Kerstsfeer is leuk, maar (soms) te commercieel

21 december 2016

Ik hou van de kerstsfeer. Met alle mooie versieringen in de straten en het gezellig samen zijn. Maar de laatste jaren steeds commerciëler, maar ik doe er grotendeels niet aan mee. Het kost allemaal geld, en de meeste spullen en prullen zoals feestkledij, kerstversieringen, … heb je zelden nodig. Dus daar geef ik mijn geld niet aan uit. En zelfs niet aan cadeaus, want ik heb mijn geld voor mijn dagdagelijkse kosten wel nodig.  Gelukkig ergert er zich niemand aan.

Wat krijg ik wel als cadeau?

In mijn familie is geld als cadeau geven ingeburgerd, zodat iedereen het kan besteden aan wat hij/ zij wil. Cadeaus kopen doet mijn familie niet meer, omdat niemand risico wil nemen dat je iets koopt dat je niet aanstaat, al in huis hebt, …

Samenzijn

Met familie, vrienden of in clubverband tafelen, vind ik leuk. Zo vieren wij feest en kunnen wij samen eens op een informele manier praten. Het gaat om de gezelligheid, en niet om met het aantal cadeaus te pronken. Bij veel verenigingen is het trouwens niet de gewoonte om cadeaus te geven, maar elk een bijdrage in geld te doen voor de onkosten van de feest te krijgen, een potluck te doen, …  Dus iedereen draagt bij, en het blijft even leuk.

Op straat

Het is vroeg donker, maar de kerstlichtjes en versiering compenseren dat. Het is leuk om daar in te kuieren. Maar liefst niet tijdens de drukste momenten voor kerst en Nieuwjaar in de stad, want dan moet ik te lang aan de kassa wachten. Dus mijn boodschappen gaan dan door op een doordeweekse dag, want ik heb daar vaak toch de tijd voor.

Muziek

Kerstliedjes zijn nu al te horen, maar niet mijn favoriet. Ik heb zoals de rest van het jaar: mijn voorkeur voor elektronische en alternatieve muziek. Ook de tops allertijden van verschillende radiozenders bekoort me ook wat. Met veel oude nummers die ik gewoonlijk liever hoor, dan de hedendaagse teksten die vaak over seks en bling bling gaan.

De commercie (en goede doelen)

Spijtig dat de winkels kerstmis als een commercieel feest zien, om je te doen meer en meer te kopen. Ik doe er niet aan mee. Zelfs niet aan het verzoekprogramma Music for Life op de radio, waar je een liedje laat draaien voor het goede doel. Ik kan mijn geld niet missen, en dus geef ik het niet graag. Ten tweede koop ik ook niet graag spullen voor iemand, waar ze misschien geen nood aan hebben. Ook ik ben niet altijd blij met de cadeaus die ik krijg. Ik laat ze niet in een kast rommelen of weggooien, maar weggeven aan wie ik er een plezier mee kan doen of aan de kringloopwinkel geven. Zo komt dat overbodig spul toch terecht.

Conclusie

Ik doe toch mee aan het kerstsfeertje, maar op mijn eigen manier. Ik koop en geef geen onnodige cadeaus. Alcohol drink ik niet, want daar word ik slaperig van en kan ik me niet goed concentreren op het gebeuren. Aan tafel eet ik een beetje van alles, maar niet om buikpijn te krijgen. De kerstvakantie is ook leuk, om te gaan uitrusten en van alles te doen, waar ik de rest van het jaar minder tijd voor heb. Ideaal om me te ontspannen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Kerstsfeer is leuk, maar (soms) te commercieel

  1. Dit jaar wil ik graag wat bewuste stappen gaan zetten in consuminderen en ik moest in de kerstperiode nog wel een paar keer denken aan dit artikel. Vooral het cadeautjes geven en krijgen is best een lastige vicieuze cirkel om uit los te breken, zeker als het niet om het geld gaat, maar om consumptie an sich. Lastig!