Alma Huisken is schrijver en ecologisch hovenier. Ze inspireert anderen met haar ecologische tuin in het Groningse Molenrij op vrijwel elke denkbare manier. In dit interview lees je hoe Alma ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen ze nog wil gaan zetten.
Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben journalist/schrijver/vertaler (E-N, N-E), en ook ecologisch hovenier en mede-eigenaar van De Groene Luwte: een tweepersoonsbedrijfje. Onze basis is de kleine dorpsboerderij met GROTE tuin in Molenrij (noordwestelijk Hogeland, prov. Groningen): De Groene Luwte genaamd. Vanuit mijn onveranderlijk vaste visie dat je de wereld niet in je eentje kunt veranderen (althans, niet ineens…) maar wel op kleine schaal kunt tonen wat jouw visie is, richten wij deze onderneming zo groen mogelijk in EN geef ik gedurende het hele jaar Moestuincursussen, over Biologisch of Biodynamisch telen en over Permacultuur. Dat doe ik zowel in Molenrij (naast ook thematische Groene Workshops) als op locatie in het westen/midden/oosten des lands. In De Groene Luwte organiseren we ook elk jaar Open Tuindagen waar ik rondleidingen verzorg. Daarnaast ben ik thuiskok voor wie mij wil inhuren. Ik kook ter plekke, en bereid ook maaltijden die je uitstekend kunt invriezen voor later gebruik.
Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?
Eigenwijs blij leven houdt voor mij in dat je – soms tot vaak tegen de algemene stroom in – je principes naleeft. In mijn geval is dat al jaren: zorg hebben voor Moeder Aarde. Je kunt diep zuchten en treuren bij de wijze hoe we met deze planeet omgaan, of… handelen naar je overtuiging. Mahatma Gandhi zei ooit: “Be the change that you wish to see in the world.” Dat vind ik hele wijze woorden. In mijn cursussen en tijdens mijn rondleidingen stip ik natuurlijk altijd aan hoe beroerd we de Aarde behandelen, maar geef ik vooral talloze voorbeelden van hoe het anders kan. En dat doe ik met volle hartstocht EN met humor… Dat houdt het licht en prettig!
Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?
Ja, zo’n moment deed zich eigenlijk vrij vaak voor. In mijn werkzaam leven ben ik nogal eens geswitcht, omdat het werk dat ik op dat moment uitvoerde geen gelijke tred meer hield met mijn persoonlijke ontwikkeling. Dus dan volgde ik een studie of korte opleiding of veranderde ik van baan. Zo ging ik als afgestudeerd docent Engels/Maatschappijleer niet voor de klas staan, maar werd ik vennoot in een biodynamisch bedrijf. Mijn verhuizing van de overdrukke Randstad naar de ruimte van Noord-Groningen is ook zo’n moment, zo’n koersverandering, geweest. En nooit betreurd!
Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?
Chocola, chocola, chocola! Geen dag zonder een stukje van tenminste 70%, maar zelfs 100% kan ik aan! Verder vind ik het reuze suf om genoegens onder te verdelen in heimelijk en publiekelijk: kom gewoon uit voor wat je leuk of lekker vindt, er is wel wat meer in het leven om je druk over te maken, dus geniet volop van alles!
Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?
Ik ga gestaag en onveranderlijk door op mijn ingeslagen pad: door via mijn boeken, cursussen en Open Tuindagen hier in De Groene Luwte mensen op een vederlichte wijze duidelijk te maken dat het werkelijk uitmaakt als zij Moeder Aarde respectvoller bejegenen. Zoals de Japanse agrariër/wijsgeer en schrijver Masanobu Fukuoka zei: met een enkel strootje kun je een revolutie ontketen. Ik geloof daar heilig in. En ik heb de grootste waardering voor alle pioniers van het eerste uur die vaak tegen de stroom in zwommen, nauwelijks iets verdienden, maar vasthielden aan een betere wereld en daarvoor keihard wilden werken.
Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?
Doe elke dag 3 groene dingen en WEES ER TROTS OP EN BLIJ MEE! Hoe klein ook. Bijvoorbeeld: wel dat theezakje recycleren, en daarbij het touwtje en labeltje EN het zakje zelf (waarin tegenwoordig ook kunststof zit) in aparte stromen scheiden. En de inhoud (de thee of kruidenthee) composteren. Kom anders eens naar onze Open Dagen (zo. 30 juni en zo. 7 juli 2019, 12-17 uur) en ik vertel je erover. En dit is maar 1 voorbeeld…