Nu bijna een jaar hebben mijn echtgenote en ik een paar varkens, met als doel eerlijk en verantwoord vlees te verkrijgen. Een jaar met vallen en opstaan, plezier en ook emoties, afgesloten met een smakelijk en in onze ogen eerlijk stuk vlees.
Ik ben een pragmatische idealist. Ik besef enerzijds dat de huidige levenswijze van de mensheid gaat leiden tot de ondergang van die levenswijze en die mensheid en anderzijds ben ik niet bereid enorme offers te maken. Ik rijd auto, maar niet zo veel; vlieg bijna nooit, maar heel soms wel; vind professionele terrasverwarming in de binnenstad onzin, maar doe soms wel een vuurkorf aan en heb geen afwasmachine, maar gebruik die in het huurhuisje waar ik soms zit wel graag. Kortom: ik draag mijn steentje bij, maar geen complete muur.
Zo ook met vlees. Als bioloog weet ik dat ik een omnivoor ben, een alleseter. Ik weet ook dat de productie van vlees zowel dierenleed met zich mee brengt als milieubelastend is. En hoe groter de schaal waarop het gebeurt, hoe meer leed en last het oplevert, vast wel met uitzonderingen. Dus eet ik wel vlees, maar met mate en dan meestal biologisch.
Totdat verre overburen zelf een paar varkentjes gingen houden, voor de slacht. “Dat lijkt me ook wel wat” zei ik tegen mijn echtgenote. En nadat we de eerste cyclus van houden, slachten en eten van de zijlijn hadden gevolgd (behalve het eten, daar hebben we actief aan meegedaan), zijn we varkenshouders geworden. Eerlijk vlees kweken van dieren die een gegarandeerd goed leven hebben.
In november 2015 heb ik 3 kleine Husumer biggen opgehaald, twee maanden oud. In een hondenbench achter in de auto. Het hok was al klaar en de omheining bijna, bleek toen we de biggen loslieten. Ze hadden al gauw de ene zwakke plek gevonden. Twee biggen stoven er vandoor, opgejaagd door een verbaasde pony. De biggen doken onder het kippenhok, vijf geschrokken kippen vlogen alle kanten op, gevolgd door de biggen die weer schrokken van die kippen. Chaos compleet. Een half uur later zat toch ieder beest weer op de juiste plek, de nieuwe biggen in het verse stro.
Als je aan zoiets begint krijg je veel reacties. Grofweg in twee soorten: “wWt leuk/goed, maar kun je ze dan nog wel opeten als ze groot zijn” en “Maar dat is zielig/gemeen, hoe kun je die nu opeten”. Onze reactie op de eerste was: “Dat gaan we zien, we hopen van wel” en op de tweede: “Maar hoe zielig/gemeen zijn de karbonades die jij in de supermarkt koopt?”.
Varkens houden is leuk. Ze maken, uiteraard vanwege de afhankelijkheid van voer dat je brengt, veel contact, zijn niet schuw en doen leuke dingen. Zoals alles ondersteboven keren om te zien of er wat eetbaars onder ligt. Of in een modderbad bellen blazen.
En zelfs mee voetballen, hoewel de bal snel stuk is. Het contact met onze buren was al goed maar werd nog beter. We hadden ze namelijk gevraagd etensresten en dergelijke te bewaren en bij ons in te leveren. Valappels, -peren en -pruimen, groenteresten, oud brood, aardappelschillen, overgebleven patat; varkens eten vrijwel alles. Behalve wortels! Ik heb nog niet kunnen vinden waarom die niet. Slakken kregen ze ook veel, de wraak van een buurvrouw met een door hen geruïneerde moestuin. En die vinden ze verbazend lekker. Vlees kregen ze niet, dit vanwege de richtlijnen rondom veeziekten.
In september 2016 heb ik ze naar het slachthuis gebracht. Het wegbrengen deed me wel wat. Gelukkig had ik wat voer bij me zodat ze, toen ik ze achterliet, hard aan het eten waren en me niet met hun varkensoogjes meewarig nakeken. Om het proces helemaal mee te maken was ik erbij toen ze als halve varkens afgeleverd werden bij de slager. En die heb ik weer bekeken bij het uitbenen van die halve varkens. Uiteindelijk kregen we “onze varkens” terug in rode kratten, netjes verpakt in diepgevroren 2-persoonsporties van allerlei soorten vlees. Een deel hebben we verkocht, de rest eten we het komend jaar kalm aan op.
Het vlees smaakt prima en het gevoel erbij is goed: we weten hoe ze geleefd hebben. Niet helemaal vrij, maar met veel ruimte, modder, wroetgelegenheid, zonnebaadplekken en genoeg te eten. Alleen met dat laatste waren ze het niet altijd eens lieten ze altijd wel luidkeels horen.
We gaan hier zeker mee door. Ik weet dat ik de wereld hier alleen niet mee red. Maar voor mij en mijn afnemers geen kiloknallers meer, of vaag één of twee sterren dier(on)vriendelijk vlees uit de schappen. En een bijgedragen steentje dat smaakt geeft dubbele voldoening.
Natuurbelever en ecologisch hobbyboer. Streeft naar duurzamer en aangenaam leven.
Ik kan mij ook voorstellen dat mensen ‘vinden’ dat je ook bij de slacht aanwezig had moeten zijn. Heb je zulke reacties gehad? Wat vind je zelf?
Zelf bij de slacht aanwezig kon niet. Dat heeft alles te maken met de bedrijfsvoering in het slachthuis, waarbij rust en hygiëne zeer belangrijk zijn.
Nog beter is om gewoon vegetarier of veganist te worden.
Waarom? Een mens is omnivoor, dus eet vlees! Past ook goed in de kringloop. Dieren eten wat de mens niet eet en als dan de mens het dier eet, is de kringloop weer rond.
Hallo
Ik zou dat ook wel willen doen, maar dan wil ik zekerheid op gezond vlees. Daarvoor mag je grond niet vervuild zijn veronderstel ik. Heb namelijk zonet dit artikel over kippen in eigen tuin gelezen, http://www.gezondheid.be/index.cfm?art_id=11122&fuseaction=art en dat schrikt me enorm af.
Moet meteen denken aan het vergif dat ondertussen verboden is, maar nog door de buurvrouw gebruikt word tot voorbij de scheidingslijn zelfs. Hebben jullie de grond laten testen (zou 800 euro kosten) ? Hebben jullie het vlees laten testen?
Groetjes Steven
Goed verhaal, heeft u toevallig een tip voor een goed boek over het houden van scharrelvarkens?
Ze waren dus 10 maanden oud ? Hoeveel wogen ze toen u ze wegbracht?
Niets mis mee, we deden het vroeger ook, nu ik zelf weer een boerderijtje heb gekocht wil ik er ook weer aan beginnen, het is welliswaar een stuk meer regels dan pakweg 30 jaar geleden, maar vlees zonder antibiotica en rommel is me voldoende waard. JE hebt huisdieren en boerderij dieren, en huisdieren hou je van, boerderij dieren zorg je goed voor. Het is toch een andere manier van hechten aan. Iedereen moet zelf weten wat hij, zij of het wil, ik val anderen er niet mee lastig, dus ik hoef ook niet lastig te worden gevallen met opdringerige meningen over mijn keuzes.
Juist het zelf produceren van kalfs- varken en pluimvee voedsel ivm met de aquaponic lijkt me een hele mooie manier om te weten wat je eet en ook zeker altijd over een vers maaltje te kunnen beschikken, dat je feeling hebt met de basis, herkomst en ook de ontwikkeling ervan is een groot goed en een ervaring en kennis die goud waard is om andere zaken in het leven ook te waarderen, Dat alles elk moment maar uit de supermarkt moet komen ergens van de wereld en jaarrond is juist waanzin… maar dat gaat er bij vele niet meer in.
mvg
Dag Kees,
ik overweeg zelf 2 of 3 varkens te houden, ook een klein ras zoals in je artikel omschreven. Graag zou ik meer info willen lezen over en waarmee je allemaal rekening moet houden. Niet zozeer vanwege het vlees maar gewoon om te houden. Bv grote van het stuk grond dat ze optimaal nodig hebben (heb ruimte genoeg), over voer, kosten, geschikte rassen en wellicht nog meer.
Zou je op mijn bericht kunnen reageren?
mvg.
Nico Kanne