“Wil je ook een plakje kaas?” vraagt boerin Jolanda in de boerderijwinkel aan mijn peuter die met grote ogen naar al die ronde, gele kazen staat te kijken. Het is een van de vraagzinnen waar vrijwel elke Nederlander mee is opgegroeid en bij biologische kaasboerderij Kleikracht in Winsum is dat niet anders. Knabbelend aan een plakje prijswinnende belegen kaas kruipt mijn dochter weg achter mijn benen.
Heel veel boeren in mijn regio
Kleikracht is een van de vele agrarische bedrijven bij mij in de regio: het noordwesten van Groningen. Recent leerde ik dat maar liefst 80 procent van de grond hier wordt gebruikt met een agrarisch doel. Op rechte lappen grond staan vooral granen en aardappels. En daar waar het land te veel wordt doorkruist door kronkelende watertjes staat vee te grazen, vooral veel koeien en schapen.
Relatief klein, biologisch bedrijf
Kleikracht is de biologische boerderij van Martin Wiersema en Jolanda Roggeveld. Gemiddeld over het jaar heen lopen hier zo’n vijftig koeien rond. Dat voelt voor mij best weinig, maar blijkbaar is dat genoeg om een goede boterham mee te verdienen. De koeien mogen veel naar buiten. In de winter staan ze wel binnen, maar jaarlijks is er eind maart of begin april een spectaculaire koeiendans: het moment dat de koeien weer naar buiten mogen en heerlijk door de wei huppelen. Vet leuk om met jonge kinderen naar toe te gaan.
Rauwmelkse kaas
Sinds een paar jaar heeft Kleikracht een eigen kaasmakerij. Ze maken zelf kaas van hun eigen melk: rauwmelkse kaas. Ik vraag Jolanda waarom ze dat doen en wat rauwmelkse kaas nou precies is. Rauwmelks betekent in dit geval dat de melk niet warmer wordt gemaakt dan dat het was in de koe: 36 graden dus. Hierdoor blijven alle enzymen behouden en dat zou dan weer veel gezonder zijn dan melk van doodgekookte melk.
Prijswinnende belegen kaas
Dat die rauwmelkse kaas lekker is weet ik uit ervaring. Maar echte kenners zijn het daar blijkbaar mee eens. De belegen kaas van Kleikracht haalde dit jaar namelijk het predicaat Zilver! (en dat ook nog heel dicht bij de grens voor Goud). Ik koop snel een stukje extra van de batch die deze prijs heeft binnengesleept. Ze hebben echter nog veel meer smaken kaas in de aanbieding: niet alleen jong, belegen en oud, maar ook kruidenkazen met bijvoorbeeld brandnetel, fenegriek, komijn, kruidnagel, en honingklaver. Jammie!
Boerderijwinkel heeft meer
Net als zoveel boerderijwinkels heeft Kleikracht meer dan de eigen producten. Samen sta je immers sterker. Je kunt bij de boerderijwinkel van Kleikracht ook terecht voor biologische geitenkaas, kwark en yoghurt van collega-melkbedrijven. Maar ook voor biologische mosterd uit de regio, Groninger droge worst van echte Waddenvarkens, rauwe chocolade van Dhana en biologische cider van ‘de ciderman uit Pieterburen’. Eigenlijk allemaal wel een eigen artikel waard, dus wordt vervolgd.
Kijken mag gewoon
Nog een mooi iets aan agrarische bedrijven als deze: kijken mag gewoon, ook bij pasgeboren kalfjes. Mijn dochter heeft nu helaas een fase dat ze dieren rete-eng vindt, maar vroeger wilde ze absoluut zo snel mogelijk de stal in om koeien te kijken. Lekker samen kijken waar die prijswinnende kaas nou eigenlijk vandaan komt.
Haal je kaas ook bij de boer!
Het lukt niet altijd, want het blijft een paar kilometer fietsen. Maar als het weer en de tijd het toelaat, koop ik mijn kaas het liefst direct bij de boer, in mijn geval dus Kleikracht. Weg met massaliteit en supermarkten, en bovendien een eerlijke prijs voor de boer. En nog een leuk uitje ook.
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen
Zodra ik bevallen ben hou ik me aanbevolen voor een lekker stukje belegen brandnetelkaas! Heerlijk!
Hoi
Als gepensioneerde geitenboer in Frankrijk heb ik wel zin in jullie projekt.
A bientōt