Is zo’n moestuin nou wel nuttig? Wat te doen aan groentestress?

20 maart 2015

Elk tuinseizoen wordt mij die vraag wel eens gesteld: heb je daar nu wel wat aan, aan zo’n moestuin? Als de groente op de tuin oogstrijp is, is het in de winkel of op de markt ook in het seizoen en dus heel goedkoop, en kun je het net zo goed daar kopen. Daar zit wat in.

Elke moestuinier maakt het mee: je kunt er niet tegen eten, maar je sla staat op het punt van doorschieten (en wordt daardoor oneetbaar) en een kropje sla op de markt is zo goedkoop, dat de kiemplantjes die je aan het begin van het seizoen gekocht hebt haast duurder waren. De drie courgettestekjes die je ooit plantte, leveren elke dag weer nieuwe courgettes en je repertoire aan courgetterecepten raakt danig uitgeput. Bovendien kun je inmiddels geen courgette meer zien, want je eet ook al elke dag sla. Enfin, het probleem is duidelijk: waarom concurreren met de groenteboer en de professionele groentekweker? Zij kunnen het allemaal veel beter en je kunt gewoon kopen, wat je nodig hebt. Met andere woorden: wat te doen aan groentestress in de zomer?

Weggeven, eerder oogsten of invriezen?

Weggeven van je eigengekweekte biologische groente kan natuurlijk altijd, maar ook daar loop je met een grote tuin en veel productie op een gegeven moment tegen een plafond. Ook de buren en je vrienden lusten niet elke dag sla, en bovendien hebben ze soms zelf een tuin en worstelen met hetzelfde probleem.

Een andere mogelijkheid is de groente jonger, en dus kleiner, oogsten. Kleine courgettes zijn veel lekkerder, dan die hele grote, en gauwer op! Overigens, ik weet niet wat dat is met courgettes. Hebben ze een schutkleur of duiken ze weg als je komt plukken? Regelmatig til je in de zomer een blad op en dan zit me daar een joekel! Al die tijd niet gezien, hoe bestaat het?

Grote vriend van de moestuinier is natuurlijk de diepvries. Zelf heb ik mijn overproductie aan courgettes verwerkt tot courgettesoep en ingevroren. Het was erg leuk om bij het kerstdiner soep te serveren van courgettes, die in de zomer nog op de eigen tuin stonden. Bovendien was één gang van het diner al in de zomer voorgekookt. Geen omkijken meer naar dus.

Kijk buiten de gebaande paden

Wat kan een mogelijke oorzaak zijn van overproductie in de moestuin? Na enig nadenken kwam ik tot de volgende conclusie: zaaigoed en plantgoed (ook de biologische) die je in de winkel koopt zijn heel vaak van rassen, waarvan het bekend is dat ze een hoge opbrengst leveren en redelijk gemakkelijk te kweken zijn. Een oplossing van het probleem kan dus zijn om eens buiten de gebaande paden te moestuinieren.

Zaai eens bijzondere radijsjes, een witte, gestreepte of, als die er zouden zijn, een blauwe. Poot een aardappelras, dat niet bij de groenteboer te koop is, en laat je verrassen door de bijzonder lekkere smaak. Ooit zaaide ik roze tuinbonen van een ras dat uit Oost-Europa kwam. Toegegeven, de opbrengst was laag, maar wat een smaak! Zulke lekkere tuinbonen heb ik zelden gegeten. En terwijl ronde rode bietjes de standaard zijn in de winkel (ook in de biologische) zijn langwerpige rode bietjes beduidend smaakvoller. Neem de proef op de som en je zult het met mij eens zijn. Het is wel even zoeken naar geschikt zaai- en pootgoed. Zelf bestel ik regelmatig bij Vreeken’s Zaden en ook bij de Bolster zijn leuke dingen te vinden.

Nog één tip: overweeg je worteltjes zelf te zaaien, denk dan eens aan zaaikorrels (zie foto) of zaailinten. Wortelzaad is zo fijn, dat dun zaaien vrijwel onmogelijk is. Het bevalt mij heel goed.

Veel moestuinplezier!

Zaaikorrels wortel

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

6 reacties op “Is zo’n moestuin nou wel nuttig? Wat te doen aan groentestress?

 1. Remi van Beekum mrt 27, 2015

  Dank voor de tip om meer ‘gekke’ groente te planten. Variatie is leuk en nauwelijks in de supermarkt te verkrijgen. Die tip gaan we gebruiken!

  Ik vroeg me nog af of het uit zou helpen om aan het begin van het seizoen meer te spreiden. Als je nou begin maart één courgette plant, eind maart weer, en begin april en eind april. Dan heb je vier courgettes die in vier groeifasen zijn. In theorie zou je dan in de zomer de oogst ook wat meer spreiden. Of zou dat niet zo werken en halen de jonge planten de oude in als het in juni mooi weer wordt?

  • Elisabeth van der Veen apr 1, 2015

   Goed idee, Remi, om het planten van groente te spreiden. Alleen denk ik dat dat bij courgette niet echt goed gaat lukken.
   Courgetteplanten maken regelmatig nieuwe bloemen en bijna elke bloem wordt een courgette en dat gaat het hele seizoen door tot het gaat vriezen. Dus of je nou courgette in maart of april plant, je loopt het “risico” dat je in juni (wat je zelf ook al dacht) van elke plant meerdere courgettes kunt plukken.
   Ik denk dat er meer succes is te behalen met kruiden of slasoorten. Alhoewel, zelf heb ik ooit het systeem van spreiden in de tijd bij het zaaien toegepast bij rucola en wat bleek? Het doorschieten, oftewel in bloei komen van de rucola, gebeurde in alle rijtjes zaaigoed, ongeacht het tijdstip van zaaien, tegelijkertijd. Blijkbaar is het voor sommige gewassen gewoon de tijd om te bloeien door de hoeveelheid licht, of door de hoeveelheid warmte.
   Moestuinieren is ook wel dingen uitproberen en door ervaring merk je wat in jouw tuin werkt en wat niet. Heel veel succes!

 2. Remi van Beekum apr 3, 2015

  Dank voor je toelichting! Daar was ik al een beetje bang voor. Dus de enige manier om te spreiden is veel verschillende groenten planten.

 3. Ik ga toch een poging wagen qua spreiden, namelijk met de dille. Ik heb nu 3 plantjes opgekweekt tot de eerste blaadjes (onvoorstelbaar bijna dat zulke zielige, dunne plantjes zo hoog en stevig kunnen worden). Dit weekend nog 2 extra gezaaid. En straks met z’n allen in een enorme pot met nog 2 of 3 zaadjes direct buiten. Eens zien hoe het dillebos zich ontwikkelt.

 4. Tineke Immerzeel jun 11, 2015

  Goede tips voor de beginnende tuinder..
  Dank je wel..

 5. Handige tips! Op Gran Canaria was ik heel blij met de opbrengst van mijn moestuin omdat een aantal groente juist beperkt verkrijgbaar is 😉 In mijn huidige moestuin heb ik juist wat extra gezaaid, omdat ik inmiddels weet dat een deel van je oogst altijd verloren kan gaan 🙂