Last van fruitvliegjes? Maak een fruitvliegjesval!

11 augustus 2015

Fruitvliegjes kunnen behoorlijk irritant zijn. Vanuit het niets duiken ze in groten getale op om neer te dalen op de fruitmand of je glas wijn. En je hoeft maar een paar broodkruimels of andere etensresten te laten slingeren of de kleine krengetjes hebben voldoende te eten om zich verder voort te planten. Maar hoe kom je weer van ze af? Gebruik je de vliegenmepper? Een stofzuiger? Zo’n elektrische vliegenmepper? Of zelfs gif? Het kan veel eenvoudiger (en milieuvriendelijker)! Maak in een handomdraai een fruitvliegenval!

Augustus: fruitvliegjes!

Augustus is de beste maand voor fruitvliegjes (ook wel ‘bananenvlieg’ of Drosophila melanogaster). Dat is duidelijk te zien aan het aantal zoekopdrachten in Google naar termen als ‘fruitvliegjes’:

Ze zijn gek op warme temperaturen, vandaar dat ze er vooral in de zomer zijn. Ze leven ongeveer een maand en een vrouwtje kan in die maand 400 tot 800 eitjes leggen. Grijp je dus niet snel in, dan kan het snel gaan en heb je binnen no-time een fruitvliegjesplaag!

Zo vang je fruitvliegjes

Gelukkig is het vangen van fruitvliegjes een eitje! En het kan nog redelijk diervriendelijk ook!

Benodigdheden

 • Een glas
 • Iets wat fruitvliegjes lokt, zoals fruit of wijn
 • Keukenfolie
 • Een satéprikker

Maak een val voor de fruitvliegjes

 1. Pak een willekeurig glas uit de kast. Elke vorm is goed, maar ik zou voor een laag breed glas gaan. Bijvoorbeeld een whiskyglas of picardie glas.
 2. Zoek vervolgens iets waar fruitvliegjes gek op zijn. Dit is makkelijk te vinden, omdat dit precies is waar je nu de fruitvliegjes ziet. Denk bijvoorbeeld aan een plakje banaan, een schijfje sinaasappel, een stukje brood of een scheut wijn of bier. Sommigen adviseren azijn te gebruiken of ranja. Doe dit in het glas.
 3. Knip een stukje keukenfolie dat net iets groter is dan de bovenkant van het glas. Vouw dat over de bovenkant. Keukenfolie plakt vanzelf over de randen zodat het glas nu afgesloten is.
 4. Prik nu met de satéprikker één of meerdere gaatjes bovenin de folie en wiebel even wat met de prikker. Gaatjes van 3 a 4 millimeter zijn perfect.

Je val is nu klaar!

fruitvliegjes-2

Vang fruitvliegjes

Zet de val op een plek waar fruitvliegjes zitten. De geur van je aas zal door het gaatje komen en daar komen ze vanzelf op af. De vliegjes kruipen door het gaatje en smullen daar van je aas, maar kunnen de uitgang niet meer vinden. Soms zul je na een paar uur al tientallen fruitvliegjes in je glas hebben!

Laat de fruitvliegjes buiten los

Om te zorgen dat je val blijft werken is het verstandig om dagelijks even te verversen. Dat doe je door de gevangen vliegjes buiten los te laten. En je aas (hierin leggen de fruitvliegjes de eitjes) te vervangen door een vers stukje fruit.

Diervriendelijk van je fruitvliegjes af!

Op deze manier kom je snel, effectief en diervriendelijk van je fruitvliegjes af. Natuurlijk is het ook verstandig om in de zomer extra voorzichtig te zijn met etensresten. Voorkomen is immers beter dan bestrijden. Maar heb je toch last van fruitvliegjes, dan zal deze val zeker helpen om van ze af te komen. Heb je nog andere tips? Welk aas werkt bij jou het beste? Laat het hieronder weten!

17 reacties op “Last van fruitvliegjes? Maak een fruitvliegjesval!

 1. Holly aug 8, 2018

  Bij mij werkt het uitstekend met Balsamico azijn

 2. Een alternatief op gewone azijn is appelazijn. Druppeltje afwasmiddel er bij en de fruitvliegjes bestrijden is nog nooit zo makkelijk geweest. De azijn kan werk wat sterk ruiken maar je bent wel van de fruitvliegjes af!

 3. Mark Vonkers mrt 30, 2020

  Ik heb het ook geprobeerd Holly met azijn maar het ruikt nogal in huis daardoor. Ik had het idee op https://fruitvliegjesinfo.nl/ en er staan nog een paar alternatieven. Ik laat het weten wat bij mij het beste werkt om fruitvliegjes te bestrijden.

 4. wow ik heb hem net 5 min neergezet en er zit er nu al 1 in! Het werkt heel goed ik heb er 3 neergezet omdat wij er heel veel hebben en het is ook nog makkelijk te maken!

 5. Frieda aug 7, 2020

  Waarom kan ik dit artikel niet delen?! Ik zie althans niet de mogelijkheid.

  • We hebben inderdaad geen deel-knoppen, omdat die heel veel nare en onnodige cookies plaatsen bij onze lezers en wij dat niet willen. Je kunt altijd de link van het artikel knippen en plakken in je social media post.

   • John Bleeker nov 12, 2022

    helemaal mee eens, Cecile (ik, Software Engineer 30+ jaar)
    Verfrissend dat er bedrijven zijn die er voor kiezen daar niet aan mee te doen. Heel goed.

 6. Frederiks sep 27, 2020

  Met citroen. Werkt prima

 7. Claudia okt 27, 2020

  Hallo, mijn vader woont in een appartement, op de 6e etage. Hij heeft veel last van vliegjes (die lijken op fruitvliegjes, maar we weten niet wat het zijn. Het gekke is dat deze vliegjes buiten zitten, en als hij een raam open doet komen ze in grote getale naar binnen. Zouden zr daar nesten? Hij komt er niet van af. Heeft iemand een advies over wat voor vliegjes het zijn, en hoe je er buiten van af komt?

  • Val maken: bakje met laagje water, scheut balsamico azijn en paar druppels afwasmiddel. Ze komen op de azijn af, verdrinken in het water, want het wordt afgesloten door de zeep aan de oppervlakte.

  • MBuis apr 13, 2021

   Het is misschien een optie om een hor te kopen. Zo blijven ze denk ik wel buiten.

 8. Laurens Nijenhuis jul 1, 2021

  Bij mij werkt een lege fles rode wijn goed. Verwijder eerst de plastic binnen-dop en draai de dop vervolgens op de fles en prik een klein gaatje.
  De minimale hoeveelheid wijn die achterblijft in een fles is voldoende om de fruitvliegjes te lokken. Na twee dagen kan men de fles buiten zetten en de dop eraf halen zodat de vliegjes kunnen ontsnappen.

 9. Roderick jul 25, 2022

  Wat bij mij in huis erg goed werkt is dat we de fruitschaal in de magnetron hebben geplaatst. Wanneer deze weer eens vol zit met fruitvliegjes doen we de magnetron dicht en later er een paar seconden straling op los. Het geeft wel wat rommel in de magnetron overigens. En de metalen fruitschaal lijkt er ook slecht tegen te kunnen.

  • Ik doe hetzelfde in de vaatwas vliegjes weg en vaat ineens proper 💪🏽

 10. Arwind aug 1, 2022

  Ik snap alle mensen die de vliegjes willen doden of zelfs bestralen niet. Waarom niet gewoon doen zoals de uitleg is en de vliegjes diervriendelijk bestrijden? Erg jammer dat er zoveel mensen zijn die liever doden.

 11. Titanic aug 27, 2022

  Waarom de resten die overblijven niet even id magnetron drogen ?
  Ik denk dat er dan veel minder fruitvliegjes op af komen…

 12. Rosie nov 18, 2022

  bij mij lukt het met brood