Wat fijn: het moestuinseizoen begint weer! En of je nou een grote tuin hebt of een paar bloempotten op een balkon: zelf groente verbouwen is heel erg duurzaam. Je denkt toch niet, dat je ook maar één boontje, radijsje of bietje, dat met zo veel liefde en aandacht is opgekweekt, gaat weggooien! Die worden allemaal opgegeten. Het eerste gewas wat in het vroege voorjaar, zo rond februari/maart, kan worden gezaaid is de tuinboon, en laten tuinbonen nou net heel gemakkelijk te kweken zijn. Als het een dagje niet vriest en er ligt geen sneeuw, stop je de bonen in de grond of in de bloempot met tuinaarde, je wacht een paar maanden en daar is je bonenoogst. Het kan niet mislukken!
Muizenhooligans
Behalve… wanneer je muizen in de tuin hebt. Voor muizen is er namelijk niets lekkerder dan smeuïge, ontkiemende tuinbonen. Muis loopt langs de rij groene, pas opgekomen tuinbonenplantjes en snap-snap, hapt al deze plantjes vlak boven de geplante tuinboon af, rij na rij na rij. Na op deze manier de tuinbonenoogst van een heel seizoen verloren te hebben zien gaan, moest er diep worden nagedacht. Hoe de tuinbonen te redden van de muizenhooligans?
Closetrollen
En de oplossing werd gevonden, namelijk… closetrollen! Vanaf Nieuwjaar begin ik al te sparen en tegen de tijd dat er gezaaid moet worden, heb ik voldoende voorkiembloempotjes om de tuinbonen binnen voor te zaaien. De closetrollen worden gevuld met potgrond, tuinboon erin en de rolletjes worden op een dienblad met opstaande rand op de vensterbank geplaatst. Dienblad volgieten met een bodem water, de rollen zuigen het water op en na een weekje zie je de bonen al ontkiemen. Dan is het wachten tot de tuinbonenplantjes echt al worteltjes krijgen, want dan is het lekkere voor muizen er wel af, en dan kunnen ze met of zonder rolletje in de tuin.
Beide methodes heb ik geprobeerd, maar voorzichtig het closetrolletje van het plantje afhalen en alleen het plantje in de grond stoppen, geeft het plantje wel meer de ruimte om snel te groeien. Zijn de worteltjes heel erg vergroeid met het rolletje, dan kun je hem er beter omheen laten zitten om de worteltjes niet te beschadigen en ook dan groeien ze prima, maar langzamer.
Vroeger kweken, vroeger oogsten
Als je op deze manier plantjes binnen voorzaait, kun je het oogstseizoen ook flink vervroegen. Bij nog koud weer begin je binnen met zaaien en op de eerste mooie voorjaarsdagen zet je al plantjes in de tuin. Het kan namelijk niet alleen met tuinbonen, maar ook wat later in het seizoen met sperzieboontjes. Sperzieboontjes hebben altijd wat moeite met ontkiemen in de volle grond, maar binnen voorgekweekt gaat dat heel wat beter.
Biologische groente uit eigen tuin is lekkerder
En het is echt waar: biologische groente en fruit uit eigen tuin is lekkerder, hoewel ik er zelf nog niet uit ben of dat nu komt doordat het biologisch is, of de romantiek van dat je het zelf hebt laten groeien, of omdat het zo vers is. Misschien toch wel dat laatste het meest: ’s morgens geplukt is ’s avonds op je bord. Daar kan zelfs de biologische winkel niet tegenop. Heel veel plezier met thuis groente kweken!
==
Update: de tuinbonen staan er inmiddels goed bij!
Tuiniert samen met Jan. Probeert de Griekse taal onder de knie te krijgen. Is creatief met naald en draad.
mmmmm! Klinkt lekker! (Nu nog een tuin zoeken…)
Bij mij gaan de closetrolletjes altijd schimmelen. Hebben jullie daar iets op gevonden of gebeurt het bij jullie niet?