikelen van Louise voor Eigenwijs Blij? Op de auteurspagina van Louise vind je een overzicht van al haar artikelen.

Foto: bewerkt door Jeroen Weideman

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *