Jan blogt sinds oktober 2015 voor Eigenwijs Blij. Hij verzamelt de nieuwtjes voor de maandelijkse nieuwsmonitor en schrijft recensies over boeken met thema’s die passen bij ons blog. Daarnaast houdt Jan zich bezig met verantwoorde voeding en groene energie en probeert hij steeds onafhankelijker te leven. In dit interview lees je hoe hij ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen hij nog wil gaan zetten.
Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb een kantoor dat zich bezighoudt met administratieve en fiscale dienstverlening. Boekhoudingen van (vooral kleine) ondernemers, maken van jaarrekeningen en het doen van belastingaangiften en –advies.
Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?
Het gaat mij vooral om gezond eten en drinken, zo goed als dat gaat. Weet wat je eet, beperk gebruik van toegevoegd suiker en zout. Beperk vleesconsumptie, de intensieve veehouderij en alle kwalijke bijverschijnselen storen mij enorm, maar ook de gevolgen voor het milieu zijn enorm.
Duurzaamheid is een ander thema dat ik enorm belangrijk vind. Ik ben groot voorstander van groene energie, bijvoorbeeld vanwege de effecten op het milieu maar ik vind het ook prettig om qua energievoorziening niet afhankelijk te zijn van de instabiele landen en regio’s. En circulaire economie vind ik een mooie ontwikkeling: het zoveel mogelijk hergebruiken van grondstoffen en materialen spreekt mij aan.
Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?
Dat is heel geleidelijk gegaan. In mijn jeugd was er nauwelijks aandacht voor gezond leven. Het was gewoon een heel andere tijd met weinig aandacht voor duurzaamheid. Gechargeerd gezegd kon je je dat niet veroorloven, je moest al blij zijn als er elke dag voldoende eten en drinken was. Haast niet meer voorstelbaar in deze tijden en in dit land. Daardoor at je wat er op tafel kwam / kon komen en ontbrak de aandacht voor de kwaliteit en herkomst. En vergeet niet: in mijn jeugd werd roken nog als gezond betiteld en was het heel gewoon. Dat is minder lang geleden dan je zou denken trouwens, tot in de jaren tachtig mochten leraren in de klas roken. Nu kun je betere keuzes maken door de verhoogde levensstandaard en door de heel veel betere informatievoorziening. Maar doordat ik in een andere tijd ben opgegroeid en je dat moeilijk kunt loslaten is het wat moeilijker om dingen te veranderen; het is een continu proces.
Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?
Toch wel. Ik kan het niet laten om af en toe te genieten van bijvoorbeeld een stukje kip. Weliswaar proberen we de meest diervriendelijke variant te vinden, maar er is toch altijd een licht knagend gevoel van ongemak. Ik sus mijn geweten met de gedachte dat ik ten opzichte van de gemiddelde mens meer dan gemiddeld probeer duurzaam te leven.
Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?
Echte stappen heb ik niet voor ogen, maar wat ik wel graag zou willen bereiken is een status van zo veel mogelijk onafhankelijkheid: hypotheekvrij en zo veel mogelijk zelfvoorzienend qua energie zou ik al heel wat vinden.
Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?
Ik geef er twee.
Denk aan je voeding. Hoewel de aandacht voor gezond eten al langer bestaat is het de laatste jaren enorm toegenomen, gelukkig. Door de aandacht voor de schadelijke gevolgen van teveel suiker en zout, hebben wij het gebruik daarvan sterk teruggedrongen. Behalve de voordelen voor je gestel, krijg je na een korte gewenningsperiode meer smaak; je proeft veel beter wat je consumeert als die overheersende bestanddelen worden weggelaten.
Leef kouder. Niet qua gevoelens natuurlijk, maar qua temperatuur. In huis vinden wij een temperatuur van 18 tot 19 graden warm genoeg, en echt dat went heel snel. En koud douchen helpt mij ook. Een van de effecten is een betere weerstand; sinds ik dat doe, nu enkele maanden, ben ik van mijn vrijwel permanente verkoudheid af en is de daarmee gepaard gaande snotterigheid enorm afgenomen.
Benieuwd naar de artikelen van Jan voor Eigenwijs Blij? Op de auteurspagina van Jan vind je een overzicht van al zijn artikelen.
Wat leuk dat je net als Marjan koud doucht! (www.eigenwijsblij.nl/mode-verzorging/challenge-7-dagen-koud-douchen) Ik moet dat toch echt gaan proberen…