Wow… Hoe mijn leven is veranderd na twee jaar Eigenwijs Blij

19 december 2016

Toen ik eind 2014 begon met Eigenwijs Blij en op 1 januari 2015 een eerste artikel plaatste, had ik grote plannen. De artikelen zouden mensen inspireren tot het nemen van kleine, positieve stappen. Samen zouden we een verschil maken. En dat deden we. Maar wat ik niet had voorspeld was de enorme impact die al die artikelen op mijn eigen leven zouden hebben…

Bijna 250 artikelen later

De boel moest gevuld en dus moest ik, zeker toen ik nog de enige blogger was, flink aan de bak. In twee jaar tijd bijna 250 artikelen over uiteenlopende eigenwijs blije onderwerpen schrijven doet wat met je, zo blijkt. Ik las boeken die ik anders nooit had opengeslagen en testte producten die ik nooit zelf zou kopen. En dan blijft er wat aan je kleven. Je schrijft niet alleen als ‘prediker’ richting anderen, maar blijkt ook steeds meer de behoefte te krijgen te voldoen aan je eigen ideaalbeeld. En daarbij hoort verandering.

Groei in een post-kapitalistisch tijdperk

Ik voelde mij verplicht om ook aandacht te besteden aan het grote plaatje. Aan de economische warboel waar wij ons nu in bevinden. Revolution van Russell Brand raakte mij diep en zette mijn antennes aan. En toen kwam Yanis Varoufakis, van wie ik zo enorm veel leerde over het waarom achter ons huidige economische systeem. En doordat ik dat eindelijk een beetje snapte, werd de deur opgezet voor nieuwe ideeën. Post-kapitalisme, het basisinkomen, open grenzen, een andere visie op ontwikkelingshulp, een andere visie op Europa. Nooit eerder groeide ik politiek en ideëel zo hard en heftig als in de afgelopen twee jaar.

Veganisme, helemaal zo gek nog niet

Ik vond mijzelf al heel wat met de wekelijkse publicatie van vegetarische recepten in het kader van Meat Free Monday. Maar hoe meer ik keek hoe andere bloggers (mijn eigen en mijn concullega’s) tegen dit thema aankijken, hoe meer ik interesse kreeg voor veganisme. We deden mee aan de VeganChallenge, ik las mij in op het gebied van voedingsstoffen en keek de documentaire Cowspiracy. Ik ben geen veganist geworden, maar zie dat wel als een moreel ideaal. Als ik ons eetpatroon vergelijk met twee jaar geleden dan is dat ontegenzeggelijk plantaardiger geworden. Ook dat heb ik te danken aan Eigenwijs Blij.

Tests: wat werkt wel, wat werkt niet?

Soms zat ik verlegen om een artikel en griste ik iets uit de schappen om te testen. En steeds vaker kreeg ik van alles opgestuurd door bedrijven in de hoop dat ik er iets over zou schrijven. Van alles kwam voorbij, waaronder veel van Amanprana en allerlei verzorgingsproducten die je bij BigGreenSmile kunt kopen. Door de hete adem van te produceren content in mijn nek, zocht ik heel actief naar alternatieven. En dus hebben we nu zo natuurlijk mogelijke zonbescherming, zo natuurlijk mogelijke tandpasta voor onze dochter, best wel behoorlijk milieuvriendelijke wegwerpluiers en behoorlijk milieuvriendelijk wasmiddel. En bovendien kan ik je nu zo vertellen wat de lekkerste zuivelvrije melk en chocolademelk is.

Ontspullen en consuminderen

Opgeruimd! van Marie Kondo, een boek dat ik nooit had gelezen als het mij niet als recensie-exemplaar was aangeboden. Hallelujah, wat heb ik veel aan dat boek te danken. Mijn kledingkast werd 30% lichter, we konden een van onze drie boekenkasten wegdoen en ook een van onze zes cd-kasten. En we zijn nog niet klaar. Wat voelt het leven lichter met minder spullen. En wat is het heerlijk om bewust te proberen nieuwe spullen buiten de deur te houden. Niet alleen voor rust in je hoofd, maar ook omdat ik dit jaar heb geleerd dat de verborgen impact op ons klimaat van al die spullen enorm hoog is. In verhouding zelfs hoger dan voeding, gas & licht en vervoer.

Maar ook bijna 300 artikelen van anderen

Ik was natuurlijk niet de enige schrijver voor Eigenwijs Blij. Gaandeweg groeiden we uit tot een blogteam van ongeveer 15 mensen. Maar ik ben als hoofdredacteur wel de enige die alles tot op de komma las. En natuurlijk zetten veel van de artikelen mij aan het denken. Zo varieer ik sinds een artikel van Marlinde in de soorten granen die ik eet en waar we mee koken. Ik leerde via heel veel bloggers over de magische mogelijkheden van baking soda. Ontdekte hoe mooi autarkische huizen kunnen zijn. En verbaasde mij vooral over hoeveel dingen we eigenlijk kunnen lenen en zelf maken in plaats van ze te kopen.

Een stuk energiezuiniger

Een speciale vermelding verdient Remi, ook wel mijn man die zich zo graag door mij laat verleiden stukjes voor Eigenwijs Blij te schrijven. Hij testte zich wild op het gebied van groene energie, waardoor we nu zonnepanelen hebben, radiatorfolie, vloerisolatie, led-verlichting, et cetera, et cetera. Ik juichte blij vanaf de zijlijn en ben verrast hoeveel groener ons leven ook op dat vlak is geworden in de afgelopen twee jaar.

The bottom line: The grass is greener where you water it. Niet toevallig een poster die bij ons op de deur van onze gezamenlijk werkkamer hangt.

2017: het jaar van beter, anders en minder consumeren

Ik hoop de komende twee jaar in dezelfde mate geïnspireerd te worden en te blijven door dat wat ik lees op en schrijf voor Eigenwijs Blij. Zoals je hebt kunnen lezen wordt mijn aandacht de laatste tijd vooral getrokken door consuminderen en ontspullen. Ik hoop hier in 2017 nog een aantal grote stappen in te kunnen zetten en houd jullie graag hiervan op de hoogte met nog eens ruim 500 artikelen. Het was een achtbaan, that’s for sure. En zoals altijd stap je uit de achtbaan met het idee: nog een keer!

Ik hoor natuurlijk ook graag van jullie: heb je dingen op Eigenwijs Blij gelezen die je een stapje hebben doen zetten? Dingen waarvan je dacht: hey, zo kan het dus ook? Vertel het ons, dat motiveert ons allemaal om nog meer mooie en inspirerende artikelen voor jullie te blijven schrijven.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *