Deze week stonden de media vol met berichten over dat je als klant van Eneco moet gaan betalen voor het terugleveren van stroom. “Terugleveren stroom kost panelenbezitter bij Eneco 11,5 cent per kilowattuur”, zo kopte NU.nl. Slechte communicatie vanuit Eneco, want veel klanten denken nu dat terugleveren ze geld kost. Wij doen een poging om het recht te zetten.
Verontwaardigde reacties
“Eneco creëert hiermee wel een bijzondere situatie waarin klanten zowel moeten betalen voor het afnemen als het terugleveren van stroom. Aan beide walletjes wordt geld verdiend, maar echt eerlijk komt het niet over.” En dit is dan nog een van de nette reacties. Klanten laten online massaal weten over te stappen, nu zij geld moeten gaan betalen om terug te leveren. En ik snap het wel, want als je de artikelen of de uitleg van Eneco zelf leest, dan lijkt het dat je beter helemaal niet kan terugleveren.
Je ontvangt én betaalt om terug te leveren
Allereerst: wat klopt er wél aan dit verhaal? Klanten moeten inderdaad gaan betalen voor het terugleveren van stroom. Maar wat niet uit de verf komt is dat er ook nog inkomsten zijn. En die zijn groter dan de kosten.
Er zijn terugleverkosten én terugleverinkomsten. En die laatste zijn nog altijd groter.
Kortom: de zonnepanelen hoeven niet uit. Je verdient als klant van Eneco nog steeds aan het terugleveren van stroom. Maar, wel veel minder.
Geen vetpot, wel een goede oplossing
Dat Eneco die keuze maakt is niet gek. Experts zijn dan ook enthousiast. Jan-Willem Zwang schreef op zijn blog ‘Een doorbraak in transparantie: Eneco leidt met helder beleid voor terugleverkosten’. Met als belangrijkste argumenten:
- Het beleid stimuleert om zoveel mogelijk energie te gebruiken op het moment dat je die opwekt.
- Klanten met zonnepanelen draaien op voor de terugleverkosten. Ze komen niet meer terecht bij klanten zonder panelen, zoals nu wel het geval is. Dat is wel zo eerlijk.
- Uit een berekening van Jan-Willem blijkt dat een energiecontract bij Eneco nu niet meteen heel duur is in vergelijking met concurrentie.
Hoe zit het nu echt met de kosten en opbrengsten van jouw zonnepanelen bij Eneco?
Om voor eens en altijd duidelijkheid te verschaffen, zet ik hier onder uiteen hoe het staartje er bij Eneco nu echt uitziet. In begrijpelijke taal. Hier komt ‘ie.
Stroom die je opwekt en direct gebruikt | 25 cent per kWh |
Stroom die je opwekt, teruglevert en saldeert | 13,5 cent per kWh |
Stroom die je opwekt, teruglevert en niet kan salderen | 3 cent per kWh |
Dat is het.
Wil je weten hoe die bedragen totstandkomen? Lees dan hieronder de verdiepingsslag.
Verdiepingsslag
Wil je 1 niveau in zoomen, en weten hoe je bij die kosten komt? Dan is dit de onderbouwing. De opgewekte stroom die je direct verbruikt levert 25 cent op, dit is het tarief welke je anders had moeten betalen als je de stroom van het net had afgenomen. De stroom die je mag salderen, levert je 13,5 cent op (25-11,5). Dat komt omdat je nu altijd 11,5 cent terugleverkosten moet betalen. De stroom die je niet kan salderen, omdat je meer teruglevert dan je gebruikt op jaarbasis, daarvoor krijg je een terugleververgoeding van 14,5 cent. Maar je betaalt ook terugleverkosten, die van 11,5 cent. Onder aan de streep krijg je daarvoor dus erg weinig terug, 3 cent (14,5-11,5).
De kosten voor het afnemen van stroom | 25 cent per kWh |
De kosten voor het terugleveren van stroom | 11,5 cent per kWh |
De opbrengsten voor het terugleveren van stroom, die je niet kunt salderen | 14,5 cent per kWh |
Dit resulteert in de eerder genoemde kosten. Hieronder nogmaals, inclusief de opbouw: | |
Stroom die je opwekt en direct gebruikt (gelijk aan kosten voor afnemen) | 25 cent per kWh |
Stroom die je opwekt, teruglevert en saldeert (kosten voor afnemen – terugleverkosten) | 13,5 cent per kWh (25 – 11,5 cent) |
Stroom die je opwekt, teruglevert en niet kan salderen (terugleveropbrengsten – terugleverkosten) | 3 cent per kWh (14,5 – 11,5 cent) |
Als data-gedreven marketeer weet Danny als geen ander hoe je je energie thuis kunt managen. Zo laadt hij z’n elektrische fiets op als de zon schijnt. Dankzij zijn interesse in duurzaamheid en techniek kan hij je alles vertellen over een slimme, duurzame woning.
Dank je Danny voor de heldere uitleg.
Sorry Danny, maar ook dit is niet duidelijk. Het lijkt nu alsof je 25 cent aan Eneco moet betalen voor de stroom die je zelf opwekt en meteen verbruikt. Dan begrijp ik wel dat mensen hun zonnepanelen gaan verkopen ;-).
De laatste drie regels zijn volgens mij de bedragen die je bespaart ten opzichte van inkopen van stroom zonder panelen. Zet daar de kosten tegenover die je zonder panelen zou betalen, en je hebt je ‘winst’.
Ik denk dat je beter twee rekenvoorbeelden kunt geven. Een met een overschot na saldering (dus bijv. verbruik van 5.000 en panelen van 7.000 waarvan 3.500 direct gebruik) en een zonder (verbruik 7.000 en panelen van 5.000 waarvan 2.500 direct gebruik).
Ik ga overwegen deze toe te voegen, om het nog duidelijker te maken, thnx
Hoi
Weet je zeker dat jou aannames kloppen? Ik heb contact gehad met Eneco en die zeiden dat je idd kan salderen.. maar voor elke tereuggeleverde kwh zou je wel moeten betalen.
Mvg
Wmb sluit wat jij zegt, niet uit wat in dit artikel staat. Maar het feit dat we het hier nu zo over moeten hebben, man man man, het is echt veel te moeilijk geworden.
Ik heb net opgezegd bij Eneco (1jr vast), gaan naar VanOns (dynamisch). Ik vertrouw ze niet met die nieuwe rekenmodellen.
Eneco gebruikt nog steeds (sinds september 2022) de leveringstarieven (32 cent) voor teruggeleverde stroom (wat eigenlijk maar 5 of 9 cent moet zijn) in hun overzichten. Maandelijkse mailtjes zeggen allemaal dat ik die maand dik geld terug moet krijgen voor de electra terwijl dat helemaal niet zo is. De goede verrekening zie je alleen op de jaarrekening… Paar keer gecommuniceerd, klacht ingediend, maar ze zijn druk, druk, druk.
Helpdesk duurt elke keer 15-30 minuten om ze te pakken te krijgen, etc, etc. Ik vond het altijd wel fijn om bij “een grote jongen” te zitten, maar ik ga nu eens kijken hoe het bevalt bij een coöperatieve organisatie zonder winstoogmerk.