Interview Carla: “Gelukkig leven zit in de balans tussen wat je wilt doen en wat nodig is.”

20 februari 2017

Carla Richie is onder meer trainer en coach op het gebied van bewustwording en geluk. Ze is gefascineerd door alle aspecten van geluk en de balans die je hierbij vaak tussen twee tegenpolen moet zien te vinden. In dit interview lees je hoe Carla ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen zij nog wil gaan zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk als masseur, trainer en coach. Heb mijn eigen massagepraktijk in IJsselstein, een platform voor bewustwording & Balans (Innerlijke Focus) en ben samen met sociaal psycholoog Michiel Hobbelt de Gelukcentrale aan het opzetten. Met deze laatste willen we graag het Werkgeluk bij bedrijven en organisaties bevorderen.

Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?

Voor mij zit een gelukkig leven in de balans houden tussen wat je vanuit je hart wilt doen en wat er soms nodig is om wat brood op de plank te krijgen. Leven vanuit je hart, niet met de ratrace van de maatschappij meegaan, maar je eigen pad volgen. Autonomie en zingeving zijn hierin voor mij belangrijk.

Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?

Bij mij ging de ommezwaai geleidelijk. Ik merkte al een tijdje dat het werk dat ik deed in loondienst niet meer bij mij paste. Maar voordat je dan daadwerkelijk de stap neemt om volledig zelfstandig door te gaan, dat heeft bij mij wel even geduurd. Ik zou nu niets anders meer willen. Vind het heerlijk om mijn eigen ding te doen en andere mensen daarmee blij te maken. Door steeds meer bewustwording te creëren in welk gedrag je gelukkig maakt, hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het geluk van andere mensen.

Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?

Haha, leuke vraag! Ja, ik zou graag totaal geen alcohol meer drinken. Vanuit geluksperspectief weet ik dat alcohol ervoor zorgt dat je minder diep slaapt en je dus minder fit opstaat. Vitaliteit is ook een belangrijke pijler van geluk waar je zelf invloed op hebt. Maar af en toe een glaasje wijn vind ik erg lekker. Ik ben er van overtuigd dat wanneer je hierin mild voor jezelf bent, dat beter werkt dan wanneer je jezelf alles gaat ontzeggen.

Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?

Graag zou ik meer in de natuur wonen. Natuur werkt heel helend voor je. Ons land is zo vol gebouwd, dat je bewust natuur moet opzoeken. Het lijkt mij heerlijk wanneer je altijd omringd bent door groen. Maar ook hierin is wel weer balans nodig. Ik zou niet in mijn eentje in een hutje op de hei willen wonen, ik heb ook sterk behoefte aan sociale relaties. Relaties is 1 van de belangrijkste pijlers in ons model ‘de 5 pijlers van geluk’. Wij hebben relaties nodig voor sociale steun en verbinding. Wederzijds vertrouwen is hierbij belangrijk.

Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?

Volg je eigen weg en wees jezelf. Authenticiteit, blijkt uit onderzoek, wordt erg gewaardeerd en toch doen we vaak wat anderen van ons willen of verwachten. Uit angst om niet bij de groep te horen, passen we ons vaak aan. Maar anderen vinden je vaak juist leuker wanneer je volledig jezelf bent. Wees je eigen unieke zelf! Je bent een mooi mens.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *