Iedereen wilde ze hebben, en monteurs moesten overwerken om ze allemaal te kunnen leggen: zonnepanelen. Maar dat was voordat de salderingsregeling werd afgeschaft, en voordat energiebedrijven met een terugleververgoeding kwamen. Nu denk je misschien na over zonnepanelen, maar twijfel je of dat nog een goede investering is. We gaan op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Leveren zonnepanelen eigenlijk nog wel wat op?’
Geen salderingsregeling meer
Zolang de salderingsregeling nog geldt, mag je je opgewekte stroom afstrepen tegen de stroom die je afneemt. De overheid wil af van deze regeling. Vanaf 2025 betaal je geleidelijk weer voor alle stroom die je afneemt. Daardoor wordt de terugverdientijd van zonnepanelen langer. Neem je nu nog zonnepanelen, dan kun je nog even profiteren van de salderingsregeling, voordat deze helemaal verdwijnt.
Wat kun je dan het best doen met de stroom die je zelf opwekt? Het helemaal zelf gebruiken. Draai er direct je was mee, of laad er je elektrische auto mee op. Dan hoef je geen terugleververgoeding te betalen aan de energieleverancier, en je hoeft de kilowatturen ook niet meer te kopen van je energieleverancier. Zo blijven je kosten mooi in evenwicht.
Zijn zonnepanelen een goede investering?
Wanneer je nu nog zonnepanelen neemt, moet je daar natuurlijk in investeren. Het voordeel is dat zonnepanelen allang niet meer zo duur zijn, en zelfs in prijs zakken. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Bij de huidige kosten van zonnepanelen zit je op een terugverdientijd van 7 jaar. Dat houdt in dat je nog 18 jaar extra kunt genieten van gratis, duurzaam opgewekte stroom.
In dat licht zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering. En als je zelfvoorzienend bent, betaal je een stuk minder aan je energieleverancier voor het inkopen van stroom. Aan de andere kant moet je erop letten dat je niet te veel stroom teruglevert, want dat kan dan ook weer geld kosten, omdat je een terugleververgoeding moet betalen.
Geld niet als drijfveer, maar hart voor de wereld om je heen
Je kijkt misschien naar de financiële kant van zonnepanelen, maar eigenlijk is het grotere goed om ons heen veel meer waard: we redden onze planeet. Doordat jij zonnepanelen legt, hoeft de energieleverancier minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Hoe minder fossiele brandstoffen we gebruiken, hoe lager de CO2-uitstoot zal zijn.
Als je je eigen ecologische voetafdruk wilt verkleinen, zijn zonnepanelen aanschaffen een belangrijke stap, die je direct kunt zetten. De energie die het kost om de panelen te produceren, zijn al snel lager dan de opbrengst van zonnepanelen. Daarmee zijn zonnepanelen niet alleen financieel een interessante keuze, maar ook zeker een bewuste, duurzame keuze.
De redactie van Doe Duurzaam selecteert de juiste content voor onze lezers. Van duurzame oplossingen tot impactvolle producten. Wil je samenwerken? Stuur dan een mail naar samenwerke@duurzame.media.