5 tips voor het ideale MVO relatiegeschenk (of kerstpakket)

10 april 2015

Een relatiegeschenk (of kerstpakket, maar op moment van schrijven is het nog april) is meestal leuk om te krijgen en vaak ook enorm leuk om te geven. Daarnaast is een relatiegeschenk een uitgelezen kans om te laten zien dat je organisatie met meer bezig is dan alleen maar geld verdienen. Houd met je keuze voor een relatiegeschenk daarom rekening met maatschappelijk verantwoord ondernemen, zelfs als de rest van je bedrijf niet tiptop MVO ingericht is. Zo is je cadeau niet alleen leuk om te geven en te krijgen, maar draag je ook nog iets extra’s bij. Hoe kies je een MVO relatiegeschenk of MVO kerstpakket? Ik zette 5 tips voor groene, duurzame en sociale relatiegeschenken op een rijtje.

1. Relatiegeschenk of kerstpakket door een gift aan een goed doel

Vooral rond Kerst zie je dit relatiegeschenk veel voorbijkomen. Soms is het eigenlijk niet eens echt een geschenk, maar enkel de mededeling dat de gift het kerstpakket of relatiegeschenk vervangt. Denk hierbij aan een boodschap als:

“Wij van Bedrijf X bedanken je enorm voor de leuke samenwerking. Normaal zouden we je een cadeau sturen, maar dit jaar doen we het anders. Het budget dat we voor het relatiegeschenk hadden gereserveerd maken we over aan goed doel X dat zich inzet voor Y.”

Je kunt de ontvanger ook invloed geven op de keuze voor het goede doel, bijvoorbeeld met een poll of door de ontvanger zelf zijn doel (uit een shortlist) te laten kiezen. In een tijd waarin we zowat omkomen in de hoeveelheid eigendommen is dit relatiegeschenk een mooi alternatief. Denk er wel om dat het leuk is om de ontvanger alsnog iets tastbaars te sturen, bijvoorbeeld een ansichtkaart met een bedankje en een verwijzing naar het goede doel. Dit om te voorkomen dat de schenking voelt als een corporate mededeling in plaats van als een cadeau aan je relaties of medewerkers.

2. Relatiegeschenk of kerstpakket dat MVO is geproduceerd

Wil je wel een tastbaar cadeau geven, dan is een relatiegeschenk dat verantwoord, duurzaam of groen is geproduceerd mogelijk een leuk idee. Weinig origineel, maar wel leuk is een pakket met fair trade, biologische thee of koffie. Er zijn tegenwoordig zo veel leuke, mooie biologische producten op de markt: vrijwel alles is mogelijk. Een pakketje Lovechock zou ik bijvoorbeeld heel tof vinden. Of een lekkere biologische wijn van BiologischeWijnwinkel.nl. Bij een klein budget kun je natuurlijk ook denken aan bijvoorbeeld een pen met opdruk gemaakt van gerecycled karton of biologisch afbreekbaar materiaal.

3. Relatiegeschenk of kerstpakket waarmee je iets groens of sociaals kunt doen

Wat ik zelf nog leuker vind om te krijgen (en om te geven) dan een MVO geproduceerd cadeau is een relatiegeschenk waar je als ontvanger zelf iets groens of sociaals mee kunt doen. Dit is waar ik zelf voor heb gekozen dit jaar. Ik stuurde mijn belangrijkste relaties een speciaal ontworpen kaart met daarbij een zakje biologische bloemenzaadjes van De Bolster waarmee zij hun eigen tuin bijvriendelijk konden maken. Een goede keuze, want ik had nog nooit zo veel leuke reacties op mijn relatiegeschenk als dit jaar.

Natuurlijk bestaat deze categorie aan MVO relatiegeschenken uit enorm veel meer dan bloemenzaadjes. Denk bijvoorbeeld aan grappige gadgets waarmee je water of energie kunt besparen, zoals een douchecoach, een shopper van duurzaam materiaal om plastic tasjes uit te sparen of een bedrukte Dopper-fles. Brainstorm erop los en zoek daarna in Google: waarschijnlijk is wat je bedacht hebt als MVO relatiegeschenk of MVO kerstpakket gewoon verkrijgbaar.

4. ‘One for one’ relatiegeschenk of kerstpakket: één voor jou, één voor hen

Een mooie combinatie van bovenstaande tips is het ‘one for one’ relatiegeschenk. One for one betekent dat je eigenlijk twee cadeaus geeft: één aan je relatie of medewerker en één aan iemand die het echt hard nodig heeft. De Waka Waka is een mooi voorbeeld: deze lamp wordt opgeladen met zonnecellen. Voor elke Waka Waka die je cadeau doet, geeft Waka Waka er ook een aan mensen in Haïti of Syrië, zodat ook zij ’s avonds licht hebben om bij te werken of studeren. Een ander voorbeeld is Toms. Geef je relaties een cadeaukaart van Toms: hiermee kunnen zij zelf schoenen kopen waarna ook een kind in een derdewereldland een paar schoenen ontvangt. Hoe MVO wil je het hebben?

5. Belevenis of workshop als MVO relatiegeschenk of kerstpakket

Misschien bedank jij je relaties graag met een gezamenlijk klantenmoment in plaats van een relatiegeschenk met de post of kerstpakket vlak voor Kerst. Bijvoorbeeld een klantendag of een borrel. Denk dan eens aan een sociale, duurzame of groene invulling van zo’n moment. Volg met z’n allen een workshop ‘wecken, drogen en bewaren’. Ga met elkaar de natuur in onder leiding van een boswachter. Sluit met je team aan bij vrijwilligersacties. Of organiseer een wedstrijd ‘wie kweekt de grootste pompoen’, zodat je van zaaimoment tot oogst gegarandeerd top of mind bent. Je ziet, een MVO relatiegeschenk of kerstpakket hoeft niet eens veel geld te kosten. Het vergt enkel wat gezonde creativiteit.

Heb jij nog een tip over MVO relatiegeschenken en MVO kerstpakketten?

De meeste artikelen op Eigenwijs Blij zijn statisch, maar dit artikel ga ik zo veel mogelijk up-to-date houden met nieuwe tips. Wat zou jij een leuk maatschappelijk verantwoord relatiegeschenk of kerstpakket vinden? Heb je nog tips die zeker niet mogen ontbreken? Ik hoor het graag!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

6 reacties op “5 tips voor het ideale MVO relatiegeschenk (of kerstpakket)

 1. Tip voor MVO geschenk

  Een wijnverpakking die omgebouwd kan worden tot lamp
  http://www.meesandmueller.com/product/cavallum-wijnverpakking-2/

  Een tray die gevuld kan worden met kurken zodat het een onderzetter wordt
  http://www.meesandmueller.com/product/bakus-trivet/

 2. Hallo Cecile,

  Mijn complimenten voor dit artikel !

  Graag voeg ik nog een geste toe, voor het samenstellen van een bijzonder Kerstpakket !
  Dat is het idee, om een prachtig boek aan het pakket toe te voegen.

  Het toeval treft dat het in dit boek gaat over Duurzaamheid. Daarnaast is het nog eens Goudeerlijk geschreven !

  Het betreft het zeer actuele boek Opstaan in het donker (subtitel Wake up hero!) van schrijver
  Leo van der Hoeven. Zijn bijzondere boek scoort bij bolcom 5 sterren en een verhaalijn van een 10 !!

  Boek Opstaan in het donker leest weg als een roman, is voor iedere lezer interessant te noemen, gaat ergens over! Zie de vele reviews op bolcom.

  De prijs is nog onder de Euro 20,00. Daarvoor krijgt de lezer maar liefst 8 uren leesplezier !
  Dit boekt biedt gegarandeerd een meerwaarde in Kerstpakketten!

  Bij grotere afnames kan men rechtstreeks contact opnemen met Uitgeverij Boekenbent.

  Wij vernemen graag !
  Groet !

  Mallorca/Petra van der Hoeven

 3. Een paar goede tips voor MVO kerstpakketten Cecile, denk ook aan milieu certificeringen zoals ISO 14001 en code of conduct voor maatschappelijk verantwoord ondernmerschap. meer info zie: http://www.kerstpakketleveranciers.nl/mvo-kerstpakketten/

 4. Bedankt voor de tips.