LETS: ruilen van spullen en diensten

1 februari 2017

LETS is de afkorting van Local Exchange Trade System. Het is een vereniging waar mensen, met een alternatieve munt, spullen en diensten kunnen ruilen. Dat kan van alles zijn zoals: huishoudelijke taken, kinderkleren weggeven waar je kinderen zijn uitgegroeid, klussen, speelgoed dat je kinderen beu zijn…  Een geldloos en milieuvriendelijk systeem om mensen elkaar te helpen die o.a. in nood zijn, spullen willen ruilen met iemand als je ze niet meer nodig hebt of er te veel van hebt, aan iemand geven die er wel blij mee is.

Ik ben al enkele jaren lid van zo’n LETS van de Belgische provincie Limburg. Ik zorg voor de mensen, kan teksten in het Duits vertalen, videobanden op DVD’s overzetten… Terwijl ik van andere mensen boeken neem die ze niet meer moeten hebben, grote boodschappen voor me doen die ik niet te voet of met de fiets kan dragen, restjes van een maaltijd meegeeft… Dat systeem rouleert goed. Iedereen doet er aan mee ongeacht leeftijd, inkomen, achtergrond. Het is fijn, omdat je nieuwe mensen uit de buurt leert kennen en zo elkaar kan helpen met probleempjes.

De LETS-verenigingen zijn gewoonlijk per regio verdeeld, want met een dicht netwerk van precies buren, kan je elkaar gemakkelijker mee helpen.  Ook al ken je je buur meestal niet zo goed, maar het contact is daar ook aanwezig.

Dus de voordelen van LETSEN zijn sociale contacten op een duurzame manier door elkaar te helpen, en spullen te ruilen. Het is goedkoop en leuk, maar je moet wel de manier van denken naar een alternatieve economie opzetten.

Voor meer info:

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *