Biologische zaden kopen bij webshop De Bolster: ervaringen

3 april 2015

In het korte bestaan van Eigenwijs Blij schreven al meerdere van onze bloggers vol enthousiasme over De Bolster. In deze webshop kun je biologische zaden kopen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Tijd voor een officiële test: hoe uitgebreid is het assortiment van De Bolster en gaat het bestelproces een beetje fijn?

De Bolster: voor velen een begrip

Wie wel eens biologische zaden koopt in de winkel, zal De Bolster zeker kennen. Grote kans namelijk dat de zaden die je koopt van hen zijn. Remi schreef al over De Bolster in zijn artikel over het hommel- en bijvriendelijk maken van je tuin. Ook Elisabeth koopt graag bijzondere zaden voor haar moestuin bij De Bolster. Ikzelf had ook een hele lading nodig voor mijn relatiegeschenk voor dit jaar (zie mijn artikel ‘5 tips voor het ideale MVO relatiegeschenk of kerstpakket‘). Omdat ik zo’n 25 zakjes van hetzelfde nodig had, besloot ik ze te bestellen in de webshop van De Bolster.

Ruim 350 soorten biologische en biodynamische zaden

De Bolster is een familiebedrijf en bestaat al sinds 1978. Ze produceren hun zaden zelf en telen zowel biologische als biodynamische zaden. In de webshop kun je meer dan 350 soorten zaden kopen voor groenten, kruiden, bloemen, kiemgroenten en nog veel meer. Ze hebben echt enorm veel, van heel bekende groenten, kruiden en bloemen tot dingen waar je echt nog nooit van gehoord hebt. Op de website zijn hier zelfs speciale categorieën voor, namelijk ‘Nieuwkomers in 2015’ en ‘Bijzondere bloemenzaden’. Maar ook bij de ‘gewone’ groenten, kruiden en bloemen zit van alles wat echt anders dan anders is. Paarse koolrabi bijvoorbeeld. En Chinese bieslook. Voor wie niet kan kiezen, hebben ze ook leuke pakketten, zodat je in een keer genoeg hebt voor een hele moestuin. Je kan overigens niet filteren op ‘alleen biodynamische zaden’, dat is dan wel weer jammer.

Bij elk soort zaad staat een uitgebreide omschrijving met tips over hoe je de plantjes succesvol kunt laten groeien en bloeien. Ook vind je natuurlijk informatie over in welke maanden je moet zaaien en in welke maanden je resultaten mag verwachten. Je weet dus altijd precies wat je koopt.

Voorwaarden: verzendkosten, korting en levering

Ik ben zeker geïnspireerd om hier volgend jaar mijn zaden voor de moestuin te kopen (voor dit jaar zijn we al voorzien). Maar ik ben hier nu met een ander doel: 25 zakjes zaadmengsel voor bloemen waar bijen dol op zijn. Bestellen gaat gelukkig heel eenvoudig. Gewoon in de winkelmand droppen en afrekenen. Je kunt een account aanmaken, maar dat hoeft niet. Betalen kan op de bekende manieren, onder andere iDEAL, overboeking en creditcard. Onder de 20 euro moet je 4 euro verzendkosten betalen, daarboven is verzending gratis. En wat ik nog helemaal niet had gezien: hoe meer je bestelt, hoe meer korting je krijgt! Dat is toch wel erg leuk!

De Bolster korting

Na het bestellen en betalen krijg ik een scherm dat mij vertelt dat de zaden binnen 5 werkdagen worden bezorgd. Eigenlijk vind ik dat nog best wel lang wachten, maar ik heb nu toch geen keuze meer. De Bolster laat verzendingen verzorgen door DPD.

Bezorging: proces en verpakking

Na het bestellen krijg ik ook meteen 2 bevestigingmails, een voor de bevestiging van de bestelling en een voor de bevestiging van de betaling. En nu kan dus het wachten beginnen… Al een dag later ontvang ik weer een e-mail dat mijn bestelling is overgedragen aan DPD. Dat gaat sneller dan beloofd! Daarna krijg ik ook nog twee e-mails van DPD, een om te zeggen dat mijn pakket er inderdaad aan gaat komen en een om mij een heel specifiek tijdslot daarvoor mede te delen.

“U heeft een bestelling geplaatst bij De Bolster V.O.F.. Uw bestelling wordt vandaag door DPD Pakketservice bezorgd tussen 10:41 en 11:41.”

Unboxing De Bolster

Twee dagen na mijn bestelling heb ik mijn zaden dus al in huis. Ze zitten netjes en knus ingepakt in een doos met biologisch afbreekbare schuimpjes. Die kunnen gewoon in de biobak. Tip als je wilt weten of vulmiddel biologisch afbreekbaar is: houd er eentje tegen je tong. Als hij smelt, is hij van zetmeel en kunnen ze in de biobak of op de composthoop. Mooi toch? En dan nu mensen blij maken met mijn relatiegeschenk en ook zelf lekker zaaien natuurlijk!

Eindoordeel: enorm assortiment, goed verpakt, wel erg veel e-mail

De genoemde verzendkosten en dergelijke zijn gecheckt op 20 maart 2015. Daarna kunnen ze eventueel gewijzigd zijn door De Bolster.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *