Het gevoel dat mijn geld slechte dingen doet in de wereld overheerste voor mij de laatste tijd steeds meer. Berichten over investeringen van diverse banken (ja, ook mijn bank) in megastallen, clustermunitie en de olie industrie kwamen steeds vaker langs. En natuurlijk is de eerste vraag die dan op komt: waarom stap je dan niet over naar triodos of ASN? Dat heb ik me ook afgevraagd, maar het overstapgedoe en het niet kunnen behouden van mijn eigen rekeningnummer weerhouden mij daar tot nu toe van. Ook krijg ik elke maand een bericht van mijn bank dat de rente nóg weer lager geworden is. Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren om mijn spaargeld in elk geval voor een deel goed en duurzaam werk te laten doen (mét een fatsoenlijke rente), hier neem ik jullie graag in mee!
De makkelijkste (en veiligste) manier die ik vond om je geld duurzaam te laten werken en wat meer rente te krijgen, is een deel hiervan bij oikocredit (www.oikocredit.nl) te laten beleggen. Hier krijg je 1,55% rente, oikocredit bestaat al 40 jaar en het is in al die jaren nog niet gebeurd dat een belegger zijn of haar geld niet terug kreeg. Er is natuurlijk altijd wel een risico, net als bij alle andere investeringen.
Deels gedreven door de bizar lage spaarrente, ben ik op zoek gegaan naar duurzame investeringen en aandelen. Ik koos voor duurzaamheid (en kleinschaligheid, lokaal enzovoort) omdat de risico`s die je daarmee neemt een stuk kleiner zijn dan met veel andere investeringen en ik wilde natuurlijk niet investeren in zaken waar ik écht niet achter stond. Ik vond heel veel crowdfunding platforms waar allerlei mooie kleinschalige initiatieven op gefinancierd werden, maar ook grotere initiatieven zoals windmolenparken en zonneparken. Zijn al deze investeringen dan ‘duurzaam’ of ‘groen’? Nee, er zitten heel veel opties tussen. Je kunt investeren in startups, lokale boeren, gewone bedrijven, microkredieten, vastgoed en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn enorm!
Juist omdat er zoveel mogelijkheden en platforms zijn, voelt het soms een beetje alsof ik door de bomen het bos niet meer zie (en vind ik het moeilijk te kiezen wat wel en wat niet). Daarnaast is crowdfunding echt onwijs populair en zijn projecten vaak binnen no time vol. Daarom heb ik me aangemeld voor een hele lijst nieuwsbrieven (en twitternotificaties) om snel op de hoogte te zijn van nieuwe projecten en niet telkens zelf het internet zelf af te hoeven struinen (daar heb ik ook gewoon de tijd niet voor 😉 ).
Investeren blijft natuurlijk altijd risicovoller dan je geld gewoon bij de bank stallen. Daarom is het echt heel belangrijk om je geld niet allemaal bij 1 project te investeren, maar om te spreiden (en natuurlijk geen geld te investeren dat je eigenlijk morgen nodig hebt en niet zou kunnen missen). Bij veel van de projecten is er een minimum investering, dat loopt uiteen van ongeveer 50 tot 250 euro. Ik vind het zelf wel veilig voelen om voor het minimum te gaan en dan gewoon in meer projecten te investeren.
Als je je geld inderdaad verspreid over allemaal projecten, is het wel heel belangrijk dit goed bij te houden. Het is natuurlijk een soort aandelenportefeuille, en je wil natuurlijk weten waar je precies in geïnvesteerd hebt en wanneer je je geld terugkrijgt. Ik heb daarom zelf een Excel bestand waar ik de volgende informatie in heb staan: Bedrijf, bedrag, looptijd, percentage, platform waar ik de investering gedaan heb.
Alle verschillende platforms vertellen per project hoe risicovol de investering is. De een doet dat met een aantal sterren, de ander met een letter en weer een ander met een cijfer. Het komt echter allemaal op hetzelfde neer, het platform heeft voor jou gekeken hoe groot het risico is dat je je geld niet meer terug zult krijgen bij dit project. Vaak betekend een hogere rente meer risico (logisch) (en soms ook dat je het geld voor langere tijd investeert). Het is dus heel belangrijk jezelf af te vragen hoeveel risico je zou willen nemen. Ik hou zelf niet van risico`s, dus ga het liefste voor de ‘veiligste’ projecten, daar krijg je minder rente op, maar het is nog altijd véél meer dan bij de bank!
Hieronder een overzicht van de platforms die ik tot nu toe vond, ik heb nog niet met elk platform ervaring en hoor graag de ervaringen die jullie hebben!
- www.oneplanetcrowd.com/nl/
- https://greencrowd.nl/
- https://crowdaboutnow.nl
- www.symbid.nl/home
- www.lendahand.com
- www.geldvoorelkaar.nl
- www.capitalcircle.nl
- www.voordegroei.nl
- www.kapitaalopmaat.nl/
- www.collincrowdfund.nl
- www.thedutchdeal.nl/
- www.fundingcircle.com/nl/
- www.lendico.nl
- https://lovetofund.com/
- https://crowdpartners.nl/
- www.crowdestate.nl
- http://bouwaandeel.nl/
- www.onderlingkrediet.nl
Historica, politica, vegetariër, gespecialiseerd in denken tijdens de Nederlandse Opstand, boekenliefhebber, moestuinierder met vallen en opstaan
Wat leuk en interessant om te lezen. Zelf ben ik wel overgestapt van de ABN AMRO (investeren met mijn geld in kolen, fossiele energie, pijpleidingen door heilige gebieden van indianen enz) naar de Triodos Bank. Ik schreef daar eerder dit artikel over (www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/stappenplan-overstappen-naar-duurzame-bank), maar moet bekennen dat het uiteindelijk meer werk was dan het leek en best wel wat tijd en moeite heeft gekost al ben ik blij dat ik het gedaan heb.
Kies je ervoor om niet weg te gaan bij de oude banken, dan kun je ze natuurlijk wel onder druk zetten. Stuur ze een mail, brief of een bericht via twitter of facebook waarin je zegt wat je belangrijk vind en vraag ze daar aan te werken. Ook de oude logge banken zijn wel aan het schuiven namelijk. En het helpt als meer mensen daar om vragen.
Ook investeren in je eigen huis kan soms een goede duurzame investering zijn. Als € 5.000,- op de bank hebt staan krijg je nagenoeg geen rente. Koop je er zonnepanelen van (op eigen dak of via een postcoderoos-project), dan haal je een veel hoger rendement.
Ik ga me binnenkort eens verder verdiepen in de lijst websites hierboven! Dank!
Dank voor je reactie! Ik was inderdaad al bang dat overstappen echt heel veel gedoe zou zijn. Brieven aan de bank doe ik wel zo nu en dan ;-).
Investeren in duurzame energie voor onszelf overwegen we inderdaad ook wel echt serieus. Vooral nu er ontwikkelingen zijn op het gebied van zonnepaneeldakpannen (onzichtbaar) en een soort zonnenpaneelfolie voor op ramen. Dit maakt het voor ons in een huis dat beeldbepalend stadsgezicht is net iets makkelijker ;-). Dus daar wachten we nog even op.
Als je overstappen naar een andere bank veel werk vind, raad ik aan gewoon twee banken te nemen. Dat is heel eenvoudig en helpt ook meteen.
Veel mensen hebben een woning die niet geschikt is om zelf energie op te wekken. Bijvoorbeeld door een klein/ geen dak op het zuiden of schaduw van bomen/gebouwen/dakkapellen. In dat geval kun je uitzoeken of er in de buurt ergens een collectief project is. Door wetgeving moet je iets zoeken binnen je postcoderoos (dat is jouw postcode zonder letters plus alle aangrenzende postcodes zonder letters). Als je het collectief doet, is het vaak nog goedkoper ook. En dan liggen jouw panelen niet op je eigen dak, maar bijvoorbeeld op het dak van een school, boerderij of loods waar vaak geen schaduw is en de inkoop voordeliger. Je moet alleen even geluk hebben dat er een energiecoöperatie in de buurt zit met zo’n project. (of er zelf een opzetten)