Dossier

Isolatie

Om energieneutraal te kunnen wonen, moet je woning eerst voldoende geïsoleerd zijn. Daardoor voorkom je dat er veel warmte vanuit je woning verloren gaat. Een groot deel van het warmteverlies gaat via het dak en de muren. Daarom is het isoleren van het dak en spouw één van de meest energiebesparende maatregelen. Vervolgens overwegen we het isoleren van de vloer en het vervangen van glas door HR++ glas.

Spouwmuurisolatie

Met het toepassen van spouwmuurisolatie bespaar je flink op de energierekening. Spouwmuurisolatie is één van de meest effectieve manieren om je huis te isoleren. Het is snel en makkelijk om aan te brengen en is bovendien relatief goedkoop. Met het toepassen van spouwmuurisolatie bespaar je flink op de energierekening.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een type muur die bestaat uit 2 muren met een paar centimeter ruimte ertussen. Die tussenruimte heet de spouw. Of jouw woning een spouwmuur heeft is afhankelijk van het bouwjaar. Huizen die na 1920 zijn gebouwd, hebben meestal een spouwmuur. Huizen die voor 1920 zijn gebouwd hebben vaak een enkele laag stenen. Die kun je ook isoleren, maar dan met voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie tegen de buitenkant. Is jouw huis na 1991 gebouwd? Dan heeft het al goede gevelisolatie en dat hoef je niet verder te verbeteren.

Wat is een spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw gevuld met glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes. Spouwisolatie is een relatief goedkope maatregel, zorgt niet voor rommel in huis en de werkzaamheden zijn doorgaans binnen één dag gereed. Woon Duurzaam werkt met verschillende producten voor spouwmuurisolatie: HR Isowool, HR Isopearl, BiofoamPearls en HR Isoplus. Elk product heeft unieke eigenschappen en voordelen.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Tot 30 procent besparing op je energieverbruik
Een snelle terugverdientijd
Een lager energieverbruik voor de warmtepomp
Meer wooncomfort

Dakisolatie

Via een slecht of niet geïsoleerd dak verdwijnt veel warmte uit je woning. Met dakisolatie kan je gemiddeld tot wel 25 procent besparen op je energierekening. Dit zorgt ervoor dat een warmtepomp je woning beter kan verwarmen en de machine zelf ook minder energie verbruikt. Een bijkomend voordeel is dat het op de zolder een stuk warmer blijft.

Wat is dakisolatie?

Bij dakisolatie wordt er afhankelijk van het type dak isolatieplaten, folie-isolatie, spijkerflensdekens, isolatierollen, minerale wol of vlieringvloerelementen aangebracht op of onder het dak om warmteverlies te voorkomen. Heb je een schuin dak, dan wordt veelal de binnenzijde geïsoleerd. De buitenzijde isoleren is een ingrijpendere klus; het dak wordt hoger, waardoor je bijvoorbeeld goten moet aanpassen.

Bij een plat dak is isolatie aan de binnenzijde eveneens het makkelijkst. De binnenzijde van een plat dak isoleren is af te raden bij vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Het dak aan de buitenkant isoleren is ingewikkelder, omdat je dan bijvoorbeeld de dakranden moet verhogen. In plaats van het dak te isoleren, kun je ook kiezen voor isolatie van de zoldervloer. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en de zolder afgesloten kan worden van de verdieping eronder.

De voordelen van dakisolatie

Een flinke reductie van je energieverbruik
Goed voor het milieu
Van donkere pakzolder naar lichte, geïsoleerde leefruimte

Vloerisolatie

Wil je geen last meer hebben van koude voeten of een vochtige vloer? Het toepassen van vloerisolatie zorgt, samen met de gelijkmatige warmteafgifte van de warmtepomp, voor meer comfort in je woning. Met een verlaging van de btw op arbeid is het nu nog aantrekkelijker om je vloer te laten isoleren.

Vloerisolatie tegen de onderkant van de vloer is een makkelijke manier van isolatie als je een kruipruimte hebt. Beschikt je woning over geen of een te lage kruipruimte? Dan zijn er nog een paar andere manieren om de vloer te isoleren. Voor vloerisolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. En het is ook nog eens goed voor de waarde van je woning. Vloerisolatie is milieuvriendelijk en recyclebaar. Vloerisolatie kan binnen een dag worden aangebracht.

De voordelen van vloerisolatie

Bespaar tot 15 procent op je energierekening
Een warmere vloer en minder vocht, stof en schimmels
Een must bij vloerverwarming om warmteverlies te voorkomen
Verhoogt de waarde van je woning

Glasvervanging

Door het vervangen van enkel of oud dubbel glas in je woning voor HR ++(+) glas zorg je voor een aanzienlijke vermindering van de warmteverliezen in je woning. De voordelen van isolatieglas merk je meteen: je huis blijft warmer en je voelt minder kou en tocht. Had je nog enkel glas, dan ben je ook af van beslagen ramen en water op de vensterbank. In combinatie met isolatie van je dak en gevels, is de overstap naar een gasloze woning vervolgens al snel gemaakt.

De voordelen van glasvervanging

Vervang je dubbelglas en bespaar tot 25 procent op je energierekening
Vervang je enkelglas en bespaar tot 15 procent op je energierekening
HR++(+) glas zorgt voor een 11 procent toename van lichtinval
Zeer duurzaam product door lange levensduur van 30 jaar
Houdt lawaai buiten
Het is mogelijk glas te vervangen in combinatie met ventilatieroosters.

Luisteren: onze podcasts over isolatie

Veelgestelde vragen over isolatie

Dit schreven wij over isolatie

Foto: Monument076