Ineens zie je ze overal: wasnoten, ook wel zeepnoten genoemd. Met deze bruine bolletjes kun je op een heel natuurlijke manier je kleding wassen. Je stopt de wasnoten gewoon in een zakje in je wasmachine en zet de wasmachine aan met je normale, favoriete programma. Een kind kan de was doen. Ik kende we wasnoten al wat langer en deel daarom graag mijn ervaringen.
Wasnoten: al best een tijdje hip in Duitsland
De eerste keer dat ik van deze intrigerende zeepnoten hoorde, was een paar jaar geleden via mijn beste vriendin die toen nog in Duitsland woonde. Zij had ze gewoon bij de drogist om de hoek in het schap zien staan. Ze was enthousiast over deze ecologische manier van wassen en waste er al haar wasgoed mee. Tijdens een bezoek aan haar kocht ik zelf ook een zak van deze miraculeuze wasnoten om zelf de proef op de som te nemen.
Wat zijn wasnoten überhaupt?
Okay, leuk, die zeepnoten, maar wat zijn het eigenlijk? Wasnoten zijn de noten van de zogenaamde zeepnotenboom. De schillen van deze wasnoten zijn bruin en rimpelig met een glanzend laagje van binnen. Dat glanzende laagje bestaat onder meer uit saponine en dat kan dan weer als schuimend wasmiddel worden gebruikt. In India worden de schillen van wasnoten al eeuwenland gebruikt voor het doen van de was.
Mijn ervaringen met wasnoten
Ik heb de wasnoten ongeveer een jaar lang structureel gebruikt bij de was. Je doet een paar wasnoten in een (meestal bijgeleverd) katoenen zakje, stopt het zakje met wasnoten in de trommel van de wasmachine en zet de wasmachine gewoon aan zoals je gewend bent. Naar mijn idee werd de was prima schoon. Ook vond ik het een prettig idee dat het in principe behoorlijk milieuvriendelijk is (mits je de gebruikte noten in de gft-bak gooit). En ik houd er wel van als de was niet overdreven ruikt naar een of ander kunstmatig parfum.
Maar ik merkte wel meteen een belangrijk nadeel: op witte was laten de wasnoten heel soms bruine strepen achter. En daar word ik toch niet zo blij van. Uiteindelijk gebruikte ik de wasnoten vooral voor de wat lompere bonte was: gekleurde handdoeken, gekleurd beddengoed en donker ondergoed.
Overigens blijkt ook uit diverse testen dat de wasnoten op zich wel iets minder goed werken dan regulier wasmiddel. Dat komt omdat de werkende stof in wasnoten, saponine, niet erg goed is in het oplossen van vetten. Dat maakt wasnoten dus wel geschikt voor beddengoed en handdoeken, maar niet erg geschikt voor bijvoorbeeld kinderkleding met vette vingers. Of broeken, als je graag je handen afveegt aan je broek zoals ik.
Voor de dagelijkse was gebruik ik nu het ecologische vloeibare wasmiddel Ecover Zero en daar ben ik heel tevreden over. Maar ik heb ze nog wel, die wasnoten. Heel soms gebruik ik ze nog wel eens, bij voorkeur voor een wasmachine vol handdoeken.
Ook in Nederland kun je nu wasnoten kopen
Inmiddels hoef je niet meer naar Duitsland of specialistische online winkels voor je eigen zakje wasnoten. Je kunt ze bijvoorbeeld kopen van de merken Seepje en Ecozone. Opties genoeg voor je eigen test dus.
Kende jij de wasnoten al? Wat zijn jouw ervaringen?
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen
Ik was nu een tijdje et de wasnoten, het word goed schoon, alleen zag ik ineens dat mijn zoon een gelig judopak had dat viel ineens op tussen de andere los zie je het absoluut niet. Die andere wassen natuurlijk met wit wasmiddel waar bleek inzit…. Ik had wel het idee dat de lichaamsgeuren er niet zo goed uit gaat na verloop van tijd, bij het beddengoed merkte ik dit na een paar maanden, en ook mijn man heeft in jaren nooit stinksokken gehad maar nu sinds de wasnoten helaas wel.
Ik denk dat ik dus ook over ga op een eco merk. jammer hoor want ik vond het wel top die wasnoten, goedkoop goed voor het miljeu. Ik zeg niet dat het hier zeker van komt maar ik ga het toch even met eco wasiddel proberen, maar misschien keer ik ooit weer terug bij de noten.
Hier dezelfde ervaring: aanvankelijk was ik tevreden en leek de was schoon te worden maar na verloop van tijd merkte ik toch dat de was niet meer goed schoon werd en kleding sneller ging stinken.
Wij hebben de wasnoten van https://www.biovoorjou.nl/top-kwaliteit-indische-wasnoten.html en zijn er super tevreden over! De was wordt er goed schoon mee en met een beetje entherische olie ruikt het ook nogeens erg lekker, aanrader dus!
Interessant artikel.
Gaan die eventuele bruine strepen er naderhand nog wel gewoon uit met ander wasmiddel? Ik heb net wasnoten gekocht; had deze ervaring nog niet bij andere reviews gelezen vandaar. ..
Ik heb best veel witte kleding en ben nu een beetje bang om dat te wassen met de noten na het lezen van jullie ervaringen.
De strepen zijn er bij ons wel overal weer uitgegaan. Ik zou de noten alleen gebruiken voor gekleurde / donkere was.
Cecile, bedankt voor je reactie 🙂
Inmiddels heb ik mijn eerste was met gekleurd beddengoed met de wasnoten gedaan.
Normaal komt de was geurend uit de machine, maar nu rook het gewoon naar natte was.
Toen ik de was in de droger had gedaan waren mijn handen ineens heel zacht.
Nu de was klaar is voelt en ruikt alles fris ( zonder geur) en is erg zacht.
Mijn man wist niet dat ik de wasnoten gekocht had. . Dus perfecte test. .. is er iets anders aan de was?
Hij zei ook dat de was veel zachter was dan normaal.
Ik was al heel lang benieuwd naar de ervaringen met wasnoten. Als je de leveranciers moet geloven werken ze perfect, zelfs beter dan regulier wasmiddel of ecologisch wasmiddel.
Datzelfde geldt volgens diverse webshops voor ecobollen of wasbollen, sommige met korrels(mineralenpellets) erin en anderen met een magneet. Volgens de Consumentenbond wassen al deze producten niet of nauwelijks beter dan dat je met alleen water zou wassen. Met andere woorden, het voegt volgens hen en hun Duitse collega’s niet of nauwelijks iets toe en je kunt je geld beter in je zak houden.
Wij gebruiken al tientallen jaren naar volle tevredenheid ecologisch wasmiddel van Klok Eco (destijds zéér goed getest door de Consumentenbond) , soms Sonnett uit de biologische winkel, of Puur van Albert Heijn(kort geleden met een score van 6,3 als redelijk goed getest door de Consumentenbond.
Omdat ik gelezen heb dat wasnoten een grauwsluier op het wasgoed achterlaten en ook dat je dan apart de wasmachine moet ontkalken voel ik er toch niet zo veel voor om het te gaan gebruiken. Kort geleden heb ik een fles Seepje vloeibaar Versgeperste Lentegeur Bont (van wasnoten) gekocht. Maar inmiddels heb ik er toch niet zo veel vertrouwen meer in en misschien ga ik hem toch maar ruilen voor een oud en vertrouwd milieuvriendelijk middel.
Vetvlekken gaan er niet goed uit met wasnoten, kan ik dan met ossegalzeep eerst de vlekken bewerken en dan toch de wasnoten gebruiken. Of doe ik dan de werking helemaal teniet. Ik spoel al jaren mijn was met azijn ipv wasverzachter, dus denk ik dat ik niet speciaal moet ontkalken.
Ik gebruik al jaren wasnoten, maar heb ondervonden dat sommige textielsoorten (zoals badhanddoeken) erg muf ruiken, nadat ze gedroogd zijn. Dat vind ik niet fijn. Ook heb ik meerdere dieren (katten en honden); ik was hun dekentjes en kussens gewoonlijk met wasnoten, maar helaas… ze ruiken niet fris na een wasbeurt. De stank blijft in het textiel zitten. De wasnoten zijn op zich wel goed, maar niet geschikt voor iedere textielsoort en zeker niet voor erg vuile was (zoals dierendekens). De beste ervaringen met wasnoten heb ik met mijn (niet te vuile) was op 30°C, zoals T-shirts, lange broeken, lingerie, sjaaltjes…, m.a.w. niet te dikke stoffen. Voor andere textielsoorten (o.a. erg vuile en stinkende hondendekens) zou ik de wasbal van Robby Wash aanraden, de roze wasbal is geschikt tot 30°C en de blauwe tot 90°C. Die wasbal is ook een ecologische manier van wassen. Een nadeel van zowel de wasnoten als de wasbal, is dat je ze na de wascyclus (dus net vóór de spoelcyclus) uit de wasmachine moet halen, je moet dus bij je wasmachine blijven tot de spoelcyclus begonnen is. Anders worden de zeepbestanddelen niet weggespoeld. En je moet steeds de vlekken (alle vlekken) voorbehandelen met ontvlekker, ossengalzeep of bruine zeep. Maar dat moet je eigenlijk altijd doen, als je een perfect wasresultaat wil.
“Een nadeel van zowel de wasnoten als de wasbal, is dat je ze na de wascyclus (dus net vóór de spoelcyclus) uit de wasmachine moet halen, ” Dit is nieuw voor mij en verklaart wellicht de bruine vlekken. Volgens mij kan dat niet eens bij mijn wasmachine… Hmmm.
Beste Cecile, ik zet mijn wasmachine na de wascyclus altijd uit, na een minuutje of zo kan ik ze dan openen. Dan haal ik het zakje met wasnoten eruit en dan zet ik de machine terug aan. Ik denk dat dat bij jouw machine ook moet lukken. Succes! Groetjes van Evelyne.
Kan bij mijn wasmachine ook niet. Wij delen twee wasmachines met meerdere woningen. Het programma word geactiveerd middels een betaalpas die je per wasbeurt plaatst……. Maar mss de noten in een washandje stoppen, deze dicht maken en zo je wasgoed beschermen??????
Kun je de noten niet in een apart zakje stoppen zodat er geen vlekken achter blijven?
Alvast dank voor de reacties.
Vandaag een doos Wasnoten Lavendel aangeschaft met erin een flesje Lavendel. Met een katoenen zakje om de wasnoten in toe te voegen,dus niet rechtstreeks bij je was.Het bijgevoegde flesje Lavendel voeg je iets toe in het bakje van de wasverzachter.De fabriek vloeibare wasmiddel is zo geconcentreerd dat je de schuim er moeilijk is uit te krijgen,hecht sterk op de vezel.Ooit ook met marseille zeep gewassen maar die liet een grauwe kleur op de witte theedoeken achter plus een stank nadat de was droog was. We gaan het zien binnenkort..wel met Laveldel!
Als je de wasnoten in het bijgeleverde zakje doet als je gaat wassen heb je geen last van bruine vlekken of strepen. Ik doe bij elke was azijn in het conditioner bakje van de wasmachine. Dat ontkalkt de machine en zorgt dat je kleuren mooi blijven en je was fris ruikt. Da deed ik al toen ik nog een gewoon wasmiddel gebruikte en met de wasnoten nog steeds. En om een gele of grijze waas bij de witte was te voorkomen voeg ik een beetje zuurstofbleekmiddel toe in het doseerbakje.
Een alternatief is om van de zeepnoten een extract in water te maken en dat bij je was te doen. Dat extract doe je in je wasmachine bij je was. Dan heb je geen last van de zeepnoten op het moment dat de machine met het spoelprogramma bezig is.
Het extract kan je prima in een thermosfles maken. Je doet de noten en het kokende water erin en dan 48 uur laten weken, filteren d.m.v. een theezeefje. Dan hoef je niet te wachten bij het koken.