Stiekem bloemen zaaien met een seed bomb: nog niet zo eenvoudig

13 augustus 2015

Iets stiekem doen heeft altijd zijn charme, vooral als je er eigenlijk een goed doel mee dient. Een perfect voorbeeld hiervan is de seed bomb, ook wel bloemenzaadbom of green grenade, een met aarde en voeding samengepakte bal bloemenzaad. Gooi hem ergens op een braak liggend terrein en hop, daar zullen bloemen en blije bijen verschijnen. Ik kreeg een seed bomb voor moederdag en ging aan de slag. Dat bleek nog niet zo eenvoudig…

Bloemenzaadbom van Kabloom

Er zijn verschillende seed bombs te koop en in principe kun je er ook zelf een maken. De seed bomb die ik kreeg was een zogenaamde seedbom van Kabloom. Dit bedrijf uit Schotland maakt de bloemenzaadbommen met de hand. Ze zijn gemaakt van gerecyclede, biologische en biologisch afbreekbare materialen. Ik kreeg een Pollinator Beebom, speciaal voor blije bijen, maar ze hebben heel veel varianten, zoals met specifieke soorten bloemen.

Op zoek naar braak liggend terrein

Stap 1 was om een braak liggend terrein te vinden. Dat is nog niet zo eenvoudig in Nederland en zeker niet in ons dorp. Bij ons in de wijk vond ik een omgeploegd stukje veld. Dat leek mij wel geschikt. Bewapend met een flesje water, een bakje en mijn zaadbom ging ik op pad. Ik maakt een badje voor de zaadbom, zodat hij even goed water kon opzuigen. En toen, een flinke worp, en pof, de granaat met zaadjes stortte uiteen op de grond. Precies midden in het omgeploegde veldje.

seedbomb-juni

De eerste sprietjes

De weken erna was het weer gunstig: zonnig, maar met af en toe een goede regenbui. Het omgeploegde veldje bleek een opnieuw ingezaaid grasveld. Als dat maar goed komt… Maar na een tijdje zag ik op de plek waar de seed bomb was terechtgekomen toch echt heus een paar eerste sprietjes van andere planten. Hoera!

De terreur van de vlijtige mannetjes van de gemeente

Maar helaas, nog voordat ik een foto kon maken kwamen daar al de vlijtige mannetjes van de gemeente. Met een brute grasmaaier werd het verse gras gekortwiekt en daarmee ook mijn dappere sprietjes…

seedbomb-juli

Nog niet zo eenvoudig dus

Wie weet komt er toch nog iets boven, dit jaar nog, of misschien wel volgend jaar. En ik had de seed bomb natuurlijk eigenlijk gewoon ergens anders moeten neergooien. Maar het voelde wel heel stoer om dit te doen. Volgend jaar een nieuwe poging!

Heb jij ervaring met seed bombs of andere vormen van guerilla gardening? Was het een succes?

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Stiekem bloemen zaaien met een seed bomb: nog niet zo eenvoudig

  1. Paulien aug 14, 2015

    Haha, Cecile! Hier zou ik zo een stripje van kunnen maken met de titel:’ Van die dingen..’ Ik hoop dat er toch wat doorzetbloempjes tussen zitten!