Dit wil je weten over bedrijfsverzekeringen

3 juli 2024

Als ondernemer heb je dagelijks te maken met allerlei risico’s. Sommige van die risico’s loop je eigenlijk liever niet. Dat is waar bedrijfsverzekeringen je kunnen helpen. In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Wat zijn bedrijfsverzekeringen?

Laten we dit artikel bij de basis beginnen. Wat is een bedrijfsverzekering precies? Met bedrijfsverzekeringen kun je je bedrijf beschermen tegen de financiële gevolgen van allerlei onverwachte gebeurtenissen. Als ondernemer loop je namelijk iedere dag het risico om te maken te krijgen met een gebeurtenis die kan zorgen voor een flinke financiële tegenvaller. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die per ongeluk de spullen van een klant ernstig beschadigt. Zoiets zie je niet aankomen, maar kan je zomaar overkomen. Met een bedrijfsverzekering dek je zo’n risico af, doordat de verzekeraar bereid is om zulke schade te vergoeden.

Welke bedrijfsverzekeringen moet ik afsluiten?

Als ondernemer geniet je over het algemeen veel vrijheden. Dit geldt ook wanneer het gaat over verzekeringen. Er zijn namelijk maar weinig bedrijfsverzekeringen die je verplicht moet afsluiten. Voer je een beroep uit, dan kun je wel verplicht zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je jezelf voor de situatie dat je een verkeerd advies uitbrengt, een klant hier financiële schade door oploopt en jij verantwoordelijk bent voor het vergoeden van de schade.

Daarnaast kan het voorkomen dat opdrachtgevers je vragen om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, afgekort BAV, af te sluiten. Mocht je tijdens een klus de spullen van deze opdrachtgever beschadigen, dan kan de verzekeraar deze schade vergoeden. De opdrachtgever

Een andere bedrijfsverzekering die je verplicht bent om af te sluiten, is de zakelijke autoverzekering. Althans, dat hangt wel van een paar zaken af. Allereerst maakt het uit of de auto op de balans van het bedrijf staat. Is dat het geval, dan is een zakelijke verzekering noodzakelijk. Is dat niet het geval, dan kijkt de verzekeraar naar het aantal zakelijke kilometers dat jaarlijks met de auto gereden wordt. Zijn dat er minder dan 25.000, dan kun je de auto vaak gewoon particulier verzekeren.

Hoeveel kosten bedrijfsverzekeringen?

Het is lastig om op voorhand te zeggen hoeveel je kwijt zult zijn aan bedrijfsverzekeringen. Allereerst kan dat sterk verschillen per verzekering. Waar je voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering honderden euro’s per maand kwijt kunt zijn, is dat bij een voorraadverzekering soms maar een paar tientjes per maand.

Verder verschilt de premie van zakelijke verzekeringen ook sterk per bedrijf. Waar het ene bedrijf weinig betaalt voor een bepaalde verzekering, kan een ander bedrijf een stuk meer kwijt zijn. Dat heeft vaak te maken met zaken zoals de branche waarin een bedrijf actief is en hoeveel mensen er op de loonlijst staan. De ene branche brengt nu eenmaal meer risico’s met zich mee dan andere branches. En de kans dat er iets misgaat, is bij een bedrijf met heel veel mensen nu eenmaal groter dan bij een heel klein bedrijf.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *