Geen eigen auto, toch vaak rijden? Greenwheels is goedkoop en groen!

8 mei 2015

Ik ben een fan van reizen met de trein: je kunt doen wat je leuk vindt en komt toch op tijd aan. Maar… reizen met het openbaar vervoer kost soms buitensporig veel tijd, die je liever met je geliefden doorbrengt. Zo kost een tripje naar opa en oma ons ongeveer 2,5 uur met de bus-trein-bus, terwijl het maar 40 minuten rijden is met de auto. En als het nodig is wil ik mijn oma naar het ziekenhuis kunnen rijden als mijn opa daar ligt. Ik vind het onnodig om een auto te kopen, als we hem niet vaak nodig hebben, dus gingen we op zoek naar een goedkope, maar ook groene, oplossing: Greenwheels. Ik deel graag mijn ervaringen met jullie.

Groen én goedkoop autorijden

Ik hecht belang aan groen leven; ik vind dat mijn kinderen (en hun kinderen) ook recht hebben op het genot van fossiele brandstoffen en zo veel mogelijk natuur. Maar ik geef toe: ik hou nóg meer van zo min mogelijk geld uitgeven. Bovendien is het belangrijk om regelmatig te rijden, want het besturen van een potentieel moordwapen kun je beter niet verleren. De eenvoudigste oplossing is een Greenwheels abonnement. Ik woon in de provincie Utrecht, dus ik heb de enorme luxe dat ik op bijna elke straathoek zo’n auto kan huren. Er zijn er 3 die op minder dan 6 minuten lopen of fietsen geparkeerd staan. Ter vergelijking: de dichtstbijzijnde huurlocatie is 30 minuten met de bus weg, en dan moet je nog hopen dat ze open zijn.

Greenwheels: altijd beschikbaar én dichtbij

Omdat wij uit 3 locaties kunnen kiezen en ook nog kunnen uitwijken naar Utrecht Stad, is er altijd binnen een half uur een auto voor de deur. Reserveren via internet of de telefoon gaat heel snel en gemakkelijk. Als de auto het niet doet, bel je de klantenservice en heb je binnen een half uur een andere auto. Altijd gratis vervangend vervoer dus! Ook verlengen van je tijd is bijna nooit een probleem en kan wederom gemakkelijk en snel via internet of bellen. Nu je de auto kunt openen met je OV-Chipkaart, kun je ook aanmelden en dezelfde dag nog gaan rijden. En: als ik om 2 uur ’s nachts een auto wil, dan kan ik met 10 minuten instappen. Nu reserveren is over 2 minuten instappen, als je al naast de auto staat. Als ik midden in de nacht naar de huisartsenpost wil, dan kan dat!

Greenwheels is groen

Greenwheels is groen, omdat de auto gedeeld wordt én omdat het een behoorlijk zuinige auto is. Het verbruik is laag. Wij verbruiken zelf 1 liter brandstof per 22 kilometer voor de langere stukken (met één tank van 35 liter hebben we dus een actieradius van bijna 770 kilometer). In de grote steden kun je voor kortere afstanden ook de elektrische variant rijden: die is natuurlijk nóg groener!

Greenwheels is goedkoop

Wij rijden zo’n 3.500 kilometer per jaar en blijven vaak hele dagen weg. Omdat we de auto vaak voor lange tijd reserveren, kiezen wij voor het duurste abonnement, waarbij de uurkosten laag zijn. Dat komt voor ons een ruime 1.000 euro per jaar goedkoper uit dan dezelfde auto voor de deur hebben staan. Maar er zijn al abonnementen vanaf 5 euro per maand! Bovendien wordt de ANWB wegenwacht-service én de dure autoverzekering (inclusief inzittendenverzekering) al door de Greenwheels betaald. Dat is een fijn gevoel! De voordeellocaties concurreren qua dagprijs met het huren van een auto voor een dag, maar zijn meestal dichterbij dan de verhuurlocaties.

Greenwheels is onderhoudsvrij

Je kunt heel lui zijn over de auto: hij wordt voor je onderhouden en hij wordt gewassen en schoongemaakt. Als er iets stuk gaat, hoef je alleen maar te bellen en wordt het geregeld. Lampje stuk? Bellen! Ongeluk? Alles wordt geregeld, inclusief afslepen, herstel, ANWB, vervangend vervoer… Alleen als je zelf tegen een paaltje rijdt, betaal je het eigen risico voor schade.

Nadelen van autorijden met Greenwheels

De auto staat niet voor de deur en er zitten geen kinderzitjes in. Ik moet thuis oppas hebben om de auto te gaan halen, want het stoeltje meenemen naar de auto is vervelend. En nee, het is géén oplossing om mijn kind ‘voor dat korte stukje’ zónder stoeltje in de auto te zetten. Als het regent baal ik wel eens dat ik nat moet worden om de auto te halen. Je moet hem ook altijd weer terugzetten na je rit: heel lastig. En ook dan heb je kinderopvang nodig, of je moet bereid zijn om flink te sjouwen. Bij een buitenland-rit (bijvoorbeeld even over de grens naar Duitsland of België) moet je zélf voor wegenwachtservice zorgen, of zonder aandurven. Ik heb dus zelf ook een ANWB Europa abonnement. (OK, dat is ook fijn als ik in de auto van een vriend of familielid rij, of als ik een auto huur voor vakantie.)

Wanneer wél een auto van Greenwheels?

 • Je wilt soms een auto, maar niet altijd.
 • Je hebt meestal genoeg aan een kleine auto (Peugeot 107).
 • Je wilt vooral losse dagen weg en niet te vaak overnachten.
 • Je hebt voor je werk geen auto nodig.
 • Je woont ergens rondom een grote stad.
 • Je hebt te weinig geld voor een auto, maar wilt wel je rijvaardigheid bijhouden.

Wanneer géén auto van Greenwheels?

 • Je woont ver van de dichtsbijzijnde auto af.
 • Je wilt regelmatig lange weekenden weg met de auto.
 • Je wilt op vakantie met de auto.
 • Je hebt meer dan 1 kind.
 • Je houdt erg van heel comfortabel en stil reizen.

Wij zijn blij met ‘onze’ Greenwheels! Hoe regelen jullie zo groen mogelijk je vervoer?

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “Geen eigen auto, toch vaak rijden? Greenwheels is goedkoop en groen!

 1. martien mei 31, 2015

  bij ons in Bunnik staan geen Greenwheels auto’s, maar wel deelauto’s van MyWheels. Dit zijn zowel ‘gewone’ deelauto’s als auto’s die particulieren te deel aanbieden dus veel keuze van auto tot busje.
  Via http://www.ikbenhopper.nl kan je op basis van je postcode zien welke deelauto’s van welke aanbieders bij je in de buurt staan.

 2. Hoi Marianne,

  Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over de deelauto; dat zijn wij ook! 😉

  Ik lees in je recensie over Greenwheels nog een aantal zaken, die bij andere deelautoaanbieders anders (lees: voordeliger) opgelost zijn; ik zou zeggen: neem eens een kijkje 😉

  Als schot voor de boeg:
  – geen borg
  – geen eigen risico

  Groet, Dave