Interview Kees: “Begin gewoon met datgene wat je aanspreekt. Begin simpel.”

31 oktober 2016

Sinds oktober 2016 blogt Kees voor Eigenwijs Blij. Zijn eerste artikel ging over het zelf houden van varkens en hopelijk zullen er nog veel artikelen volgen over op een praktische wijze duurzaam wonen en leven. In dit interview lees je hoe Kees ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen hij nog wil gaan zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik zit in een overgangsfase van een reguliere baan bij de brandweer naar “iets nieuws”. Ik richt me daarbij op natuur, milieu en landschap en wat daar mee samenhangt.

Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?

Mijn manier van ‘eigenwijs blij’ leven is gericht op mijn directe leefomgeving. Ik probeer rondom mijn huis en in mijn dorp stapjes te zetten richting meer verantwoord leven. Ik probeer daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden die er al zijn. Voor mij zijn duurzaamheid en respect voor alles wat leeft belangrijke thema’s. Met daarboven het hoofdthema: Leuk en plezierig leven.

Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?

Mijn focus op de genoemde thema’s zijn geleidelijk gegroeid. Met mijn studie Biologie/Ecologie ben ik mijn hobby’s achterna gegaan. En met de mogelijkheden die ons huis en erf biedt hebben we de laatste 15 jaar steeds wat stapjes gemaakt naar duurzaam en respectvol leven. Leuk en plezierig probeerden we het altijd al te maken.

Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?

Ik ben een enthousiaste vogelkijker. Ik maak af en toe een reis naar een mooie plek met mij aansprekende vogels. Die dan ook nog leuk op de foto krijgen maakt de lol intenser en langer durend. Zo heb ik de wens nog eens de Stellers Zeearend te gaan bekijken in Noord Oost Azië. Niet heel verantwoord weet ik. Maar wel heel mooi.

Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?

Het uitbouwen van waar we nu mee bezig zijn heeft nu de hoogste aandacht. Verder zoek ik naar mogelijkheden het aardgasgebruik te verminderen cq te stoppen. En verder zien we wel. Ik sta open voor mogelijkheden.

Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?

Ik wil iedereen meegeven om gewoon te beginnen met datgene wat je aanspreekt. Stel je doelen niet te hoog, dat voorkomt teleurstellingen. Begin simpel. De thermostaat van je verwarmingsketel goed en niet te hoog instellen is zo gedaan en is misschien wel effectiever en zeker goedkoper dan meteen een warmtepomp aanschaffen.

Benieuwd naar de artikelen van Kees voor Eigenwijs Blij? Op de auteurspagina van Kees vind je een overzicht van al zijn artikelen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *