Vegansuper Groningen: 1ste vegan supermarkt van Noord-Nederland

2 november 2016

Een supermarkt waarbij je als veganist niet op de labels hoeft te letten. In de Randstad bestaat het al, maar het noorden moest het tot nu toe zonder doen. Tot oktober 2016. Toen opende de Vegansuper in de stad Groningen zijn deuren. De dag van de opening sloeg ik bewust over en ik ging een weekje later kijken: mooi, fijn en nog volop in ontwikkeling.

Update: helaas is VeganSuper per december 2017 gesloten.

Met Opgeweckt Noord in het achterhoofd

Waarom ik expres een weekje later op een doordeweekse dag ging? Omdat ik in 2015 aanwezig was bij de propvolle opening van de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland: Opgeweckt Noord. Zo’n openingsfeest geeft toch een wat vertekenend beeld en de winkel moest uiteindelijk een jaar later toch zijn deuren sluiten. Als schrijver heb ik geleerd van die ervaring en de eigenaren van Vegansuper, Johnny en Benny Lobo, hopelijk ook.

Toplocatie in de stad

Qua locatie heeft Vegansuper het in ieder geval goed voor elkaar. Ze zitten aan Nieuwe Ebbingestraat 87. Op steenworp afstand van Ekoplaza, en ook heel dichtbij een goede wijnwinkel, een stoffenwinkel en (mocht je het toch niet kunnen laten) een zeer goede biologische slager. Handig voor mij als niet-Stadjer: Vegansuper zit dichtbij Station Noord (en is bovendien goed met de bus te bereiken).

Het pand zelf is zo groot als een eenvoudige buurtsuper. Wel iets kleiner dan ik had gehoopt, maar je moet ergens beginnen. Achterin zit een smoothiebar (al neuzende krijg ik een heerlijke smoothie aangeboden, lekker!). De koelkasten maken wel veel herrie, waardoor het er klinkt zoals in de Aldi. Een muziekje zou leuk zijn (hoewel ik weet dat BumaStemra dan komt zeiken en bovendien kom ik er een uur later achter dat de Ekoplaza ook muziekloos is). Sommige schappen doen wat leeg aan: dit duidt wat mij betreft op succes en dat het allemaal nog even wennen is voor de inkopers.

leeg-schap-vegansuper

Het assortiment van Vegansuper

Wat ik erg fijn vind aan Vegansuper is dat heel veel producten niet alleen vegan maar ook nog eens biologisch zijn. Je kunt er overigens ook groente en ecologisch verantwoord maandverband kopen. Je zou er dus terecht kunnen voor je dagelijkse boodschappen (als one-stop-shop), maar het is door de keuze voor vegan en eco toch ook wel een speciaalzaak.

Mijn boodschappenlijstje

Ik had van te voren een lijstje gemaakt met wat ik zelf toch wel verwacht en hoop te vinden in de Vegansuper. Eens zien… Vegan biologische diepvriespizza… check! Ze hebben zelfs twee varianten.

vegan-bio-diepvriespizza

Kala namak (dat zwarte zout dat naar ei smaakt, artikel volgt, ik beloof het): check, ook al is het schap op dit moment leeg. Drop, check. Biologische ‘mayonaise’, check. Toetjes, waaronder ijs van Professor Grunschnabel, check. Sterker nog, ze hebben echt heel veel smaken. Jay!!

grunnschnabel-vegansuper

Ook leuk en verrassend, hoewel niet bio: de pindakaas van de Pindakaaswinkel. Pindakaas uit Nederland zonder gekke toevoegingen, maar met bijzonder smaken. Ik kocht de pindakaas met venkel en rozijn. Blijkt lekker!

pindakaaswinkel-vegansuper

Eet je liever kaas op brood? Dan kun je je vanaf nu uitleven op een heel erg breed assortiment aan het bekende Wilmersburger. Voor mij hoeven die vervangers niet zo, maar soms kan het wel erg lekker zijn om iets te eten dat lijkt op iets dat je niet meer wilt eten. Veganistische vleesvervangers heeft de Vegansuper ook in alle soorten en maten, bijvoorbeeld de vleeswaren van Wheaty.

wilmersburger-kaas-vegansuper

Veel vervangers, weinig noten en bonen

Sowieso opvallend vind ik het relatief grote aanbod aan vervangers. Van de negen schappen zijn er twee tot de nok toe gevuld met allerlei varianten zuivelvrije melk. Ik koop er eentje die ik nog niet ken: melk op basis van gierst. Maar die mijn dochter standaard drinkt blijkt er niet tussen te staan. Moet je nagaan hoe groot die markt is! Ik vind het aanbod wel wat veel van het goede.

zuivelvrije-melk-vegansuper

Daarentegen zie ik juist weer weinig notenpasta’s, noten en (gedroogde) bonen in de Vegansuper staan. En als ze er al zijn, zijn het kleine verpakkingen. Van het meisje achter de kassa begrijp ik dat de notenpasta’s op dag één al uitverkocht waren en dat er op het moment van mijn bezoek toevallig nog een grote bestelling uitstond bij een leverancier die niet op tijd kon leveren.

Vegansuper staat open voor suggesties

Gelukkig krijg ik al meteen de indruk dat de mensen van Vegansuper meer dan open staan voor feedback en suggesties. Tijdens mijn korte bezoek komen er zowaar twee verschillende vertegenwoordigers van bepaalde veganistische merken hun waar aanprijzen en beide salesmedewerkers worden hartelijk ontvangen.

Dat sluit ook perfect aan bij mijn belangrijkste tip voor Vegansuper: luister luister luister. Laat je klanten je assortiment bepalen. Groningen en omgeving heeft een winkel als deze nodig, maar dan wel goed. Doe het.

Mijn tips voor de Vegansuper

Ik had de dingen van mijn lijstje die ik wel kon vinden al genoemd. Toch waren er ook zeker producten die er niet waren (of die ik in ieder geval niet kon vinden):

  • Marshmallows (liefst biologisch, als dat bestaat).
  • Silken tofu van Clearspring: veel langer houdbaar dan de variant in het koelvak. Tip: te koop bij groothandel Biovoordeel in Baflo
  • No Egg van Orgran. Ik gebruik het zelf niet, maar het is een fenomeen in vegan-land.
  • Knakworst in blik of pot. Zie de silken tofu: ik houd van lang houdbaar in plaats van het koelvak. Geen idee of het bestaat overigens, zal wel toch?
  • Beschuit, biologisch als het bestaat (ik zoek hier al heel lang naar).

Tips voor bezoekers van de Vegansuper

  • Ga vooral heen en koop wat je nodig hebt: ik klink misschien wat kritisch, maar Vegansuper is een prima one-stop-shop.
  • De krentenbollen en puddingbroodjes zijn echt heel lekker.
  • Jay, ze hebben cola van Fritz-Kola: niet bio, niet meer vegan dan andere cola’s, maar wel lekker en volgens mij nergens anders in Groningen te koop.
  • Jij wilt weer andere producten van ik. Dus kom op: geef je suggesties aan de mensen van Vegansuper door en maak er je eigen winkel van!

vegan-puddingbroodje

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *