Toen onze schutting door een herfststorm geveld werd, was het tijd voor een nieuwe. Een dagje klussen met de buurman en hij was af. Maar zo’n schutting is toch niet het mooiste uitzicht dat je in de tuin kunt hebben. Een mooie klimplant vol bloemen (en blije vlinders en bijen) moest dat doorbreken. Veel klimplanten blijken echter wat meer steun nodig te hebben dan alleen de schutting, dus een trellisscherm (een klimrek in de volksmond) is de oplossing. Maar hoe maak je zoiets? Ik koos voor bamboe, een duurzame, milieuvriendelijke grondstof.
Waarom een trellisscherm?
Klimplanten zijn er in veel soorten. Sommige, zoals klimhortensia, klimop en trompetklimmer, hebben hechtwortels; andere, zoals de clematis en kamperfoelie, zijn windend en klimrozen gebruiken stekels om te klimmen. Daardoor kunnen sommige klimmers eenvoudig in een schutting klimmen, terwijl andere wat meer fijnmazige ondersteuning nodig hebben. Bijkomend voordeel van een trellisscherm tegen de schutting is dat ik de plant zo kan leiden dat hij aan onze kant van de schutting blijft en we dus zelf van alle bloemenpracht kunnen genieten. Ik heb gekozen voor een sterjasmijn of toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) omdat die lang bloeit en veel bloemen op ooghoogte heeft.
Foto sterjasmijn: Javier Martin / Creative Commons
Zelf maken of kopen?
Trellisschermen zijn natuurlijk gewoon kant en klaar te koop in tuincentra en bouwmarkten. Maar die zijn allemaal rechthoekig en de schutting is ook rechthoekig en dat was precies wat ik wilde doorbreken. Daarnaast groeien planten doorgaans niet rechthoekig wat het nog logischer maakt om een meer natuurlijke vorm te maken. Daarom koos ik voor zelf maken zodat ik zelf vorm en formaat kon kiezen. De meeste rekken voor klimplanten zijn gemaakt van hout, bijvoorbeeld dunne latjes. Hout is gemakkelijk zelf te bewerken en daardoor erg geschikt. Een andere optie is metaal. Je kunt bijvoorbeeld metalen draad spannen in een frame. Kies je voor deze optie, vergeet dan niet om roestvrij staal te kopen.
Bamboe is duurzaam, sterk en gemakkelijk
Ik koos voor bamboe. Bamboe is namelijk prachtig materiaal! Het is een grassoort die erg snel groeit, waardoor het elke 3 tot 5 jaar geoogst kan worden. Sommige soorten kunnen wel 60 centimeter per dag groeien. Daardoor is veel minder land nodig dan bij de productie van hout. En na de oogst hoeft bamboe ook niet opnieuw aangeplant te worden omdat de wortels gewoon opnieuw uitlopen. Verder is het erg sterk, sterker dan hardhout. Duurzaam, sterk materiaal, met een lage milieubelasting dus. Een van de meest duurzame en milieuvriendelijke bronnen van grondstof op aarde. En daarnaast vind ik het er natuurlijk uitzien en gemakkelijk te bewerken. Het enige waar je even om moet denken is een goede boor. Bamboe erg hard, dus een scherpe metaalboor is wel aan te raden.
Ik bestelde de bamboe voor mijn trellisscherm via internet bij bamboebouw Nederland. Bamboe is niet duur, maar het transport helaas wel. Ik was ongeveer 20 euro kwijt voor de bamboe en 24 euro voor het transport. Maar dan heb je dus wel voor nog geen 50 euro een prachtige, natuurlijke en duurzame ondersteuning voor je klimplant, precies zoals jij het wilt!
Bouwplan: zo maak je een trellisscherm
Een klimplant komt op één plek uit de grond en loopt wijd uit. Daarom koos ik voor een diamantvorm. Ik koos voor een afstand van zo’n 15 centimeter tussen de stokken. Afhankelijk van de plant die je kiest kun je natuurlijk iets ruimer of juist fijnmaziger werken.
Het begin is even lastig. Maak je daar een meetfoutje, dan is het lastig te herstellen. Daarom heb ik eerst met wat touw vier tonkinstokken aan elkaar geknoopt tot een rechthoekig raamwerk waarbinnen ik kon werken. Dat heb ik op het terras gelegd, zodat ik de belangrijkste maten duidelijk had. Vervolgens heb ik de eerste stokken opgemeten, neergelegd en aan elkaar geschroefd. Als je beneden begint en je hebt er een stuk of 4 of 6 aan elkaar zitten, dan heb je een stabiel begin en kun je de rest er eenvoudig aan schroeven. Met een gewone handzaag is bamboe eenvoudig te zagen.
Ik heb op elke plek waar twee stokken elkaar kruizen een schroef gebruikt. Daarbij wel altijd even voorboren, want bamboe is zo hard dat het gemakkelijk splijt. De schroeven zijn uiteindelijk niet zichtbaar, omdat ik het trellisscherm andersom, dus met de schroeven naar achter, tegen de schutting heb geplaatst. Bamboe is hol en dus lichter dan het lijkt. Vier lange schroeven waren daarom genoeg om het rek aan de schutting te bevestigen. Daarbij is een extra paar handen overigens wel even gemakkelijk. Deze vier schroeven zijn het enige niet-natuurlijke materiaal wat er nu zichtbaar is. En als de klimplant daar straks overheen gegroeid is, zie ik daar hopelijk niets mee van!
Klimmen maar!
En nu is het afwachten! Afgelopen weekend heb ik de sterjasmijn geplant dus kan de natuur haar werk doen. Hopelijk zal deze vlug het scherm beklimmen en nog deze zomer veel mooie bloemen produceren. Voor een mooie tuin en voor blije bijen.
Kopen:
- bamboe stokken (tonkinstokken) van 2 cm dik en 3 meter lang (ik had er 13 nodig met wat slim zagen)
- schroeven (roestvrij) van 3,5 mm dik en 35 mm lang (een stuk of 50 schat ik)
- 4 langere schroeven om het aan de schutting te maken
Benodigd:
- een scherpe boor van 3 mm
- een accuboormachine
- een rolmaat
- wat touw om tijdelijk stokken te knopen of om mee te meten
- een handzaag
- een zaterdagmiddag
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.
Dank voor de tips. Ik ga zoiets maken voor een Japanse wijnbes. Was al moeilijk aan het doen met touwtjes en tie-wraps, maar je kunt natuurlijk ook gewoon boren en schroeven in bamboe, besef ik me nu.
Beste Remi, ben gestart met dergelijks te maken maar ik hoop dat je me nog kunt zeggen hoeveel cm er steeds tussen de bamboelatten zit. Zodat je deze vorm krijgt. Ik kom er niet uit. Dank alvast. U
Bij mij zat er ongeveer 15 cm tussen. Ik denk dat het niet heel precies uitmaakt hoor. Al heeft elke klimplant een beetje andere voorkeuren.