Dierenleed voorkom je niet door te minderen met dierlijke producten

13 september 2018

Wanneer ik aan iemand vertel dat ik voor een veganistische levensstijl heb gekozen, dan roept dat bijna altijd een reactie op. De leukste is natuurlijk als blijkt dat mijn gesprekspartner ook een veganist is. Hoe mooi is het om iemand tegen te komen aan wie je niets hoeft uit te leggen en waarmee je direct al zoveel raakvlakken hebt. Maar dat gebeurt helaas niet zo vaak. Soms zijn er mensen die mijn keuze belachelijk maken, direct een defensieve houding aannemen en roepen dat ik het zelf moet weten maar dat zij ‘hun’ stukkie vlees niet laten staan (volgens mij is het stukkie vlees niet van hen, maar van het dier wat er voor dood moest).

Gelukkig zijn de meeste mensen die ik tegenkom ruimdenkender dan dat en oprecht geïnteresseerd. Velen daarvan vertellen mij dat ze tegenwoordig wat vaker vegetarisch eten en wanneer ze vlees eten dat het dan in ieder geval biologisch is. Hoewel ik het waardeer dat ze er in ieder geval mee bezig zijn en nadenken over hun acties wekt het bij mij gemengde gevoelens op. Ten eerste hoeft niemand zich ten opzichte van mij te verantwoorden en ten tweede voel ik niet de behoefte om mijn goedkeuring te geven aan iets wat goed bedoeld en een stap in de goede richting is, maar in mijn ogen niet goed genoeg is.


Foto door: Irish Typepad

Vegetarisme, flexitarisme en alle andere -isme’s waarbij minder dieren worden gebruikt is namelijk niet genoeg. Niet genoeg wanneer je dierenleed wilt voorkomen, maar ook niet wanneer je dit doet om alle andere redenen die je kunt opnoemen om voor deze levenstijlen te kiezen (gezondheid, klimaatverandering, milieuvervuiling). Natuurlijk, het helpt een beetje, maar zolang je nog melkproducten gebruikt, eieren en af en toe een deel van een dier op je bord hebt, werk je voor de volle 100 procent mee aan het in stand houden van dierenleed. Je kunt mijn standpunt als extreem zien, maar voorkomen van dierenleed kun je nu eenmaal niet een beetje of half doen. Graag zoek ik de nuance op, maar er zijn zaken in het leven die nu eenmaal zwart of wit zijn. Je kunt nu eenmaal geen part-time moordenaar, een beetje zwanger maar ook niet een beetje veganist zijn.

Doen veganisten het dan altijd voor de volle 100 procent goed? Nee natuurlijk niet maar het streven is er wel. Veganisten zijn net echte mensen en maken hier en daar nog wel eens een foutje. Soms moet een veganist kiezen voor de eigen gezondheid. Er zijn bijvoorbeeld niet altijd goede alternatieven voorhanden voor medicijnen. Waar het om gaat is dat de intentie er is om dieren niet als product of als ding te zien waarover wij als mens het recht hebben om over te kunnen beschikken.

Prachtig betoog van earthling Ed

Wanneer je niet kiest voor veganisme, kies je ervoor om dierenleed in stand te houden. Alle goede bedoelingen ten spijt. Dat is jammer, want het zijn juist de mensen die kiezen voor minder vlees eten, die zich bewust zijn van het feit dat wij als mensheid niet zo langer door kunnen gaan. Het is helaas alleen zo dat een dag geen vlees eten niet zoveel oplevert, wanneer je beseft in hoeveel producten een stuk dier zit verwerkt. Ga maar eens een poosje etiketten lezen.

Vegetariërs geven door het consumeren van melk, kaas, boter en yoghurt en alle andere melkproducten toestemming om koeien elk jaar onvrijwillig zwanger te laten worden en elk jaar een kalfje te laten krijgen wat haar vervolgens meteen wordt afgepakt. Na een leven van onvrijheid en bovenmatig veel melk te moeten ‘produceren’ eindigt de koe alsnog in het slachthuis. Kaas wordt bovendien gemaakt met stremsel. Dit is een enzym wat uit de maag van een kalf wordt gehaald als bijproduct van het slachten van kalfjes. Door eieren te eten geeft de vegetariër toestemming om miljoenen haantjes te laten vergassen of door een shredder te jagen. Bovendien leven veel legkippen onder barre omstandigheden ondanks mooie plaatjes op de verpakking van eieren. Het is een harde boodschap maar mooier dan dit is het niet.

Wat wel mooi is, is dat het allemaal niet hoeft. We leven in een prachtige tijd waarin er aan de lopende band erg veel goede plantaardige producten op de markt komen. Er is geen enkele reden meer om koemelk te gebruiken. Je kunt uit zoveel soorten plantaardige melk kiezen. Zat ik een paar jaar terug nog regelmatig op een flauwe groenteburger te kauwen; tegenwoordig zijn er meer vleesvervangers dan ooit. De één nog lekkerder dan de ander. Zoveel dat ik af en toe maar moeilijk kan kiezen en zo goed nagemaakt dat ik de ingrediënten soms nog maar eens lees om mijzelf te overtuigen dat er echt geen vlees in verwerkt zit. Over de voedingswaarde hoef je je ook geen zorgen te maken. Juist omdat de producenten wat te bewijzen hebben, wordt er sterk op de voedingswaarde in plantaardige producten gelet. Eieren vond ik in het begin wat lastiger te vervangen maar ook dat went en ook daarvoor zijn genoeg mogelijkheden om het te vervangen.

Zelfs crème brulee kun je vegan maken:

Voor elk denkbaar gerecht is er wel een goed veganistisch recept. Soms moet je even zoeken naar een recept wat aan je standaarden voldoet maar typ maar eens “vegan” en de naam van je favoriete gerecht in de zoekbalk van Google en je vindt recepten te over. Kom je er dan nog niet uit, kijk dan eens bij groepen op Facebook, op de website van de Veganchallenge of de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Stel al je vragen. Over het algemeen zijn veganisten een vriendelijk volkje en helpen ze je graag op weg.

Alles begint bij het besef dat een dier een levend wezen is met gevoel, intelligentie, bewustzijn, sociale structuren en vrij moet kunnen zijn om zijn eigen levensritme te kunnen volgen. Het begint bij de landing van het besef dat wij mensen het recht niet hebben om te bepalen dat dieren een product zijn en dat wij het recht niet hebben om dieren uit te buiten en af te slachten. Wanneer je dat inziet en goed tot je door laat dringen kun je bijna niet anders dan kiezen voor een plantaardig bestaan.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

6 reacties op “Dierenleed voorkom je niet door te minderen met dierlijke producten

 1. Goed verhaal, maar denk jij dat als we allen plantaardig gaan eten dat we er genoeg van hebben?
  Bodem is uitgeput , kwekers die chemicaliën gebruiken?

  • Jazeker! Nu wordt 70% van alle landbouwgrond gebruikt voor de veeteelt en bovendien is bijvoorbeeld 25 kilo voer nodig is voor 1 biefstuk. Dus wanneer we geen vee meer houden dan kan er zoveel meer land gebruikt worden voor landbouw ten behoeve van de mens. Duurzame landbouw zou daar wat mij betreft de beste keuze in zijn natuurlijk.

   Gaan we het daarmee redden? Als jij het weet mag je het zeggen maar met het gebruiken van dieren als product en de veehouderij gaan we het zeker niet lang volhouden.

 2. Floortje sep 23, 2018

  Planten hebben ook gevoel.
  Daarnaast denk ik dat het feitelijk zo is dat als je ook maar één stap in de goede richting zet, het een stap in de goede richting is. En dat waardeer ik.
  Jij bent natuurlijk vrij om dat niet te waarderen. Maar een goede stap is een goede stap en daar hebben dieren wél wat aan.
  Ik ben blij met iedereen die keuzes maakt het dierenleed te beperken.
  Veganisme is overigens niet een keuze die je gewoonlijk in één keer kunt neerzetten, het gaat er bij de meesten toch gradueel heen. Je lichaam moet wennen. Het is niet zo voor iedereen dat je dat kunt overslaan en straffeloos een veganistisch dieet kunt neerzetten. Zelden of nooit. Mensen groeien erheen. Ook heb ik al velen met lichamelijke problemen zien stranden. De felste voorstanders werden na jaren van veganistisch leven zware patiënten die via ziekenhuis en weer vlees eten weer gezond werden. Je gedachtengoed kan niet bepalen wat werkelijk goed voor je is.
  Het is niet altijd een keuze. Het is niet allemaal maakbaar. En als iemand die via vlees weer gezond wordt, dan biologisch vlees kiest, dan is dat toch iets om blij mee te zijn, lijkt mij.
  En planten hebben echt gevoel he, dat is ook allemaal al aangetoond, die eten we ook, oogsten we met machines, besproeien we. Tsja, is het dan zo verantwoord groente te eten?
  Gezond is het dan meestal weer wel om daarmee door te gaan. Maar gevoelsmatig raakt het hetzelfde voor mij als de dieren.

 3. Hallo Floortje,

  Dank je voor je reactie. Natuurlijk waardeer ik als iemand een stap in de goede richting zet. Alleen informeer ik mensen graag over de gevolgen van het consumeren van dierlijke producten en of dat nu biologisch is of niet: het dier wordt nog steeds als ding en product gezien. Biologisch zegt ook niets over het welzijn van het dier en uiteindelijk wacht het dier eenzelfde lot, namelijk het slachthuis.

  Een plantaardig dieet is gezond, maar ik raad zeker niemand aan om klakkeloos alles wat dierlijk is uit zijn dieet te schrappen. Transitie naar een plantaardig dieet vergt kennis en voorbereiding. maar er is voldoende informatie beschikbaar. Ik ken gelukkig heel veel fitte en gezonde veganisten.

  Of planten op eenzelfde manier angst en pijn kunnen ervaren, daar is men niet over uit. Planten hebben geen centraal zenuwstelsel en geen hersenen. Maar als je je daar druk over maakt is een veganistische levensstijl juist goed. Van de hoeveelheid planten die er nodig zijn voor een kilo vlees kun je heel veel meer mensen voeden dan van die kilo vlees. Dus door voor veganisme te kiezen worden er veel minder planten gebruikt.

  Je zegt dat dieren en planten voor jou gevoelsmatig op één lijn liggen, is dat zo? Wanneer je een krop sla en een biggetje voor je hebt en een mes: zet je dat dan even makkelijk in het varkentje als in de krop sla? Ik in ieder geval niet. Het zou mijn keuze zijn om het biggetje te knuffelen en de krop sla op te eten en niet andersom.

  Met vriendelijke groet

 4. Stephanie feb 9, 2023

  Waar ik persoonlijk de meeste moeite mee heb is het zwart-wit en in extremen denken.

  Balans is key in deze en in alles! Daarvoor hoef je niet alles wat dierlijk is uit je leven te bannen.

  Is minder vlees eten dus beter ipv er helemaal niets aan doen en ik durf te beweren het van de andere kant helemaal uit je leven te bannen? Ja!

  • Louise van Leeuwen feb 9, 2023

   Beste Stephanie,

   Ondanks alle goede bedoelingen van flexitariërs en anderen die zeggen te minderen blijft de vleesconsumptie elk jaar ongeveer hetzelfde. Het is daarmee bewezen dat minderen niet werkt. Natuurlijk waardeer ik elke stap in de goede richting. Beter inconsequent goed dan consequent fout. Maar net als dat er voor mij geen balans in het vermoorden van mensen is te vinden, is dat er ook niet bij hoe we nu dieren behandelen en vermoorden. Ook de balans m.b.t. de klimaatverandering is allang meer dan zoek. Dat vergt extreme maatregelen. En als we het over extreem hebben: het doden van een ander levend wezen ten behoeve van het genot van een mens, dat vind ik pas extreem.
   Vriendelijke groet!