Ontspullen: de voorraad in de keuken wegwerken

28 december 2016

Ik ben niet per se een mens met veel spullen, maar wie wel eens in mijn keuken is geweest weet dat ik meer voorraad heb dan waar Jamie Oliver vrolijk van zou worden. Vaak heel handig, maar soms ook een probleem. Stiekeme potjes achterin gaan over de datum en om de een of andere reden zorgen tien soorten droge bonen er juist voor dat je geen enkele boon meer wilt koken. Tijd voor wat rust in de keuken.

Consuminderen start met ontspullen

Zoals ik een tijdje terug al schreef, wil ik proberen om in 2017 stapjes te zetten op het gebied van consuminderen. Wat mij betreft begint dat met ontspullen. Je moet eerst minder hebben om te snappen en voelen dat minder genoeg is. Ik maakte al opruimrondjes in de kledingkast en boekenkast, maar de keuken ontsprong tot nu toe de dans. Maar nu ben ik er eindelijk klaar voor. Vooral die horrorkast die veel mensen zullen herkennen: de plank met half opgegeten zakken met slof geworden chips. Zulke kasten zouden ze moeten verbieden.

De huidige voorraadkast in de keuken doorwerken

Eerst maar eens kijken wat ik allemaal heb. Niet te veel treuren over dingen die over de datum zijn gegaan. Jammer dan, volgende keer beter. Ik probeer mij vooral te laten verrassen door dingen die ik was vergeten en die nog wel goed zijn. Zo blijkt ik drie soorten honing in huis te hebben. Jaja.

Ik kom ook dingen tegen die nog wel goed zijn, maar die ik never ever ga gebruiken. Of niet op zal krijgen in de korte tijdspanne die er nog is gezien de naderende houdbaarheidsdatum. Deze dingen zet ik apart voor de voedselbank. Het is niet veel, maar het zal nu beter terechtkomen dan als ik het in de prullenbak zou gooien. Ook een ideaal moment om even een doekje over elk plankje te halen.

De vriezer ontdooien

Onder het mom van ‘als je dan toch bezig bent’ vond ik dit ook een uitermate geschikt moment om de vriezer te ontdooien. Dit moet je eigenlijk toch zeker wel eens per jaar doen. Anders ben je qua stroomgebruik echt een dief van je eigen portemonnee (en planeet).

‘Kerstpakket’: een tijdje urgente dingen eten

Na een paar dagen in kasten harken en poetsen hebben we weer een kunstig ingerichte keuken. En bovendien heb ik nu twee dozen: een voor de voedselbank (welke ik maar meteen heb weggebracht) en een soort ‘kerstpakket’ voor onszelf met dingen die snel op moeten. Door het in een leuke doos te zetten, wekt dit stukje voorraad een beetje de indruk een gezellig cadeautje te zijn. Zo voelt het niet als een ‘plicht’ om deze bijna vergeten producten te eten, maar iets meer als een vrolijke verrassing. Mijn favoriete tip voor als je zelf ook je voorraadkasten gaat uitmesten.

Een speciale vermelding voor thee

Wij hebben een plank vol soorten thee en zo enorm veel thee drinken wij niet eens. Uitgaande van één pot per dag schat ik in dat we nog minstens een jaar vooruit kunnen op de huidige voorraad. Ik ga strikt zijn. Welke aanbieding ons ook toelacht. Hoe goed de Darjeeling FTGFOP ook belooft te zijn in 2017. We gaan even geen thee meer kopen tot deze voorraad minstens 75% kleiner is geworden.

Uit de voorraad eten zonder zonder nieuwe voorraad te maken

Dat was de thee. Maar ten slotte is het zaak om de huidige voorraad van de rest structureel te verminderen. Ik neem mij voor om elke dag iets op het menu te zetten waarvoor ik iets uit de voorraadkast nodig heb. En dan natuurlijk het liefst zonder dat ik er nieuwe voorraad mee aanleg. Ik hoop de voorraad te kunnen halveren, dat lijkt mij het meest realistisch. Maar al werk ik maar een kwart weg voordat er weer nieuwe producten bijkomen: dat geeft al rust in de keuken en voorkomt dat voedingsmiddelen ongemerkt zullen bederven. Een beter milieu begint op je bord? Mijn jaar van consuminderen begint in ieder geval in de voorraadkast.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *