Zonneplan voegt twee energiemarkten toe aan Nexus thuisbatterij

20 mei 2025

Zonneplan heeft vandaag aangekondigd twee energiemarkten toe aan de aansturing van hun Nexus thuisbatterij: de intraday– en day-aheadmarkt. Dit is een mooie stap richting nóg slimmer laden en ontladen met als resultaat een stabielere opbrengst. Met deze aansturing werkt de batterij nu op vier manieren: onbalans, Intraday, Day-ahead en huisverbruik.

De Zonneplan Nexus thuisbatterij is geïntroduceerd op 17 januari 2024 en sindsdien continu in ontwikkeling. Dankzij de 4G-communicatie met de batterij kan deze over-the-air updates krijgen en kan ook de aansturing worden aangepast. Vandaag komen dus – naast de handel op de onbalansmarkt en optionele huisbesparing – twee markten bij! Nieuw is dat je batterij nu ook slim inspeelt op energieprijzen bij meerdere energiemarkten. Dit vindt plaats op twee soorten markten: day-ahead en intraday.

  • Day-ahead: voor het kopen of verkopen van energie voor de volgende dag, op basis van prijsverwachtingen. Dit zijn dezelfde prijzen die je ziet bij een dynamisch energiecontract.
  • Intraday: binnen de dag kunnen we nog bijsturen als omstandigheden veranderen. Bijvoorbeeld bij meer of minder zon of stijgende vraag, dan vooraf verwacht.

Door deze markten toe te voegen, kan je batterij vaker worden ingezet op momenten dat dat financieel interessant is. Zo benut Zonneplan meer kansen, met een veel stabieler resultaat.

Wat is de Intradaymarkt?

De Intradaymarkt voor elektriciteit is een handelsplatform waar energieproducenten en -afnemers elektriciteit kunnen verhandelen voor levering op dezelfde dag. Dit marktsegment stelt marktpartijen in staat om hun posities aan te passen aan onverwachte veranderingen in productie of verbruik, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door weersveranderingen (meer of minder zon/wind dan voorspeld) of onvoorziene uitval van een energiecentrale. De handel op de intradaymarkt vindt plaats na het sluiten van de day-aheadmarkt (waar elektriciteit voor de volgende dag wordt verhandeld) en loopt door tot kort voor het daadwerkelijke leveringsuur. Prijzen op de intradaymarkt kunnen sterk fluctueren afhankelijk van vraag en aanbod op dat specifieke moment. Intraday is dus handel op het moment zelf.

Deze markt speelt een cruciale rol in het handhaven van de balans op het elektriciteitsnet. Door de mogelijkheid om op korte termijn bij te sturen, helpt de intradaymarkt om tekorten of overschotten aan elektriciteit op te vangen en zo de stabiliteit van het net te waarborgen. Dit draagt bij aan een efficiëntere en betrouwbaardere elektriciteitsvoorziening, vooral in een energiesysteem met een toenemend aandeel van moeilijk voorspelbare hernieuwbare energiebronnen.

Op https://www.epexspot.com/en vind je meer informatie over deze markt

Wat is de Day-aheadmarkt?

De Day-aheadmarkt voor elektriciteit is een centraal onderdeel van de groothandelsmarkt voor energie waar elektriciteit wordt verhandeld voor levering op de volgende dag. Elke dag rond 13:00 uur zijn deze prijzen bekend en zichtbaar in diverse apps en natuurlijk die van je dynamische energieleverancier. Op deze markt komen vraag en aanbod samen via een veilingmechanisme. Producenten bieden de elektriciteit die ze verwachten de volgende dag te kunnen opwekken aan, terwijl leveranciers en grote afnemers de hoeveelheid elektriciteit inkopen die ze voorzien nodig te hebben. De veiling resulteert in een elektriciteitsprijs voor elk uur van de volgende dag, gebaseerd op het snijpunt van de totale vraag- en aanbodcurves. Deze prijzen en de toegewezen volumes bieden marktpartijen zekerheid over een groot deel van hun energiebehoefte en -productie voor de komende dag.

Deze markt speelt een cruciale rol in de planning en efficiëntie van het elektriciteitssysteem. Door prijzen een dag van tevoren vast te stellen, kunnen producenten hun centrales optimaal inplannen en kunnen afnemers hun verbruik hierop afstemmen. De day-aheadmarkt zorgt voor transparantie en concurrentie, wat bijdraagt aan een kostenefficiënte stroomvoorziening. Het is de primaire markt voor het verhandelen van grotere volumes elektriciteit en legt de basis voor de verdere fijnafstemming die later plaatsvindt op de intradaymarkt – dichter op het moment van levering.

Wat is huisbesparing bij Zonneplan Nexus?

Woensdag 9 april 2025 introduceerde Zonneplan een aanvullende aansturing van de Nexus thuisbatterij: huisverbruik. Met huisverbruik in de Zonneplan app kun je kiezen of je batterij rekening houdt met je eigen verbruik en de opwek van zonnestroom. In dit artikel lees je er alles over.

Slimmer omgaan met je eigen stroom 

Met deze nieuwe aansturing wordt je eigen zonnestroom nog actiever ingezet voor jouw huishouden. Dit betekent dat je meer stroom van je eigen dak gebruikt, waarmee je bespaart op je energierekening. Dit doet de nieuwe aansturing: 

  • Laadt vaker je eigen zonnestroom op én ondersteunt je huisverbruik.

  • Houdt rekening met de actuele stroomprijs, meer ondersteuning bij een hoge prijs.

  • Werkt op lage vermogens, zodat er altijd ruimte over is voor verdiensten via het net.
  • Meer info over huis

Meer informatie over huisverbruik vind je in dit artikel op doe-duurzaam.nl.

Wat is de onbalansmarkt?

De onbalansmarkt is het allerlaatste vangnet om het Nederlandse elektriciteitsnet stabiel en in evenwicht te houden. Nadat op de day-aheadmarkt en intradaymarkt de verwachte productie en het verwachte verbruik van stroom zijn verhandeld, kunnen er in de praktijk altijd afwijkingen ontstaan. Misschien waait het harder of juist minder hard dan voorspeld, waardoor windmolens meer of minder opwekken, of een grote fabriek start onverwacht een extra productielijn op. Deze verschillen tussen de voorspelde en daadwerkelijke energiestromen zorgen voor ‘onbalans’ op het net. TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, is verantwoordelijk voor het continu handhaven van de balans tussen vraag en aanbod, op de seconde nauwkeurig. De onbalansmarkt is het mechanisme waarmee TenneT deze afwijkingen corrigeert en de kosten hiervoor verrekent met de marktpartijen die de onbalans veroorzaken.

Wanneer er een tekort of overschot aan elektriciteit op het net dreigt, grijpt TenneT in door reservevermogen op of af te regelen. Dit reservevermogen wordt geleverd door energieproducenten of grote verbruikers die flexibel zijn en snel kunnen reageren. De kosten of opbrengsten die hiermee gepaard gaan, worden via de ‘onbalansprijs’ doorberekend aan de partijen (energieleveranciers, producenten) die verantwoordelijk zijn voor de afwijking van hun voorspelde energiepositie. Dit moedigt marktpartijen aan om zo nauwkeurig mogelijk te voorspellen en hun energieportfolio goed te beheren. Voor een duurzaam energiesysteem met veel weersafhankelijke bronnen zoals zon en wind is een goed functionerende onbalansmarkt essentieel. Het helpt om de variabiliteit van deze bronnen op te vangen en zorgt ervoor dat het licht aanblijft, ook als de zon even achter de wolken verdwijnt of de wind gaat liggen.

Hoe werken deze drie markten met de multi-market met de Zonneplan Nexus thuisbatterij?

Nu Zonneplan een echte multi-marketinbatterij is, ben je natuurlijk benieuwd hoe dit werkt.

De slimme software kijkt elke seconde naar drie prijssignalen. Het onbalanssignaal geeft aan of er acuut een overschot of tekort op het net is, waarop batterijen kunnen anticiperen. Op de day-aheadmarkt ontstaan de uurprijzen al een dag van tevoren, terwijl er op de intraday-markt ook op de dag zelf nog voor het verloop van de dag stroom ingekocht of verkocht kan worden. Als er in de toekomst andere flexibiliteitsmarkten beschikbaar worden, kan Zonneplan de aansturing bovendien op afstand updaten. Dankzij deze slimme strategie profiteert de klant van stabielere opbrengsten, een toekomstbestendige batterij en volledig automatische aansturing.

Een deel van de accucapaciteit kan worden ingezet voor het ondersteunen van de stroomvraag in huis. Daardoor verbruiken batterij-eigenaren een groter deel van hun zelfopgewekte zonnestroom. Door deze diverse mogelijkheden is het financiële voordeel voor de eigenaar minder afhankelijk van grillige prijspieken en speelt Zonneplan alvast in op het eindigen van de salderingsregeling vanaf 2027. 

Jochem van Vuren – Managing Director van Zonneplan zegt: ”Een klassieke thuisbatterij fungeert vooral als nachtbuffer voor je zonnepanelen. Onze versie doet dat nog steeds, maar schakelt als eerste thuisbatterij in de markt voortaan tussen drie marktkansen: eigen verbruik, het helpen balanceren van het stroomnet én het slim in- en verkopen van stroom. Dat spreidt de inkomsten, verkort de terugverdientijd en ontlast tegelijk het steeds drukkere stroomnet.”

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *