Bladluis bestrijden door lieveheersbeestjes te lokken

24 augustus 2016

Bladluizen kunnen schadelijk zijn voor de planten in je tuin. Ze drinken de sappen uit je planten en kunnen zelfs virussen verspreiden. En de muntthee van gekweekte munt smaakt een stuk minder als je eerst de bladluizen uit de munt moet peuteren. Gelukkig kun je bladluis natuurlijk bestrijden zonder gebruik van gif. Lieveheersbeestjes blijken namelijk echte bladluis killers. Maar hoe lok je lieveheersbeestjes naar je tuin? Welke planten heb je daarvoor nodig en hoe zorg je voor een goede schuilplaats? Met deze tips voorkom je een bladluizen plaag en maak je van je tuin een paradijs voor lieveheersbeestjes.

Wat zijn bladluizen?

Bladluizen zijn kleine insecten. Ze prikken kleine gaatjes in planten en drinken uit de sapstroom van de plant. Of om het netjes te zeggen: Aphidoidea gebruiken hun stiletten om zich te voeden met floëemsap uit de floëem van planten. Ze bestaan in allerlei soorten en kleuren, maar ze zijn altijd klein en lijken altijd met veel te zijn. In Nederland en België zie je vooral zwarte bladluizen en groene bladluizen. Ze hebben een voorkeur voor jonge uitlopers en doen daar schade aan de plant. Zowel doordat ze er sap uit drinken waardoor de plant kan verdrogen, als doordat ze de plant met virussen kunnen besmetten. Ze kunnen zich 15 tot 20 generaties per jaar voortplanten en vormen dus in potentie snel een plaag.

Planten die vaak last hebben van bladluis

Omdat er zo veel verschillende soorten bladluizen zijn, zijn er ook veel verschillende planten die er last van kunnen hebben. Rozen staan er om bekend vaak last te hebben van bladluizen en daarom niet goed tot bloei te komen. Appelbomen, klimop, munt en zelfs wietplanten kunnen last hebben van bladluizen. Zelf had ik op de hortensia last van dopluis, op de maagdenpalm en de munt last van groene bladluizen en komen er zwarte bladluizen op de Oost Indische kers. Die laatste staat zelfs bekend als een ware magneet voor bladluizen.

zwarte-bladluis-oost-indische-kers

Middelen tegen bladluis

Het internet staat vol met huismiddeltjes tegen bladluizen. Sommige mensen zweren bij spiritus, anderen bij lucifers (vanwege de zwavel) of afwasmiddel. Je kunt ook aan de slag met allerlei planten uit de lookfamilie zoals knoflook, ui, bieslook of sjalotten. Die kun je zelf planten bij de plek waar je last hebt van bladluis. Maar je kunt het ook vermorzelen tot een vloeistof die je op de getroffen plant spuit. Er zijn zelfs knoflook-kruidenmengsels te koop waarmee je bladluis kunt bestrijden. Een paar maanden geleden testte ik bijvoorbeeld het natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen bladluizen van Pireco.

Pireco-kruiden-bladluis-bestrijden

Verder houden bladluizen niet van nicotine en cafeïne. Sommige mensen gebruiken de as uit hun asbak of oude koffie daarom als bestrijdingsmiddel tegen luizen. Bij die laatste middelen ben ik bang dat naast de luizen ook de planten het niet overleven. Ook bestaat er een loktruc. Plant wat Oost Indische kers in wat kleine potjes en zet die vlakbij de plant die last heeft van bladluis. De Oost Indische kers trekt ze als een magneet aan. Na een dag, als de Oost Indische kers vol zit gooi je hem, inclusief bladluizen, in de biobak. Hetzelfde schijnt ook te werken met bananenschillen onder de plant met bladluis. Wel tijdig weggooien, anders help je ze juist aan extra voeding en creëer je zelf een bladluizenplaag.

Het lieveheersbeestje: Bladluiskiller in schaapskleren

Nou zal een deel van bovenstaande huismiddeltjes vast helpen om van je bladluis af te komen. Maar het is natuurlijk nog mooier om te voorkomen dat je ze in je tuin krijgt. De beste manier om dat te doen is met lieveheersbeestjes. Deze schattige bestippelde beestjes blijken namelijk echte moordlustige killers te zijn als het op bladluis aankomt. Ze eten gemiddeld 100 luizen per dag (120 als larve, 80 als volwassen lieveheersbeestje). Dat zijn 3.000 bladluizen per maand! De beste manier om een bladluizenplaag in je tuin te voorkomen is het lokken van lieveheersbeestjes. Naast lieveheersbeestjes kun je ook gaasvliegen, sluipwespen, oorwurmen en zweefvliegen lokken. Ook dat zijn beestjes die bladluis eten en verder niet schadelijk zijn.

lieveheersbeestje-bladluizen-mier

Lieveheersbeestjes lokken

Lieveheersbeestjes kun je naar je tuin lokken met een combinatie van de juiste voedingsbronnen en de juiste plek om te schuilen. Een huis zonder eten is immers niks en eten zonder schuilplaats vaak ook niet. Lieveheersbeestjes zoeken een combinatie van de juiste planten en een goede omgeving om te schuilen. Je kunt via internet de larven van lieveheersbeestjes kopen. Maar als je die loslaat op een plek zonder plek om te schuilen en zonder eten, gaan ze er snel vandoor. Beter is het om een fijne omgeving voor ze te creëren. Dan komen de lieveheersbeestjes vanzelf.

Planten waarmee je lieveheersbeestjes kunt lokken

Lieveheersbeestjes zijn gek op brandnetels. Als je tuin het toelaat kun je daarom het beste ergens in een hoekje wat brandnetel laten staan. Ook helpt het om gedurende het gehele seizoen bloemen in je tuin te hebben. Die zorgen met hun nectar en pollen voor voeding. Hier een aantal tips hoe je kunt zorgen dat er altijd wat bloeit in je tuin. Verder zou je de volgende planten en bomen kunnen overwegen in je tuin om de lieveheersbeestjes te voeden: peen, teunisbloem, meidoorn, luzerne, linde, smeerwortel, hazelaar en afrikaantjes. Ook helpt een bloemenweide waarin zowel schuilplek als voeding voor de lieveheersbeestjes en veel andere dieren is. En het blijkt best eenvoudig om (een deel van) je gazon te veranderen in een bloemenweide.

insectenhotel-zelf-maken

Een insectenhotel waarin lieveheersbeestjes kunnen schuilen en overwinteren

Een insectenhotel biedt lieveheersbeestjes een schuilplaats bij slecht weer en een plek om te overwinteren. Het is wel belangrijk de juiste vulling te kiezen. Een bijenhotel is echt wat anders dan een vlinderkastje en lieveheersbeestjes houden weer van een ander onderkomen. Hoe je van een paar oude planken eenvoudig een insectenhotel maakt kun je hier lezen. Lieveheersbeestjes houden van compact materiaal. Denk aan stukken schors, houtwol en dennenappels. Met de dennenappels lok je ook oorwurmen en met de houtsnippers, houtwol en schors lok je naast lieveheersbeestjes ook gaasvliegen. Allemaal prima want ze eten allemaal bladluizen. Verder is het verstandig met name voor de winter niet te veel op te ruimen in de tuin. Laat wat bladeren en stengels liggen, want daarin kunnen dit soort beestjes overwinteren.

Pas op met mieren

Wie goed oplet ziet in de buurt van bladluizen vaak ook mieren. Dat komt doordat de bladluizen honingdauw afscheiden. Honingdauw is een zoete stof en mieren zijn er gek op. Ze gaan zo ver voor de zoetigheid dat ze soms zelfs actief de luizen beschermen tegen lieveheersbeestjes. Heb je veel mieren in de tuin in de buurt van de bladluis, dan kan het dus zijn dat de lieveheersbeestjes wegblijven. In dat geval kun je waarschijnlijk het beste grijpen naar de huismiddeltjes aan het begin van dit artikel.

Van bladluis af met hulp van het lieveheersbeestje

Als je deze adviezen opvolgt creeer je een perfecte omgeving voor het lieveheersbeestje waarin voldoende eten voor ze is en ze kunnen schuilen bij slecht weer. Als dank zullen ze elke dag zo’n 100 bladluizen voor je opeten zodat je van je bladluizen afkomt zonder dat je zelf bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken of uberhaubt iets hoeft te doen. Heb je nog aanvullingen of tips na het lezen van dit verhaal dan zijn die van harte welkom in de reacties hieronder!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “Bladluis bestrijden door lieveheersbeestjes te lokken

 1. Wij bestrijden bladluis ook met lieveheersbeestjes. De bladluizen houden namelijk erg van de tuinbonen in onze moestuin. We planten die in ieder geval zo vroeg mogelijk in het jaar, als de zwarte bonenluis nog niet zo actief is. Hier uitleg over de levenscyclus van de luis: http://rauwdouwers.nl/zwarte-bonenluis

 2. Heel veel planten overleven prima op af en toe een sloot)je) koffie. Je herinnert je vast de planten op kantoor van je voormalig werkgever nog wel 😉 Die planten die tegenover mij stonden overleefden zelfs hele zwembaden aan oude koffie en thee haha.
  Maar goeie tip dit! Als ik volgend jaar eindelijk aan mijn tuin toe ben zal ik het onthouden.

 3. Peter Smit jun 29, 2019

  Je kan ook van een nood een deugd maken. Er zijn verschillende soorten mieren die al miljoenen jaren voordat de mens om de hoek kwam kijken aan ‘veehouderij’ deden.
  Net als mensen koeien houden, die gras omzetten in melk, houden mieren ‘kuddes’ luizen die plantensap ( Wat mieren niet kunnen verteren ) om in honingdaw, een geconcentreerd sap dat vol zit met suikers. De mieren ‘melken’ de luizen door ze te ‘aaien’ vergelijkbaar met het melken van koeienuiers. De honigdauw is een bron van koolhydraten voor de mieren die met name eiwitten binnenkrijgen door (dode) insecten te eten. De mieren zullen in ruil voor het voedsel hun luizen beschermen tegen roofdieren, net als mensen dat doen. Ze hebben in de loop van miljoenen jaren een symbiotische relatie ontwikkeld.

  Het is relatief eenvoudig om een formicarium met een mierenkolonie te starten. Wanneer je de mierenkolonie toegang geeft tot een bak met planten die bladluizen aantrekken zoals oost-indische kers, of een chinese lenteroos ( deze bloeit vrijwel het hele jaar door en blijft groene bladeren houden ) dan zullen die planten veel aantrekkelijker worden voor de bladluizen. Ze zijn immers een veilige thuishaven, met privé bodyguards.
  Op YouTube staan veel filmpjes van AntsCanada over het houden van mieren.

 4. Manon van Silfhout mei 23, 2020

  Hoi hoi heb je ook tips informatiebronnen voor een balkon gericht op het Zuid Oost zijmuren dak en 3 hoog met hele grote plantenbakken? Ik wil zoveel mogelijk een natuurlijke biotoop creëren.

  Mijn planten hebben het natuurlijk wel lastig in plantenbakken zonder beschermende tuinkas ten opzichte van planten in de volle grond. Het meeste wat ik lees is namelijk gebaseerd op een veel grotere tuin met meer ruimte, volle grond en ander zonlicht en niet van die wind op de derde verdieping. Ik vind het een uitdaging om toch zo goed mogelijk de natuur na te bootsen. Zonder planten die in de winter in pot weer naar binnen moeten vanwege vrieskou etc. Dus bijvoorbeeld geen pot met viooltjes wel viooltjes als onderdeel van en kleine biotoop op mijn balkon. Ik zoek dus geen kant en klare planten die ik elk jaar opnieuw kan kopen.

  Hetzelfde geld voor compost. Dat zou ik toch willen proberen te maken terwijl ik ook nog fijn op mijn balkon kan zitten met niet al te veel stank voor mij en mijn buren! in de beperkte ruimte van mijn balkon.

  Red ik het met plantjes die liefheersbeestjes aantrekken of zou je toch lokvloeistof gebruiken? Dingen als water en afwasmiddel gaan volgens mij geen Biotoop opleveren en zie ik meer als noodgreep. Klopt dat?
  Mijn peterselie, die goed groot groeit en nu eind mei (gaat) bloeien. (met bladluis) is waarschijnlijk met 5 grote planten (1 meter hoog) teveel ten opzichte van andere planten. Ik zoek een aantal planten die een mooie balans maken naast de planten die nu goed willen groeien op mijn balkon. Dat zijn o. a. tomatenplanten
  , pompoen, en tomatenplanten uit mijn gft afval, munt, een afrikaantjes, clematis. Heeft iemand een tip die meer natuurlijke balans geeft?

  Ik ben benieuwd!