Kan jouw bedrijf ook wel iets duurzamer worden?

28 mei 2024

Ondernemers moeten met hun tijd meegaan, omdat ze anders de boot missen. Dat betekent ook dat ieder bedrijf op een gegeven moment voor de vraag komt te staan of en zo ja, zij moeten verduurzamen. Vaak valt er meer te winnen dan je misschien denkt. Om je een eindje op weg te helpen, zullen we een aantal tips voor je op een rijtje zetten waarmee je niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar waarmee je ook nog eens geld kunt besparen. Dat geld kun je weer in je bedrijf investeren waardoor verduurzamen ook groei kan voortbrengen. Je ziet het: het mes van de duurzaamheid snijdt aan twee kanten.

Check of de apparatuur die je gebruikt wel duurzaam is

De eerste stap die je kunt zetten in de richting van een duurzamere bedrijfsvoering, is controleren hoe duurzaam de apparatuur is die je gebruikt. Vaak is je apparatuur zo’n onderdeel van je kantoor geworden dat je niet in de gaten hebt dat zij veel meer energie gebruiken dan eigenlijk nodig zou hoeven zijn. Gebruik je dus veel oude computers., heb je een oude airco op je kantoor of heb je een koffieautomaat die veel energie verbruikt, zorg er dan voor dat je deze vervangt. Daarmee kun je al heel snel veel geld besparen. Ook kun je overwegen om je oude auto in te ruilen voor een elektrische wagen. Dit vergt een investering, maar het zorgt er wel voor dat je in de toekomst veel minder geld kwijt zult zijn aan brandstof. Wil je deze stap echt perfectioneren? Overweeg dan ook zonnepanelen op het dak van je kantoor of bedrijfspand. Deze investering kan namelijk altijd uit.

Informeer naar de subsidies om je bedrijf te verduurzamen

Misschien denk je: ik heb helemaal niet voldoende geld op mijn zakelijke rekening staan om al deze investeringen te bekostigen. In dat geval is het goed om even te kijken of er in jouw gemeente ook subsidies beschikbaar zijn om je bedrijf te verduurzamen. De kans is namelijk groot dat je gebruik kunt maken van speciale potjes die bedoeld zijn voor ondernemers die hun bedrijf klaar willen maken voor de toekomst. Op die manier kun je deze belangrijke stap zetten zonder dat je jezelf in de schulden hoeft te steken. Je kunt ook kijken of je geld terug kunt vragen nadat je eenmaal een stap richting duurzaamheid gezet hebt. Dit kan gaan over aanzienlijke bedragen. Kun je niets vinden op lokaal gebied? Dan kun je ook informeren bij de Rijksoverheid. Ook hier kun je interessante subsidies en regelingen vinden voor je bedrijf.

Kijk welke bank het beste aansluit bij je duurzame doelen

Duurzaam zijn houdt niet alleen in dat je je bedrijf aanpast aan de eisen van deze tijd, maar ook in algemene zin dat je je bedrijf toekomstbestendig maakt. Het is daarom belangrijk om een goede zakelijke partner aan je zijde te hebben. Kies daarom voor een zakelijke bank die dezelfde doelen nastreeft. Het is namelijk effectiever om mee te gaan in een grotere beweging dan alles in je eentje te moeten doen. Verduurzaming is namelijk iets waar we met zijn allen voor moeten zorgen en hoe meer mensen zich aansluiten, hoe beter het zal zijn. Informeer daarom eens bij je huidige bank wat zij doen om duurzaam beleid te voeren. Vind je deze inspanningen te gering, dan kun je altijd besluiten om naar een bank te gaan waar ze meer hebben voor de duurzaamheid die jij ook nastreeft. Wellicht brengt een nieuwe bank ook interessante mogelijkheden en voordelen met zich mee voor je bedrijf.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *