6 x ecologisch vloeibaar wasmiddel zonder parfum: welke wast het fijnst?

13 september 2016

Sinds twee jaar zweer ik bij het vloeibare wasmiddel Ecover ZERO. Parfumvrij en ecologisch verantwoord. Hoera! Tot het een keer een tijdje onverkrijgbaar was. Ik moest uitwijken naar wat anders en bedacht mij toen dat ik daar net zo goed een grootschalige test van kon maken. Ik verzamelde zes ecologisch-verantwoorde vloeibare wasmiddelen zonder parfum om te testen. In dit artikel mijn ervaringen én mijn uiteindelijke winnaar.

Disclaimer vooraf: ik ben niet de Consumentenbond

Voor een echte test van wasmiddel zou je microscopisch moeten analyseren of de was wel goed schoon wordt. Als huis-tuin-en-keukentester kom ik natuurlijk niet verder dan een gevoel hierover. Ik kan wel zien en ruiken of een was schoon lijkt, maar echt wetenschappelijk is dat natuurlijk niet. Ik probeer hier wel een goed gevoel bij te krijgen door met elk wasmiddel twee doorsnee wassen te draaien. Dit doe ik met de aanbevolen hoeveelheid voor licht bevuilde was met middelhard water. Daarnaast kijk ik in deze test ook naar prijs en gebruiksgemak. Ik hoop dat je zeker iets hebt aan mijn ervaringen! Wassen met een ecologisch, parfumvrij wasmiddel is namelijk in mijn ogen altijd een goed idee. Het scheelt immers toch weer mogelijk schadelijke stoffen in de natuur én om je lichaam.

vloeibare-wasmiddelen

Zes merken parfumvrij vloeibaar wasmiddel

Het was nog best wat zoeken, maar uiteindelijk had ik zes vloeibare wasmiddelen zonder parfum in mijn washok staan: Ecover ZERO, AH Puur Kleur, Bio D, Ecos, Sonett en Klok Kleur, allemaal ecologisch op hun eigen manier. Elk merk heeft z’n eigen keurmerken, maar zullen in ieder geval allemaal milieuvriendelijker zijn dat reguliere merken. Er bestaan vast nog meer opties, maar ik vond dit wel voldoende voorraad voor een goede test. Je kunt natuurlijk ook overwegen wasnoten (zeepnoten) te gebruiken of je wasmiddel gewoon lekker zelf maken!

Ecover ZERO vloeibaar wasmiddel

Ecover ZERO is om raadselachtige redenen nog steeds lastig verkrijgbaar in Nederland. De enige mij bekende plek waar je het kunt kopen is de webshop van Big Green Smile. Al eerder schreef ik een artikel over het vloeibare wasmiddel Ecover ZERO.

ecover-zero-vloeibaar-wasmiddel-2016

Volgens de verpakking heb ik voor mijn test 60 ml nodig. Dat maakt dit wasmiddel per was het duurst van de zes in deze test. Hmmm… Het wasmiddel is wat gelig en ruikt een beetje naar citroen. In ieder geval niet onaangenaam. Mijn eerste was in deze test is een bonte was op 30 graden. De natte was ruikt nog een beetje groezelig, zo zonder verbloemend parfum. Eenmaal droog ruikt de was gewoon neutraal en blijkt deze ook prima schoon te zijn. Prima dus! Hetzelfde resultaat heb ik met mijn tweede was met Ecover ZERO: een trommel vol handdoeken op 60 graden. Als score waar ik de rest van de wasmiddelen mee kan vergelijken geef ik een 7,5.

AH Puur Kleur Vloeibaar ecologisch wasmiddel

Dat Albert Heijn soms enorm kan verrassen met hun ecologische en biologische aanbod, was mij al langer duidelijk. Zo ook de lijn aan ecologische wasmiddelen met onder meer het Nordic Ecolabel. Dit wasmiddel bestaat in de soorten: Uni, Kleur en Zwart. Ik test de versie Kleur, omdat wij veel kleurige was hebben en ik uiteindelijk maar één soort wasmiddel in huis wil hebben.

ah-puur-vloeibaar-wasmiddel-2016

Volgens de verpakking heb ik slechts 40 ml nodig voor een schone was. Gemakkelijk verkrijgbaar en nog goedkoop ook: we gaan zien of het resultaat deze voordelen onderstreept. Het wasmiddel ruikt in ieder geval parfumvrij, namelijk praktisch naar niks. Ik begin mijn test met een witte fijnwas op 30 graden. De komt heerlijk fris naar niks ruikend van de waslijn en is prima schoon. Mijn tweede test is een bonte was op 40 graden. Deze is in de wasdroger geweest en ik vind het wat muf ruiken. Het was een volle wasmachine en wellicht had ik meer moeten gebruiken. Typisch bij goedkoop: je hebt toch meer ervan nodig. Toch doet dit wasmiddel niet onder voor Ecover ZERO: ook gewoon een 7,5.

Bio D laundry liquid

Van Bio D had ik alleen een aantal samples in plaats van een hele fles. Gelukkig maar, want het wasmiddel is weliswaar parfumvrij, maar blijkt afschuwelijk te stinken naar plastic en lijm. Het wasmiddel ruikt eigenlijk gewoon heel chemisch en giftig…

bio-d-vloeibaar-wasmiddel-2016

Mijn eerste was om te testen is een donkere was op 30 graden. Ik vrees een beetje voor de geur en ben lichtelijk bezorgd… Nat ruikt de was ook nog steeds wat naar lijm. Eenmaal opgedroogd blijkt hij wel schoon en is de geur ook helemaal weg. En wat een vervelend dilemma: van groezeligheid is voor het eerst geen enkele sprake. Bio D stinkt weliswaar, maar wast ogenschijnlijk wel het meest schoon. Toch is het vervelend wasmiddel in het gebruik; de geur trekt de eindscore naar beneden tot een 6.

Ecos wasmiddel

Ecos wasmiddel is ‘made from plants’ en je blijkt er maar heel weinig van nodig te hebben. 15 ml is volgens de verpakking voldoende. Toch is het wasmiddel niet zo geconcentreerd dat het stroperig of lobbig wordt. Ecos wasmiddel ruikt amper naar iets, maar wel erg lekker: ver weg doet de geur mij denken aan een bloemenweide in de wind. Of zoiets (ik ben in een poëtische bui). De lekkerste geur tot nu toe.

ecos-vloeibaar-wasmiddel-2016

Mijn eerste was voor de test is een volle trommel bonte was op 30 graden. Ondanks de volle trommel komt de was fris en schoon uit de wasmachine. Verrassend voor zo’n klein beetje wasmiddel! De tweede was voor Ecos is een echte uitdaging: een was met veel peutervlekken, voorgeweekt in Vanish (tsja, soms moet dat). Hagelwit wordt deze was niet, maar ook zeker niet minder schoon dan wat ik gewend ben met Ecover ZERO. Ik ben blij verrast door de geur en de zuinigheid qua verpakkingsmateriaal: een 9.

Sonett vloeibaar wasmiddel neutraal

Dat parfumvrij toch niet altijd geurvrij is bewijst Sonett (dit merk is overigens biodynamisch, ook wel weer leuk). Het wasmiddel van Sonett ruikt toch ver weg wat naar lijm.

sonett-vloeibaar-wasmiddel-2016

De eerste was voor Sonett is een makkie: wat knuffels die via de kringloopwinkel een nieuw thuis gaan zoeken en een kussensloop op 20 graden. Hier kan weinig misgaan en de was komt dan ook naar tevredenheid uit de wasmachine. Met de tweede was, een bonte was op 30 graden, heeft Sonett het moeilijker. Op het eerst oog lijkt het schoon, maar ik vind de was toch wat groezelig hier en daar met bijvoorbeeld hier en daar een oksel die nog wat naar zweet of deo ruikt. Dat is dan toch wel weer jammer, zeker gezien de resultaten van de concurrenten. Een 6,5, vooral omdat het toch wel redelijk schoon is en niet zo stinkt als Bio D.

Klok vloeibaar wasmiddel kleur

Ik sluit af met Klok (waarvan de allesreiniger overigens erg hoog scoorde bij de Consumentenbond). Jammer genoeg ruikt het wasmiddel een beetje raar: weeïg, wat naar lijm en wat ‘oubollig’. Goor is het niet, maar ook niet bepaald lekker (voor een parfumvrij wasmiddel). Bovendien blijkt dat ik voor een gewone trommel vol was 74 milliliter nodig heb. WTF?! Over geconcentreerd wasmiddel en besparen op verpakkingsmateriaal hebben ze bij Klok blijkbaar nog nooit gehoord.

klok-vloeibaar-wasmiddel-2016

Zowel mijn bonte was op 30 graden als mijn dekbedhoes en aanverwanten op 60 graden komen overigens wel bijzonder schoon van de lijn. Dus daarover heb ik zeker niks te klagen. Als Klok dit wasmiddel in een meer geconcentreerde variant op de markt zou brengen, zou ik het zeker overwegen. Maar nu geef ik toch niet meer dan een 7.

Wasmiddel Prijs/fles Per was Prijs/was Geur Resulaat Score
Ecover ZERO (1,5 liter) €9,59 60ml 38 cent + + 7,5
AH Puur Kleur (1,35 liter) €3,99 40ml 12 cent + + 7,5
Bio-D concentrated (1 liter) €5,60 50ml 28 cent ++ 6
Ecos (1,5 liter) €10,50 15ml 11 cent ++ + 9
Sonett neutraal (2 liter) €9,95 60ml 30 cent + 0 6,5
Klok (1,5 liter) €4,99 74ml 25 cent 0 ++ 7

Mijn favoriete vloeibare wasmiddel zonder parfum

Laat ik beginnen met vaststellen dat het voor mij tijd is om afscheid te nemen van Ecover ZERO. De variant van Albert Heijn is veel gemakkelijker verkrijgbaar, veel goedkoper en zorgt voor dezelfde wasresultaten. Geen zin om ingewikkeld te doen met natuurwinkels en webshops? Dan is AH Puur Kleur Vloeibaar je nieuwe maatje voor in het washok. Toch was ik uiteindelijk het meest gecharmeerd van Ecos. Het is fijn dat je er maar zo weinig van nodig hebt voor toch een goed resultaat (met een lichte hint van bloemenweides in de wind, wie wil dat nou niet?). En dat dus voor zowat dezelfde prijs als AH Puur Kleur Vloeibaar. Ecos vloeibaar wasmiddel is wat mij betreft de grote winnaar van deze test!

Wat is jouw favoriete ecologische wasmiddel? Waarom? Discussieer mee!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

37 reacties op “6 x ecologisch vloeibaar wasmiddel zonder parfum: welke wast het fijnst?

 1. Leuke test Cecile!
  Ik gebruik vooral Klok, maar dan de poeder. Zal nu eens beter opletten 😀

 2. Haye punter nov 21, 2016

  Hallo. Ik ben zelf meer van waspoeder. Maar het klok waspoeder blijkt ook best goed te zijn zonder parfum.

  En eentje die ik ook wel aan raad is Biotex en dan de blauwe. Erg goed voor vlekken en en het wel bekende biotex badje. Zit wel parfum in en ruikt aangenaam (vind ik persoonlijk) en belangrijker en de naam zegt het al biologisch!

  • jos meijer mrt 4, 2019

   het biologische van biotex heeft niets met ecologisch te maken. Daarentegen alles met enzymen die (een biologisch proces) eiwitten afbreken.
   https://waarzitwatin.nl/stoffen/enzymen
   Het lijkt er op dat deze niet extra schadelijk zijn voor het milieu, en de eisen aan de afbreekbaarheid van wasmiddelen zijn dermate streng maakt dat sowieso alle dure “eco” wasmiddelen min of meer volksverlakkerij zijn.

 3. Janneke mei 20, 2017

  Fijn dat je dit voor-sorteer-werk hebt gedaan, Cecil! Zelf gebruikte ik altijd Omo Color, maar die is nu helaas “vernieuwd” en stinkt een uur in de wind… Ik ga de AH Puur en de Neutral eens proberen. Dank!

 4. Petra Scheper jul 8, 2017

  Beste Cecile,

  Waar heb jij de Ecos gekocht dan, want die wil ik wel een keer proberen. Alvast bedankt.

  • Hai Petra. Bij BigGreenSmile. Ik gebruik het nog steeds en ben nog steeds heel erg tevreden.

   • Maartje okt 20, 2017

    Hi daar! Geweldig artikel! Er zit echter wel parfum in het Ecos wasmiddel kijkend naar de ingrediëntenlijst op Big Green Smile. Parfum is nummer 1 allergeen voor de huid en de visjes worden er ook niet heel blij van. Dat wilde ik graag even kwijt. Hartelijke groet Maartje

   • Hey Maartje. Ecos heeft varianten met en zonder parfum. De variant die ik gebruik is vrij van parfum.

   • René jan 11, 2019

    Hi Cecile,

    Leuk artikel, maar toch nog een vraagje voer de ECOS, is het echt zonder parfum ook?

    Als ik op de website kijk zie ik de volgende ingredientenlijst:

    Ingrediënten
    ECOS Earth Friendly Laundry Detergent Magnolia and Lilies – Ingrediërnten:
    Water, Plant-Based Surfactant Blend (5-15% anionic, 5-15% amphoteric, <5% non-ionic), Phenoxyethanol (preservative), Natural Magnolia & Lily Fragrance, Methylisothiazolinone (preservative), Equisetum Hiemale (Horsetail Plant) Extract.

    Een Fragrance is eigenlijk een sjiek woord voor parfum. Buiten dat ik het ecologisch wassen best goed vind is voor mij het parfumvrije wel belangrijk vanwege een parfum allergie. Ik was nu met neutral maar buiten dat het niet heel ecologisch is ben ik vooral op zoek naar een product dat de vervelende geurtjes wel uit mijn was krijgt zoals wat je zelf al aangaf, zweetplekken.

 5. MARLEEN VAN DRIESSCHE jul 31, 2017

  H allo Cecile, ik ben een “groentje” wat bio betreft dus jouw test helpt mij echt. Ik ben het beu al die sterkgeurende wasmiddelen. Ik ga jouw favoriet eens uitproberen maar ik woon in België dus ik hoop dat het hier ook geleverd wordt. Veel dank voor je test! Oma Marleen

 6. Valentijn L sep 28, 2017

  Heb ook ecos maar wil toch een beetje geur hebben ga de geurversie eens proberen.
  Echter is ECOS vrij van palm/kokos produkten??

 7. Jeroen feb 14, 2018

  Ecos en Bio-D kende ik niet. Wel jammer dat de test niet op soortgelijke was en temperaturen gedaan is. Alleen dan kun je natuurlijk eerlijk en objectief vergelijken. Ook lijkt mij dat de onaangename geur van Bio-D, die na het drogen geheel verdwenen is, niet doorslaggevend zou mogen zijn voor de beoordeling. Wij gebruikten al meer dan 10 jaar Klok Eco poeder en zijn daar zeer tevreden over. Het wast prima schoon, is huidvriendelijk en geeft in ieder geval ook niet die vreselijke chemische geur van de bekende grote wasmiddelen. Klok Eco is destijds ook als erg goed uit de test in de Consumentengids gekomen. Sinds kort zijn wij vanwege de aanschaf van een moderne Bosch wasmachine met I-DOS automatisch doseersysteem overgestapt op Sonett vloeibaar met een subtiele citroengeur en deze wast ook prima schoon. Met Ecover hebben wij slechte ervaringen. In de loop der tijd hebben wij het meermalen opnieuw geprobeerd nadat het “vernieuwd was” maar het krijgt vlekken er niet uit en de was stinkt snel na vochtig worden door water of transpiratie. Erg vervelend bij handdoeken en T-shirts. Ecover kwam dan ook als onvoldoende uit de test in de Consumentengids. Bovendien testen zij op watervlooien en gebruiken zij tegenwoordig genetisch gemanipuleerde ingrediënten, wat volkomen in strijd is met duurzaam en ecologisch. Wij zijn van plan om binnenkort ook de Klok Eco vloeibaar uit te gaan proberen.

 8. Hannie jun 18, 2018

  Ik gebruikte al zeker10 jaar Robin kleur wasmiddel.
  Nooit geen last van allergie.
  Ik weet niet wat ze ermee gedaan hebben.
  Maar mijn man krijgt jeuk en zit helemaal onder de rode vlekken
  Voor ons geen robijn meer
  Nu opzoek naar parfum vrij wasmiddel.
  En uit het lijstje van Cecile ga ik er vast een vinden.
  Ik Heb nog een fles neutraal.
  Had ik gekocht voor mijn kleinkind.
  Maar die zie ik er niet tussen staan.
  En die is ook goed.

 9. Maurice nov 10, 2018

  Diverse tests wijzen uit dat ECOVER helemaal niet zo schoon wast en de kleding grauw maakt en dat is ook onze ervaring na meerdere wassen bont en wit. Wij gebruikten lange tijd naar tevredenheid KLOK poeder voor de bonte en witte was. Helaas is KLOK zover ik weet niet een biologisch wasmiddel. KLOK probeert zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. Tegenwoordig wat zoekende naar het beste wasmiddel qua resultaat versus verpakking vriendelijkheid versus prijs versus mooie ingrediënten. En dat is nog best een lastige.

  Puntje van aandacht is voor mij ook of het wasmiddel is verpakt in karton dan wel zo min mogelijk plastics. Daarmee vallen bij ons de vloeibare wasmiddelen meestal af omdat die verpakt zijn in zo’n mooie grote plastic flacon die we later dan in de vuilnisbak gooien. Keuze dus bij voorkeur voor karton.

  • Hai. Ja, die verpakking zit ik ook wel mee. Daarom ben ik ook blij met ECOS, omdat het zo geconcentreerd is. Dan heb je minder nodig en onderaan de streep dus minder transport en magazijnruimte en weet ik wat nodig. Ook dat scheelt weer afval en uitstoot. Niet alles draait om het verminderen van plastic.

   Ik lees wel steeds vaker dat poeder eigenlijk beter is voor je machine dan vloeibaar. Maar mensen spreken elkaar ook tegen. Misschien dat ik binnenkort een keer parfumvrij en ecologisch poeder koop voor de hete wasjes.

 10. Marjolein nov 28, 2018

  Hoi,

  Ik keek even op de website van BigGreenSmile naar de Ecos wasmiddel parfumvrij maar daar staat dat je 29 ml gebruikt voor een ‘normale wasbeurt’. Je geeft in je blog aan dat je maar 15 ml gebruikt, is dat dan voor een kleinere was of zoiets? Alvast dank voor je reactie!

  • Hai Marjolein, goede vraag, ik moest even weer uitzoeken hoe en wat. Voor deze test ben ik voor alle wasmiddelen uitgegaan van middelhard water en een lichtbevuilde was. Daarvoor adviseert Ecos 15 ml. Als je was doorgaans wat ‘viezer’ is, dan zou je dus meer moeten gebruiken, maar dat geldt dan voor alle andere wasmiddelen in deze test ook. Ik gebruik Ecos parfumvrij overigens nog steeds en naar alle tevredenheid.

 11. Mijn ervaring over wassen zonder parfum en mening over parfum in (was)middelen:

  1. Parfum maakt niet schoon, het overheerst de vieze lucht.

  2. Als iets rot of schimmelt in de wasmachine weet je dat niet, en komt het in de kleding terecht, dus kans op allergie. ( minder kans als je ook op 60 graden wast )

  3. Parfum is lucht vervuiling, en elk product met parfum vult je huis met die chemische rotzooi.

  Ik was al sinds ik op mijn eigen woon parfum vrij, maar ik merk bij kleding dat niet boven de 40 graden gewassen kan worden muf gaat ruiken op lange termijn. Dat licht niet aan de wasmiddel, dat komt omdat bacteriën zeep en 40 graden gewoon overleven in de kleding.
  ( Parfum had die muffe geur verstopt. ) Omdat er geen parfum in zit, weet ik dat het nog steeds vies is en doe ik ook baking soda bij het wasmiddel, dat het meer bacteriën dood bij lagere temperatuur. ( schoonmaak azijn ook een optie )

  Dus als je logies nadenkt,
  lopen er veel mensen met muffen vieze kleding rond vol met bacteriën.
  Als die kleding altijd op 40 graden of lager wordt gewassen.
  ( Door parfum ruikt het schoon, maar het is het niet. )

  Parfum is gewoon camouflage voor bacterie en schimmels.

  • Manon apr 7, 2021

   Nou.. kleding was ik altijd op 30 of 40 graden en andere dingen (beddengoed, handdoeken, ondergoed, keukendoeken enz.) op 60 of 95 graden.
   Hier nooit muffe kleding.. echt nooit.

 12. Jeroen feb 8, 2019

  Uit de laatste test van de Consumentenbond kwamen Neutral en Ecover behoorlijk slecht uit de bus, vooral wat het verwijderen van vlekken betreft, wat toch wel handig is voor een wasmiddel. 😉
  Klok Eco waspoeder werd jaren geleden juist als beste getest.
  Wij hebben er ook 15 jaar uitstekende ervaringen mee.
  Het bevat geen parfum, is zeer huidvriendelijk, vanouds milieuvriendelijk, wast goed schoon en is niet duur.
  Ook over de Puur vloeibaar van AH zijn wij redelijk tevreden.
  Ik heb nog niets gelezen over het vrij jonge maar succesvolle merk Seepje, gemaakt van wasschillen uit Nepal.
  Graag zou ik eens een vergelijking zien met bijvoorbeeld Klok Eco vloeibaar.

 13. Jeroen feb 9, 2019

  Ik kwam ook het merk Attitude tegen.
  Is iemand hier misschien bekend mee?

  • Martine mei 16, 2020

   Hoi Jeroen,

   Hier ervaring met Attitude. Ben er wel over te spreken. Ik had eerder Neutral en AH Puur. Bij Neutral vond ik de was vaak niet schoon en was de kleding naar mijn idee snel minder mooi. Ik heb daarna een tijdje AH Puur gebruikt, maar daarmee komt de was vaak muf de machine uit en het droogt muf op, met name de donkere was. Ik heb meer of juist minder wasmiddel geprobeerd, maar telkens hetzelfde resultaat. Sinds een jaartje over op Attitude en ik ben er erg tevreden over. Alleen zweetplekken heeft Attitude soms wat moeite mee. Ik vind het fijn dat het zo geconcentreerd is en ook als ik een paar uur (of een halve dag) vergeten heb de was uit de machine te halen, dan is de was nog niet muf.

   @Cecile Bol: ik was na dit artikel wel benieuwd naar dat Ecos wasmiddel zonder parfum. Ik kan hem alleen helaas niet zo snel op internet vinden. In de winkel die je noemt is het er niet meer.

 14. Cecile Bol,

  Ik kwam per toeval je artikeltje over ecologische wasmiddelen tegen. Erg interessant en het leest erg prettig.

  Ik werk bij Homie Pay-Per-Use, een bedrijfje in Nederlands die wasmachines “verhuurt/verleaset”. Onze klanten krijgen een goede A+++ machine en betalen vervolgens per was. Hoe kouder een klant wast hoe goedkoper de was is.

  Veel van onze klanten vinden het duurzame aspect van Homie/wassen erg belangrijk. Daarom vroeg ik me af of ik misschien jou artikel met onze klanten mag delen via bijvoorbeeld social media.

  Groet,
  Beau

  • Ik vind koud wassen slecht voor de machine dus wordt sneller vuil, en bacteriën gaan niet dood onder de 50 graden.
   ( en zeep doet ze ook niks )

   parfum is camouflage voor bacteriën en schimmels, het ruikt schoon en fris. maar als je onder de microscoop kijkt zit er nog veel leven in. en als je de kleding aan doet dat op lagere temp is gewassen stink je ook weer sneller. ( weet je ook meteen waarom mensen steeds meer ziek worden, te veel laag wassen )

   ik koop kleding die op 60 graden gewassen kan worden ( dan is het echt goed schoon )

   koud wassen zal wel zuinigere zijn maar het is ook slecht voor milieu dat je wasmachine producten moet kopen om de machine te reinigen, en heet wassen is beter voor de levensduur van de wasmachine.

   ik was heet en gooi 1/3 of 1/2 waspoeder er
   ( dat is ook beter voor milieu minder zeep gebruik )

   mensen worden steeds dommer met de was doen, en kopen veel middelen die veel kosten.

 15. Margreet mrt 18, 2021

  Zelf gebruiken wij neutral waspoeder en neutal vloeibaar wasmiddel. Ik zoek wat anders wat lekkerder ruikt. Zo kwam ik op deze site terecht.
  @Martine gebruik je alleen attitude wasmiddel (vloeibaar)? Gebruik je geen waspoeder? Als je dit wel gebruikt, heb je daar ook tips voor wat een beetje lekker ruikt en natuurlijk schoon wast 😉

 16. Manon apr 7, 2021

  De Ecover zero was niet verkrijgbaar, je gaat op zoek naar andere merken en dn test je Ecover zero….

 17. Jeffrey sep 1, 2021

  Hoi, ik zie dat er ook dit jaar nog gereageerd wordt op dit artikel;
  Helaas stopt de AH met alle vloeibare varianten van AH Puur wasmiddel, alleen de poedervorm blijft.
  Heeft iemand ervaring met de AH kleur poeder? Wast dat ook prima op lage (30 graden) temperaturen? Ik bedoel dan vooral of het poeder goed oplost? AH claimt dat de poedervorm zelfs op 20 graden te gebruiken is.

 18. Jeffrey sep 2, 2021

  Inmiddels meer info gehad van AH.
  AH Puur vloeibaar wordt vervangen door AH Puur gel.
  Dus geen paniek voor de AH Puur vloeibaar gebruikers.

 19. Hi Cecile,

  Ik gebruik al jaren Klok omdat ik het belangrijk vind ecologisch te wassen. Laatst stuurde een vriendin mij een nieuw merk Pipper toe dat ook hypoallergeen is en gemaakt van ananas! Heb jij dit product toevallig ook getest? Helaas is het nog niet verkrijgbaar bij Albert Heijn, maar wel via hun website pipper.nl.