Opgeweckt Noord in Groningen: de eerste verpakkingsvrije winkel!

1 mei 2015

Zelfs als je gezond en bewust eet, verzamel je enorm veel afval. Een zakje om de rijst, een bakje rond de tomaten… Dat moet toch anders kunnen? En dan ook meteen goed? Dat dachten Tonny en Dorothea ook en dus begonnen zij Opgeweckt Noord, de allereerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Op 30 april was de ‘opening voor genodigden’ en daar mocht ik ook bij zijn. Vanaf 4 mei kan iedereen verpakkingsvrij boodschappen doen bij deze mooie winkel.

opgeweckt-noord-gevel

Prachtig pand aan de Astraat in Groningen

Helaas werd ik vlak voor de opening ‘verblijd’ door een pittige koortsaanval. Maar ik moest en zou gaan en daar ben ik erg blij om! Het pand van Opgeweckt Noord aan de Astraat 16 in Groningen ziet er nu al zeer uitnodigend uit. Binnen was het enorm druk door alle gasten, maar op de wat stillere momenten had ik mooi overzicht op hoe de winkel er op een normale dag uit zal zien: fris, ruim, netjes en aantrekkelijk.

opgeweckt-noord-binnen

Biologisch, regionaal en verpakkingsvrij

De producten die je kunt kopen bij Opgeweckt Noord zijn zo veel mogelijk verpakkingsvrij. Niet alles mag zonder verpakking verkocht worden en dus zie je hier en daar wel een fles of potje, maar die kun je (geloof ik) dan weer terugbrengen naar de winkel, zodat de verpakking weer teruggaat naar de leverancier. Dat kan natuurlijk alleen als je werkt met regionale leveranciers en dat doet Opgeweckt Noord. Ruim 15 regionale bedrijven leveren hun mooie producten aan de winkel. Mooi? Jazeker, want alles is ook nog eens biologisch. Daar had ik eerst mijn twijfels over, omdat het niet overal op staat, maar volgens een van de rondwandelende meisjes was het toch echt zo. Tof!

opgeweckt-noord-bulk

Hoe shop je zonder verpakkingen?

Hoe gaat iets kopen bij Opgeweckt Noord dan in z’n werk? Moet je zelf je verpakkingen meenemen? Of daar kopen? Dat kan beide. Je kunt vanuit huis je eigen bewaarpotten meenemen en deze vullen. Weeg eerst je pot, vul hem met rijst, linzen, peperkorrels, wat dan ook maar, en weeg hem daarna opnieuw. Het verschil in gewicht is wat je moet betalen. Simpeler kan eigenlijk niet. Heb je geen eigen potten, dan kun je die bij Opgeweckt Noord kopen. Ze hebben een enorm assortiment, waaronder de supertoffe potten van Kilner. Jay!

weckpotten

Crowdfunding én goed je huiswerk doen

Een winkel beginnen anno 2015 is best een spannende uitdaging. Hoewel de bank graag mee wilde werken, wilden Tonny en Dorothea ook gebruikmaken van crowdfunding. En dat bleek een daverend succes: ze haalden zelfs 200 procent van het doelbedrag op. Een goed teken, want dat toont aan dat veel mensen het initiatief van een verpakkingsvrije winkel zien zitten. En verdorie, ze zijn nog de eerste van Nederland ook. Dat terwijl er toch ook al een tijdje verhalen de ronde gaan van initiatieven in de Randstad. Heerlijk: dat Groningen de primeur heeft zorgt voor het luidste gejuich en applaus van de hele opening, haha. Waarom het daar niet lukt en hier wel, vraagt de ‘praatjesmaker’. “Wij hebben gewoon eerst een jaar lang ons huiswerk gemaakt, voordat we begonnen met roepen,” antwoordt Dorothea, “dus, tip voor de Westerlingen: eerst je huiswerk maken en dan pas roepen.” En zo is Opgeweckt Noord ook nog een typisch Gronings.

dorothea-tonny

Community of movement, ze zijn heel wat van plan

De ambities van Opgeweckt Noord stoppen niet bij de winkel. Ze hebben duidelijk een groot netwerk en een snuggere ondernemersgeest. Zo zit er ook een klein restaurantje bij, kun je er op flexplekken werken en zullen er workshops worden georganiseerd over bijvoorbeeld gezond eten. Van de plaatselijke sportschool en de eigenaresse van Toet! (het toetjescafé) tot de Groningse voorzitter van de Youth Food Movement, ze waren er allemaal. Ze willen er namelijk echt een community van maken rond goed, bewust en gezond eten. Slimmeriken!

opgeweckt-noord-activiteiten

Nooit meer ergens anders winkelen?

Nu ik dit alles zo zit te typen, kan ik niet anders concluderen dan dat Opgeweckt Noord een succes gaat worden. Gewoon omdat het zo enorm ingebed zit in een grotere structuur aan spelers. Ook iets van deze tijd natuurlijk. Maar dan spreek ik als ondernemer, nog belangrijker is nu natuurlijk mijn visie als consument. Kun je al je dagelijkse boodschappen bij Opgeweckt Noord doen en hoef je nooit meer naar de gewone supermarkt? Nee, dat niet. Maar je komt wel een heel eind. Natuurlijk missen er bepaalde artikelen (ik vond het assortiment aan gedroogde bonen wel klein bijvoorbeeld), maar ik verwacht ook dat Tonny en Dorothea open staan voor suggesties. Zo gaat dat immers met een community!

Vanaf maandag 4 mei is Opgeweckt Noord voor het grote publiek geopend.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Opgeweckt Noord in Groningen: de eerste verpakkingsvrije winkel!

  1. Helaas heeft Opgeweckt Noord het niet gered. Recent werd bekend dat de winkel haar deuren per 1 juli 2016 sluit: https://www.oogtv.nl/2016/06/verpakkingsvrije-winkel-sluit-de-deuren/