Terugblik op mijn 12 maanden Eigenwijs Blij

22 februari 2017

Mijn eigenwijs blije loopbaan begon in januari 2016 met 7 dagen koud douchen. Een uitdaging voor iemand die van warmte houdt. Maar ik heb het volgehouden en ervan geleerd en genoten. Het leek de hoofdredacteur van dit blog een goed idee dat ik elke maand een challenge aan zou gaan om daar vervolgens verslag over uit te brengen. Het afgelopen jaar is een mengeling geworden van challenges, testen en uitproberen. Wat heb ik een lol gehad! Voordat ik hiermee begon had ik geen idee hoe dit mijn leven zou beïnvloeden, het ging mij om het ‘lekker schrijven’ vanuit het principe: liever inconsequent goed, dan consequent fout.

2016

De rode draad van het aflopen jaar is wel het onderwerp gezondheid geweest. Welke effecten heeft bijvoorbeeld koud douchen op lijf en leden? Is elke dag 30 minuten bewegen een mythe of is het haalbaar? Een maand lang anders eten: realmeal. Heeft 5 stuks groente en fruit per dag mijn leven ingrijpend veranderd?

Eten en bewegen

Ik hou van ontdekken, maar ben geen Columbus. Ik hou het liever wat dichter bij huis. Dus een maand lang een heel ander eetpatroon aanwennen, was de grootste uitdaging van het afgelopen jaar. Geen boterham met hagelslag in de ochtend, in plaats daarvan een gebakken eitje met spinazie en tomaat. Een hele omslag. Wat was ik blij toen in de Griekse yoghurt ontdekte en dat dat ook paste binnen het real meal principe. Een maand lang weinig tot geen koolhydraten en meer vet, soms een genot, soms een frustratie. Een week lang 5 stuks groente en fruit eten was ook een lastige; ik ben niet zo’n fruit-eter en opeens moest ik mezelf er toe zetten om een kiwi, banaan en een sinaasappel naar binnen te werken. Op één dag. De challenges die sport gerelateerd waren, waren verre van frustrerend. Wat heb ik genoten van veertien dagen proberen elke dag te bewegen. En tijdens de recharge week maakte ik opnieuw kennis met yoga. Wat lekker! Maar het moet natuurlijk wel een uitdaging blijven en zelfs dat is gelukt. Want iedere keer na een bepaalde periode was het weer heerlijk om terug te gaan naar ‘mijn oude patroontje’.

Bewustwording

Ik heb het afgelopen jaar met al zijn challenges ervaren als een stuk bewustwording. Zoals ik al schreef, Ik ben geen bungee-jumpende adrenaline junk die haar huid scrubt met zeezout en nee zegt tegen chocolade. Maar daarom is het wel fijn om af en toe uit mijn comfortzone te stappen. Daarmee ben ik gaan nadenken over waarom ik de dingen doe zoals ik ze doen en kan ik uit ervaring de dingen die bij me passen meenemen in mijn verdere leven of afserveren. Maar niet voordat ik het heb uitgeprobeerd. Een stuk eerlijker lijkt me!

De stand opmaken

En nu eerlijk: wat heeft het me gebracht? Het koude afdouchen heb ik een paar maanden vol gehouden, waarna de warme kraan zijn werk weer deed. In oktober ben ik er nogmaals mee begonnen ter voorbereiding op een ijsbad (dat was ook een ervaring!). Maar ook daarna kon ik het niet vasthouden. En dat vind ik ook prima. Ik weet dat ik het kán, maar dat ik een warme douche niet wíl missen. Het bewegen heeft gezorgd dat ik me er van bewust ben dat ik dagelijks meer stilzit, dan dat ik beweeg. Elk moment dat ik kan bewegen gebruik ik dan ook, als zijn het soms maar kleine stukjes. Toch komt het regelmatig voor dat ik mezelf er toe moet dwingen om te gaan hardlopen, er is namelijk altijd wel een excuus (te donker, te koud, te nat, moet nog werken) om het niet te doen. Door mezelf weer een doel te stellen, een goede 10 km lopen dit jaar, krijg ik weer meer focus. Nog een bewustwording: bewegen maakt mij tot een blijer mens. En dan het eten. Mijn bob-je is er nog, mijn gewicht is stabiel, ik ben dit jaar maar een keer verkouden geweest (weerstand begint in je buik!) en mijn darmen leven nog steeds hun eigen leven. Ik vond het heerlijk om uit te proberen, uit mijn veilige aardappel-groente-vlees-patroon te stappen en te gaan pionieren in een wereld van realmeal, glutenvrij en vegetarisch. Ook hierbij is de bewustwording dat wat je naar binnen werkt invloed heeft op je hele lijf. Resultaat: geen mixjes/pakjes meer, minder koolhydraten, verse groenten, daarentegen kan ik ook nog steeds genieten van een stuk chocolade en een frikadel speciaal. Maar dan wel heel bewust!

Samengevat

Ik ben een rijker mens geworden die heeft ontdekt dat de wereld zoveel groter is, dat er zoveel mensen zijn die hun kijk op de wereld met jou willen delen. En dat ik daar voor open kan staan. Zonder filter en vooral zonder vooroordeel. Gewoon doen en ervaren! En daar ga ik dit jaar mee door: 10 dagen alleen maar water drinken, seizoensgebonden eten, maar ook duurzaam bouwen en welke boom past het beste bij mij? Uiteenlopende zaken om de wereld te ontdekken om inconsequent goeie dingen te doen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *