Groener op je werkplek: wat kun je als werknemer zelf doen?

12 augustus 2015

Groener kan altijd, ook op je werk. Er zijn een aantal plekken waar je kunt besparen: mappenbeheer, computerbeheer, verstandig printen, weggooi-beheer en gebouwbeheer. Hier een paar dingen die je zelf kunt doen om ook op je werk net een stapje meer te zetten voor een betere wereld.

Mappenbeheer

Een van de grootste plekken waar veel bespaard kan worden aan energie is op de harde schijf. Elk bestand dat bewaard (en geback-upt) moet worden kost een klein beetje energie. Heel veel bestanden kosten dus heel veel energie. Elke map, die in een andere map staat, kost een klein beetje meer energie dan een map op een hoger niveau. Om energie te besparen, kun je dus het beste:

  • alleen de laatste versie van een bestand houden en alle andere versies weggooien
  • dus ook geen pdf bestand van een Word-bestand bewaren!
  • een archiefmap op hoofdniveau maken en met meta-informatie zoeken naar bestanden
  • in het nieuwste Office format opslaan: die bestanden zijn kleiner
  • beslissen of het nodig is om van alle bestanden een back-up te maken
  • regelmatig of het liefst automatisch je .temp bestanden en internet bestanden legen

Computerbeheer

Laptops zijn, als je ze goed gebruikt, zuiniger dan desktops (zelfs als dit thin-clients zijn). Dat komt omdat ze de mogelijkheid hebben om een flink aantal uur per dag NIET aan de stroom te hangen. Maar dan moet je wel regelmatig je accu van je laptop leeg laten lopen.

Sommige nieuwe laptops regelen het accubeheer zelf: als de accu nog meer dan 10% bevat op het moment dat hij ingeschakeld wordt, gaat de laptop niet bijladen. Als de accu dan leger raakt, begint het opladen weer. Soms kun je dit zelf instellen, soms is dit al ingesteld, soms kun je er niets mee. Ik haal zelf de stekker uit mijn laptop als hij vol is.

Verder stel ik standaard het ‘eco’ programma van de beheeropties in. Dat werkt het zuinigst. Pas als ik me ga ergeren aan mijn computer het echt nodig heb zet ik hem in de stand waarop hij performance voortrekt. Op deze manier staat mijn laptop 9 van de 10 dagen in de ‘eco’ stand.

Voordat ik van mijn werk wegga, schakel ik zo veel beeldschermen als ik op mijn weg naar buiten tegenkom uit. Verder hebben wij overal stekkerblokken met een aan/uit-knop liggen. Die gaan ook standaard ’s middags uit (als ik er langs kom). Zo besparen we stroom!

Verstandig printen

Soms is het fijn om te printen, maar vaak is het niet nodig. Eén van mijn vorige werkgevers is overgestapt naar een (nearly-)paperless office. Daarom kreeg iedereen een tablet tot zijn beschikking. Dat maakte printen van documenten inderdaad zo goed als overbodig. Bovendien raak je het minder snel kwijt, als je zo chaotisch bent als ik… Zelf stuur ik dus vaak een pdf van wat ik moet lezen voor mijn werk naar mijn eigen tablet. Ik vind dat niet erg.

Als je niet op een tablet kan of wilt lezen, kijk dan of je het OK vindt om van het scherm te lezen. Ik heb geleerd dat op een scherm lezen (voor mij) fijner werkt als je de grootte van de letters erg groot maakt, en de breedte van het te lezen stuk redelijk beperkt houdt (ongeveer 20 cm breed in lettergrootte 18 pt).

Soms is printen ook echt minder milieubelastend dan het aanzetten van een beamer bij een presentatie. Bijvoorbeeld, als je met 6 mensen vergaderd voor 1 uur, dan is het goedkoper en groener om 1-2 velletjes papier per persoon te printen in plaats van een beamer van 300 Watt voor een uur aan te zetten. Bij veel wisselende slides is het natuurlijk wel logischer om te projecteren. Of leer om alles zo veel mogelijk overzichtelijk op 1 slide te krijgen. Dat praat eigenlijk ook een stuk lekkerder. Om overzichtelijke 1-slide presentaties te maken, leer meer over de Extreme Presentation Method.

Wil je printen, vraag dan aan de mensen die over de ICT gaan of ze de printers de volgende standaardinstellingen willen meegeven:

  • Standaard dubbelzijdig afdrukken
  • Standaard zwart-wit afdrukken
  • Standaard beveiligd printen

Voor beveiligd printen moet je een code invoeren als je print. Je printje ophalen kan alleen bij de printer, met je code. Dit zorgt ervoor dat er nooit meer een print uit de printer rolt, zonder dat er iemand bij staat die deze print ook echt gaat gebruiken. Niet alleen is dit veiliger (want er slingert nooit meer gevoelige informatie rond), maar het bespaart ook echt papier (want vergeten prints, foute prints, overbodige prints, en zo verder, worden gewoon niet geprint).

Kan ik dat wel vragen binnen mijn bedrijf? Ja, natuurlijk kan je dit vragen, want eigenlijk bespaart het alleen maar geld! Daar wordt het management juist blij van. En er zijn echt geen documenten meer die niet gewoon dubbelzijdig afgedrukt kunnen worden.

Als ik zelf iets te printen heb, dan kijk ik ook vaak of ik het met 2 op 1 pagina kan afdrukken. Dat bespaart nog weer de helft van het aantal af te drukken pagina’s. (Maar daar heb je wel goede ogen voor nodig.)

Weggooi-beheer

Gescheiden afval weggooien is beter dan niet-gescheiden. Heeft je bedrijf al een oud-papier bak? Gebruik die dan ook! GFT gaat misschien wat ver, maar glas kun je ook inzamelen en zelf zo af en toe (met een klein clubje mensen) wegbrengen. Restjes en deksels mogen, dus het hoeft niet eerst in de afwasmachine!

Als het kan, kijk dan of je bedrijf wil investeren in voldoende gewone bekers, zodat je niet uit papieren of plastic bekertjes hoeft te drinken. Of neem je eigen beker en theekan mee naar het werk! Dat drinkt ook nog veel prettiger.

Recent heeft ons bedrijf nog een mooie groene stap gemaakt. We hebben geen prullenbakken meer bij elk bureau. Dat betekent dat er elke dag zo’n 25 plastic zakken niet weggegooid worden! In plaats daarvan staan er nu kleine tafel-vuilnisbakjes, zodat we direct onze meuk kwijt kunnen, maar geen extra zakken nodig hebben.

Verder: zelf eten meenemen in bakjes of herbruikbare zakjes, in plaats van elke dag in de winkel iets te gaan kopen, helpt natuurlijk ook om de afvalberg kleiner te maken. Zo ben je ook zelf goedkoper uit! (Bovendien weet je wat je eet, en maak je zelf gezonde keuzes.)

Gebouwbeheer

Hè? Kan ik iets doen aan gebouwbeheer? Daar ga ik niet over… Nou, eh, ja, daar kun je zeker wel iets mee! Net als met de printerinstellingen kun je vragen of management de schoonmakers of afsluiters van de beveiliging mee willen geven dat ze alle lichten uitdoen voordat ze naar huis gaan. Dat scheelt enorm! Lichten zijn ’s nachts niet nodig! En als er ’s nachts beveiligingslicht nodig is, vraag dan eens of er al overgestapt is op LED verlichting in plaats van TL of spaarlampen. Ook hier zal het management je echt niet bemoeierig vinden!

Verder kun je ook overdag zelf de lichten in de toiletten uitdoen als je klaar bent. Als iedereen dit zich aanwent, dan zul je zien dat de lichten alleen nog aan zijn als ze gebruikt worden, en dus niet meer van 7 uur ’s morgens tot 7 uur ’s avonds. Ikzelf doe ook standaard de lichten uit in de vergaderzalen die niet gebruikt worden. Dat licht is compleet zinloos. En nu ik dat een poosje doe, zijn er een aantal anderen met mij mee gaan doen. Fijn, want zo besparen we ’s avonds toch weer mooi geld!

Heeft je gebouw air-conditioning? Hou dan in de zomer de ramen dicht, zo veel als lukt. Dat bespaart een stuk energie. Je weet dit wel, maar stiekem is het idee van een raam open ook wel fijn. Merk je nu dat je je opgesloten voelt en je de ramen opengooit, zet de thermostaat dan hoger, zodat de air-conditioning niet naar 21 graden blijft koelen.

De laatste tip is om een lekker warm vest in de kast te leggen. Een trui kan natuurlijk ook! Als je gemakkelijk een lekker zittend warm kledingstuk op je werk kunt aantrekken, is de neiging om de verwarming hoger te zetten veel kleiner. Leg er dus gewoon één op je werk, waar je er makkelijk bij kunt. Werk je niet op een vaste plek, kijk dan of je iets duns van wol in je tas erbij krijgt. Als je het daar maar altijd kunt laten. Een sjaal kan ook goed helpen! Meestal krijg je het koud omdat je te lang stil hebt gezeten; een klein stukje lopen kan dus ook vaak helpen! Dat is ook beter voor jezelf, trouwens. Kun je toch niet anders, zet dan lekker warme thee en trek je vest of trui aan.

Zelf je werkplek groener maken

Zoals je ziet zijn er veel kleine dingetjes die je op je werk kunt doen; van thuis een boterham smeren tot elke middag monitors uitdoen. Het lijken allemaal vrij onbenullige dingetjes, maar hoe langer je dit doet, hoe groener het wordt. En voor je het weet, doe je thuis ook het keukenlicht uit als je daar wegloopt…

Wat doe jij op je werkplek om groener te werken?

Credits foto: Travis Wise, licentie CC BY 2.0 (Commercieel hergebruik, inclusief aanpassing).

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *