Eten bewaren en invriezen in glazen bakjes: mijn ervaringen

7 april 2015

Vrijwel iedereen zal een aantal plastic bewaarbakjes voor kliekjes, losse kruiden, een blokje kaas of wat dan ook in huis hebben. Niet iedereen voelt zich er prettig bij om etenswaren te bewaren in iets van plastic. Daarnaast gaan kunststof bewaarbakjes geen leven lang mee en dan is het toch weer onduurzaam plastic afval. De oplossing: glazen bewaarbakjes! Ik kocht er een paar en deel graag mijn ervaringen.

Tientallen bakjes in vriezer, koelkast en voorraadkast

Ik ben graag met voeding bezig, gooi niet graag iets weg en verpak dingen in de koelkast het liefst luchtdicht. Het resultaat is dat mijn vriezer, koelkast en voorraadkasten worden bewoond door tientallen plastic bewaarbakjes van diverse maten en merken. Werkt prima, maar er kleven ook nadelen aan. Grootste nadeel voor mij persoonlijk is dat ze simpelweg niet duurzaam zijn. En dan bedoel ik nog niet eens meteen hoe ze geproduceerd zijn, maar vooral dat je er vaak maar een paar jaar mee kunt doen.

Door hitte of juist kou vervormen ze, soms is het onmogelijk om een olielaagje echt compleet te verwijderen en dan is er nog de uitdaging ‘geelwortel’ oftewel ‘kurkuma’. Dit heerlijke specerij verwerk ik vaak in soepen en curry’s, de uitgelezen kandidaten voor een verblijf in de vriezer. En dat geel, dat krijg je er bij plastic bakjes gewoon nooit meer helemaal uit.

Glazen bakjes van Wean Green

Ik had het kurkuma-drama al min of meer geaccepteerd als een fact of life tot ik bij webshop Green Jump aan het rondsnuffelen was. Daar zag ik ineens de producten van het Canadese Wean Green. Behoorlijk duur, maar ik was toch wel nieuwsgierig. Ze hebben 8 maten, van klein tot flink groot en ik kocht een set van 4 Lunch Cubes (elk 490 ml) voor 39 euro.

Lunch Cubes Wean Green

Glazen bakjes van IKEA

IKEA zou IKEA niet zijn als de schappen mij niet tijdens mijn eerstvolgende bezoek aan de winkel pontificaal in de ogen zouden prikken met een goedkopere variant van hetzelfde product. Wat zeg ik, flink goedkoper. IKEA heeft nu de serie Förtrolig (dat betekent ‘vertrouwlijk’ of ‘intiem’). Deze vergelijkbare bakjes zijn tussen de 2,49 en 5,99 euro per stuk en hebben een vergelijkbare grootte. In die van 13 x 19 x 7 centimeter (3,99 euro) past precies 250 gram grof gemalen koffie. Ideaal!

Förtrolig glas voorraaddoos IKEA

Ervaring met bewaren en invriezen in glas

In beide gevallen is het bakje zelf van glas en is de deksel van kunststof (polypropeen) met een siliconen rubberen rand om echt goed af te kunnen sluiten. De deksel bevestig je door de randjes als het ware om te vouwen, waardoor ze vastklikken. Dat is even oefenen, omdat je nog best kracht moet zetten en het dekseltje kan verschuiven. Ze zijn stapelbaar overigens, ook wel heel fijn. Ze kunnen met deksel en al in de vriezer en in de vaatwasser. Zonder deksel kunnen ze in de oven.

Ik heb de glazen voorraaddozen nu een paar maanden in gebruik en ik ben er behoorlijk tevreden over. De drama’s met kurkuma-vlekken en vetlaagjes zijn definitief verleden tijd; ze zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Het enige waar ik wel aan moest wennen is hoe immens koud ze worden in de vriezer. Glas geleidt goed en dus moet je wel vriesvaste vingers hebben of de glazen bewaardoosjes pakken met pannenlappen of een theedoek, tenminste wel in het geval van een -18 graden vriezer. Ze zijn ook flink zwaarder dan bewaarbakjes van kunststof. Dat maakt ze minder geschikt voor ‘even een snack mee in je handtas’. Daarvoor is RVS mogelijk geschikter.

Verschil tussen glazen bewaarbakjes van Wean Green en IKEA?

Ja, ik wil natuurlijk heel graag vinden dat er een enorm verschil zit tussen de dure glazen bakjes van Wean Green en de veel goedkopere glazen bakjes van IKEA. Maar dat verschil is best klein. Ik heb de indruk dat de deksels van Wean Green iets steviger zijn en de maten slimmer uitgedacht. Ook worden de bakjes van IKEA gemaakt in China, terwijl de bakjes van Wean Green gemaakt zijn in Zuid-Korea. Mogelijk hebben de fabrieksarbeiders het daar fijner. Wellicht is de keuze voor gekleurde deksels of juist neutrale, witte deksels doorslaggevend voor je. Voor saaie bewaarzaken is wit prima, maar voor mijn favoriete producten is een vrolijk kleurtje ook wel wat waard. Ten slotte ben je bij IKEA iets beperkter qua maten.

Heb jij positieve of negatieve ervaringen met de bewaardozen van glas van Wean Green of IKEA? Of van een ander merk of ander materiaal?

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

24 reacties op “Eten bewaren en invriezen in glazen bakjes: mijn ervaringen

 1. Hoi Cecile,

  Dank je voor je post! Tot hoe heet kunnen de bakjes van de Ikea in de oven? Waschbaer heeft namelijk ook een set van 3, voor 24,95, deze kunnen -20 tot +290 aan. Dus ik vroeg me even af of dit de meerprijs waard was 🙂

  • Hai Tine. Ik gebruik ze zelf alleen in de vriezer, niet in de oven.

   IKEA zelf beweert dit:
   De deksel is magnetronbestendig; verwarm voedsel tot max. 100° C.
   De pot is magnetronbestendig.
   De pot is ovenvast, de deksel niet.
   Geschikt voor de vriezer.
   Vaatwasserbestendig.
   Doe de deksel op een kier om stoom te laten ontsnappen als je voedsel verwarmt in de magnetron.

   – De klemdeksel maakt de pot aromadicht, zodat het voedsel langer vers blijft.
   – De pot is gemaakt van ovenvast glas en kan worden gebruikt als oven-/serveerschaal.
   – Gemaakt van glas, wat geen geurtjes absorbeert of verkleurt van tomatensaus e.d., dus eenvoudig schoon te maken.
   – Lekvrije deksel die kristalvorming tegengaat, waardoor de doos ideaal is voor het transporteren van voedsel en het invriezen van restjes.
   – Verminder je hoeveelheid voedselafval door restjes te bewaren in een voorraaddoos met deksel en ze bij een andere maaltijd op te warmen.
   – Doordat de pot doorzichtig is, kan je makkelijk vinden wat je zoekt.
   – Er kunnen meerdere lege potten/dozen/bakjes in elkaar worden gestapeld; bespaart plaats in de kast bij het opbergen.
   – Er kunnen meerdere potten/bakjes/dozen op elkaar worden gestapeld; bespaart plaats in koelkast en vriezer.

   Ik maak daaruit op dat het bakje zelf tot flink heet in de oven kan, maar de deksel niet. Volgens mij geldt precies hetzelfde voor de bakjes van Waschbaer?

 2. Leuk jullie zoektocht en berichten te lezen over glazen bakjes met deksel.

  Ik ben waarschijnlijk wat te precies want de bakjes die jij hebt die hebben ze idd bij de ikea maar voor mij niet in de goede maat enen te klein en andere te groot maar t minst prettig vind ik die sluitingen en de grootheid er ook van. Bij Green Jump(geweldige goede en duurzame site trouwens !) hebben ze ook die bakjes die jij laat zien en qua prijs in dezelfde buurt. Ik heb er een gezien waarvan ik er wel een paar van zou willen alleen in een andere maat 0,5 ltr en heb ook een wat goedkopere gevonden van 0,5 maar die is weer rond en voor mij onhandig omdat ik maar een heel klein vriesgedeelte heb en graag wil stapelen….Nou ik zoek nog even verder….Zie alleen niet goed hoe ik 2 foto’s bij kan voegen:http://www.casero.nl/4006585680107

 3. Simon mei 3, 2016

  Zijn deze vrij van bpa? Die van de ikea?

 4. Hilde jan 28, 2017

  Ik ben ook zoekende naar groene duurzame oplossingen en ben blij met deze bevindingen maar loop net de gewetensvraag: hoe “groen” en duurzaam zijn siliconen deksels?
  Hoe sta jij hierin?

  • Ik snap je gewetensvraag, maar ja, als je dan toch iets in de vriezer wilt bewaren… Het zal toch ergens in moeten. En een kunststof deksel met een glazen bakje scheelt toch alweer de helft t.o.v. een volledige verpakking van kunststof.

 5. Esther jan 30, 2017

  Erg blij met deze oplossingen! BPA in kunststof is erg gevaarlijk!

 6. jennifer feb 11, 2017

  Hoi Cecile,
  Ik heb ook de bakjes van beide merken.. De deksels van Wean Green zijn inderdaad een stuk steviger. Bij de bakjes van Ikea heb ik al een aantal gebroken deksels.. En die zijn voor zover ik weet, niet los te koop 🙁

 7. Marielle feb 22, 2017

  Ik zat al een tijdje te kijken naar glazen voorraadbakjes. Je hebt me over de streep getrokken 🙂 De Green Wean-bakjes besteld. Succes met je blog!

 8. Eniet mrt 8, 2017

  Hi Cecile,
  Vanmorgen kreeg ik een video over BPA en ik ben werkelijk geschrokken. Ik ben gelijk gaan zoeken naar glazen bewaar bakjes die ook in de diepvries gebruikt kunnen worden. Dank zij jouw blog en de info in de reacties heb ik een goed idee van wat ik kan aanschaffen. Dank jullie wel!
  Hartelijke groeten.

 9. Hallo,

  De deksels van Ikea voldoen niet. Na 6 maanden gebruik zijn al 2 van de 4 deksels simpelweg afgebroken bij het sluiten. teleurstellend.
  goedkoop is slechtkoop in dit geval.

 10. Madelief mrt 12, 2018

  Soep kun je het allerhandigst invriezen in stevige, rechte, dikke glazen theebekers, mèt een oor (bijv die van de hema voor 1 euro). Je haalt de bekers met soep uit de vriezer (precies het aantal bekers voor het aantal personen dat het wil eten), laat ze eventueel 4 uur ontdooien en verwamt ze dan in de magnetron (het oor van de beker wordt niet heet). Je kunt nu eenvoudig de soep eten, zonder extra afwas.

  • manon jun 9, 2018

   Hoi Madelief,
   Ik vind je idee van de theeglazen echt slim! Hoe dek je deze glazen af?
   groetjes Manon

  • Priscilla dec 4, 2018

   Hoi Madelief,

   Met wat dek je die theeglazen af als je ze in de vriezer zet?

 11. Willemijn aug 12, 2018

  Ik realiseer me dat dit artikel al van een paar jaar geleden is, maar wie weet lees je dit toch nog..

  Glas heeft een betere naam dan plastic. Dit komt, denk ik, vooral door de verhalen van plastic soep .e.d.
  ik heb zelf ook een positiever gevoel bij glas dan bij plastic. Maar toch is plastic vaak duurzamer dan glas!
  Glas heeft per kilo minder uitstoot, maar is erg zwaar. Als je het per potje vergelijkt, is de uitstoot van een plastic potje dus kleiner!

  Er is wel verschil in wat voor plastic bakjes je koopt. Sommigen gaan inderdaad snel kapot, maar als je bijv. Tupperware koopt, kun je er je hele leven mee door. Overigens is plastic vaak handiger dan glas bij kinderen. Green Evelien heeft hier ook over geschreven: http://www.greenevelien.com/blog/afval-dilemma

  Je kunt glas kiezen voor je gezondheid, maar niet omdat het duurzamer is…

  • Gerda jan 3, 2020

   Mijn ervaring is ook dat alleen Tupperware duurzaam is voor de diepvriezer . Ik maak zelf ijs in die oude platte boterhamdozen, perfect ! En wie zelf eten maakt, is vanzelf al duurzaam bezig en koopt veel minder plastiek . Erik heeft gelijk glas + plastiek blijven niet duren 🙂

 12. Tineke nov 14, 2018

  Deze week zijn die bakjes bij de B.lokker in de aanbieding !

 13. Sneeuwwitje dec 8, 2019

  Wij eten graag een ijsje en helaas wordt ijs vooral in plastic dozen verkocht. Gelukkig kan je ze wel een tweede leven geven als bewaardoosjes. We gebruiken ze in de diepvries, maar niet in de magnetron of oven. Dan storten we de inhoud gewoon op een bord.

 14. Ik vries al jaren van alles in in opgespaarde glazen potten. formaat weckpotten tot kleine mosterdpotjes. Heel handig zijn degenen die geen bovenrand hebben naar binnen, zoals van sommige soorten jam of vegan mayonaise. Ik vries alles in met de deksel er los op en draai die vast de volgende dag.

  • Hai Roos. Heel goede tip. Ik gebruik inmiddels ook veel potten om dingen in te vriezen. Wel wat mij betreft ongeschikt voor hele maaltijden en überhaupt grotere hoeveelheden. Daar gebruik ik nog steeds de fijne bakken van IKEA voor.

 15. Kitten jul 29, 2020

  Hoi Cecile,

  Ikea heeft ook glazen deksels, kan dat ook in de vriezer? Bij mij zit alle soep van de groentetuin nu in Bonne Maman potten, die we al heel lang opsparen, maar een groter formaat zou fijn zijn 😉

 16. Elly Curvers okt 29, 2020

  Hallo Cecile,
  Ik ben gek op gratis glazen potten van jam, olijven enz. Omdat ze rond zijn en niet stapelbaar misschien niet zo handig als je weinig plaats hebt in je vriezer.
  Ontdooien, de pot in warm water.

 17. Miranda feb 17, 2021

  Dille en Kamille heeft glazen opbergdozen met deksel van bamboe. Kan in de vriezer staat erbij. Geen ervaring mee, kwam het tegen omdat ik aan het zoeken ben naar glazen alternatieven…
  https://www.dille-kamille.nl/vershoudschaal-glas-en-bamboe-470-ml-00020283.html