Ecodorp in Frankrijk op zoek naar inwoners: iets voor jou?

20 april 2017

Inmiddels meer dan 12 jaar geleden ben ik vertrokken uit Nederland om te gaan experimenteren met een andere manier van leven en vooral een andere manier van bouwen. In die tijd had ik ook ideeën om samen met een Nederlandse investeerder een ecologisch vakantiedorp te starten. Mijn geduld is behoorlijk op de proef gesteld, maar nu is er dan toch een werkelijk initiatief in de vorm van ‘Ecohameau Les Ages’ in Frankrijk.

Een aantal jaar geleden heeft een groep bij mij in de buurt een klein dorpje gekocht. Ongeveer 20 km ten zuiden van Brive ligt Chartrier Ferrière en nog iets verder naar het zuiden ligt ‘Les Ages’. Het terrein is 4.5 ha. en er staan een stuk of 8 huizen. Er is verder ruimte voor een theaterzaal en een restaurant. Ook staat er op het terrein een overkapping van 20 bij 45 meter. Het is de bedoeling om hieronder allerlei activiteiten te gaan organiseren.

Op het moment is Bernard Girard de enige van de oorspronkelijke groep die nog bij het project is betrokken. De confrontatie met alleen al het opruimen en op orde krijgen van het bestaande dorp is voor de rest van de groep teveel van het goede geweest. Onder leiding van Bernard zijn inmiddels alle daken vernieuwd en bovendien heeft hij een groep van 7 nieuwe leden voor de organisatie weten te vinden.

De opzet van het dorp is zo dat het niet mogelijk is om met geld privileges te kopen. Er wordt naar gestreefd dat alle huizen en levensstijlen een zekere mate van gelijkwaardigheid krijgen. Het idee is dat iedere bewoner een vast bedrag betaalt om in het dorp te wonen. Voor dit bedrag wordt een huis gebouwd en als je wilt vertrekken krijg je dit geld weer terug. Voordat je in het dorp komt wonen is er een proefperiode. Hiervoor wordt wel een soort inschrijfkosten gerekend, die je achteraf niet terug krijgt. Ik denk dat het een goed idee is om scheve ogen en speculatie te voorkomen. Of dit concept gaat werken zal zich in de praktijk moeten bewijzen.

Het is verder de bedoeling dat het dorp in alle opzichten zelfvoorzienend gaat worden. Het dorp als geheel heeft de nodige inkomsten en verder kan met een gemeenschappelijke inspanning een grote moestuin worden beheerd. Er is op deze manier geen noodzaak om werk te vinden buiten het dorp. Dit betekent dat het voor iedereen mogelijk is om in het dorp te wonen. Zelfs als je de inleg niet kunt betalen, is het mogelijk om een huis van het dorp te huren en na verloop van tijd te betalen.

In de komende jaren gaan in het dorp ongeveer 25 huizen gebouwd worden. Het dorp wordt op deze manier een vitrine voor ecologisch en duurzaam leven. Als architect ben ik betrokken bij alle aspecten van de opzet van dit dorp. Het is doel is om zo veel mogelijk zelf te gaan bouwen. Alle huizen zullen worden voorbereid als bouwpakket.

Als eerste gaan we een aantal kleine en verplaatsbare huisjes bouwen. Deze huisjes dienen als tijdelijke huisvesting voor de nieuwkomers en zullen later voor de verhuur aan gasten worden gebruikt. Eind juni en begin juli ga ik twee workshops in Les Ages (pdf) organiseren. De eerste workshop richt zich op de bouw van de kleine huisjes van 24m². De tweede workshop gaat over een rond huis van strobalen en gestampte aarde. Tijdens deze week zal ook het nodige over het dorp zelf worden uitgelegd.

Kijk eens op www.hameaulesages.net voor de website van het dorpje en de Franse taal, dat went vanzelf. Je zit er centraal tussen de Pyreneeën, het Centraal Massief en de Atlantische kust. Zeker een leuke plek voor de vakantie en om gelijkgestemden te ontmoeten.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

19 reacties op “Ecodorp in Frankrijk op zoek naar inwoners: iets voor jou?

 1. Martha Wolf jun 30, 2017

  Dag Peter Blok,
  Ja, zin om medebewoner te worden, maar dan op basis van kost en inwoning en vrijwilligerswerk.
  Eigenlijk wil ik in Frankrijk doen wat ik nu ook doe: in een eco-boerderij koken voor ongeveer 7 mensen en voor de boerderij schrijven. Momenteel schrijf ik een reportage over een voedselbos rond de boerderij en hoe het gaat met de opzet en het vervolg. Ik ben tekstschrijfster. Ik schreef jaren voor een tuinblad.
  Koken, klussen, schrijven, bezig zijn met de Franse taal. Dat is mijn droom.
  Hier is een link van mijn laatste artikel. http://www.opanoma.nl/open-dag-bioboer-kinderparadijs/17398/
  Vriendelijke groet,
  Martha

 2. Jessica okt 6, 2017

  Beste peter ,

  Heel veel interesse!
  Zijn gezinnen met jonge kinderen ook welkom?

  Groetjes

  • Peter Blok okt 9, 2017

   Iedereen is welkom. Neem contact op met het dorp zelf over de mogenlijkheden. Er worden regelmatig ontmoetingsweken gehouden

   • Bart Baum sep 8, 2022

    Beste,

    Ik heb interesse in dit project wat zijn de contact gegevens aub.
    Van opleiding ben ik een Interior architect gespecialiseerd in eco/ciculair/neuro/etc architectuur,Steiner/Vaastu/Feng shui (bouw) kan ook lesgeven in Yoga/pilates/groepslessen sport. Verdiep me in wijsheid, Kirshnamurti, Watts, Maté etc oude geneeskunde (voeding/vitamines/mineralen/mindset/ etc)

 3. BMM van Geest dec 7, 2017

  het lijkt me wel leuk in een ecodorp te leven en te werken, mijn hobbies zijn tekenen, pottenbakken en fotograferen, misschien hebben jullie een bakoventje, kun je iets meer duidelijkheid geven over de locatie van het dorp, en over de kosten van het verblijf, wil komen met een vriendin, met vriendelijke groet Beatrice

 4. Hallo !
  Een vriend en ik zouden hier graag een tijdje verblijven en meewerken als vrijwilliger.
  Hebben echt behoefte aan een een andere omgeving, nieuwe, energieke mensen, buitenlucht en een dynamische groep.
  Zou het mogelijk zijn om op korte termijn terecht te kunnen?

  Hartegroet,
  Iris

  • Richard apr 6, 2018

   Hallo Iris en andere enthousiastelingen,

   Bekend wat je omschrijft grappig mijn vrouw en ik hadden hetzelfde kunnen plaatsen,wij zoeken ook naar plekje wellicht in frankrijk in de vorm van een ecodorp of op een eigen stukje grond aan de gang,fijn te lezen dat er meer mensen mee bezig zijn.

   Wij reizen komende tijd (april-mei) door frankrijk om dit soort projecten te ervaren voelen en te verkennen,misschien leuk om ideeën uit te wisselen in frankrijk of hier in nederland ?

   groet Richard

 5. Tamara Konjer sep 2, 2019

  Lijkt me super!
  Waar kan ik me aanmelden ?
  Groetjes Tamara

 6. Andre Hof sep 18, 2019

  Tamara, hoi ik kom toevallig langs, heb niet iet smet dit project van doen..wel geinteressseerd maar ik dacht ik help je even.
  https://www.hameaulesages.net/vivre-a-l-oasis

 7. hallo, Weet niet zeker of het zomaar kan. in Nederland hebben we grond gekocht en als eerste in nederland(ws zelfs Europa) bestemming ecodorp gekregen.
  We kunnen aan de slag, en zijn vooral nog op zoek naar jonge gezinnen.
  hartelijke groet Terra
  Wat Peter doet is ook allemaal fantastisch, en frankrijk een fantastisch land!

  • Elsbeth feb 20, 2020

   Hoi Terra, wij ( gezin met twee jonge kinderen) zijn ons aan het oriënteren op de mogelijkheden in binnen – en buitenland. Heb je misschien een linkje naar jullie project voor meer informatie? Hartelijke groet, Elsbeth

 8. Robert Verhoeven mrt 2, 2021

  Aansprekend. Zou soortgelijk initiatief en mensen , graag ontmoeten in een streek met ontvolkte bergdorpen en waterbronnen en beekjes . Wie kent dergelijke initiatieven , die soms ook gefinancierd worden door de regio, het land en europa ! Uberhaupt kan opgenomen zijn in eko – netwerk , mogelijk waardevolle ontmoetingsronde-stroom op gang brengen !

  • Robert Verhoeven mrt 2, 2021

   Er sluipt soms onbedoeld tekst in je tekst . Er staat nu bv ontmoetingsronde stroom, terwijl het beoogde slechts bestond uit ontmoetings-stroom. Bij deze de correctie.

 9. Miranda jul 19, 2021

  Mooi initiatief! Zijn jullie nog op zoek naar bewoners?

 10. Robert Verhoeven jul 20, 2021

  Dag Miranda,
  Op zoek naar wie met me mee wil zoeken, Miranda!

  Robert

 11. Is de vraag voor medewerkers nog actief?

 12. Cor Defler mrt 17, 2022

  Erg leuk initiatief hou zelf veel van tuinier groente kweken etc zou graag eens iets huren voor een maand of zo in de zomer met mijn vrouw die goed Indisch kan koken