Soof’s & Co Groningen: lunchcafé met mensen met een verstandelijke beperking

16 februari 2017

Afgelopen dinsdag, niet voor niets op Valentijnsdag, de dag van de liefde, mocht Eigenwijs Blij aanwezig zijn bij de opening van Soof’s & Co in Groningen. In dit gezellige en ietwat chaotische lunchcafé staat het concept ‘met elkaar’ centraal. De leveranciers komen zo veel mogelijk uit het Noorden en alles is biologisch. En dat alles met liefde gemaakt en geserveerd samen met mensen met een verstandelijke beperking.

Edith en Sofie

Lunchcafé Soof’s & Co komt uit de van dromen en plannen overstromende hoofden (zo heb ik mij laten vertellen) van Edith en Sofie. Ze hebben zo veel plannen, dat ze deze alleen kunnen uitvoeren door ze met elkaar te combineren. En dat komt mooi uit, want alléén biologisch of alléén streekproducten of alléén een sociale insteek is tegenwoordig allang niet meer genoeg om bijzonder te zijn. En dus doet Soof’s & Co aan de W.A. Scholtenstraat 9 alles.

Wat dat alles helemaal precies is wordt ons tijdens de feestelijke (en chaotische) opening niet helemaal duidelijk, maar het komt erop neer dat mensen met een verstandelijke beperking een groot deel van het werk op zich zullen nemen en je hier heerlijk biologisch en grotendeels regionaal zult kunnen eten.

Smakelijk biologische streekproducten

Dat regionale en biologische komt tijdens de opening goed uit de verf. De wilde wadoesters slaan we af, maar dat is puur persoonlijke smaak. Maar dan komen de proeverijen voorbij van dingen die hier ongetwijfeld vaker op het menu zullen staan: heerlijke smeersels zoals tapenades, een verrassend groentestamppotje (zeg maar hutspot met groene asperges), een witvis met paprikasausje waar mijn ‘plus one’ heel tevreden over was en een varkensstoofpotje dat werkelijk goddelijk was. Helaas moesten we vooraf aan de brownies weer weg, maar die zagen er ook heerlijk uit.

Als ze dit niveau culinair gezien vast kunnen houden, dan is Soof’s & Co een superplek om eens te bezoeken. Ook al verwacht ik dan eerder broodjes en soepen. Ik weet het niet; de echte menukaart heb ik nog niet gezien. Voor een inhoudelijk onderbouwde recensie mis ik dus nog wel wat informatie. Want volgens mij was de opening weliswaar enorm gezellig, maar niet echt representatief voor het dagelijkse reilen en zeilen van dit lunchcafé.

Desondanks of misschien juist daarom wel is Soof’s & Co zeker een tweede bezoek waard. En dan wel doordeweeks overdag. Soof’s & Co is vooralsnog geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *