Vloerisolatie kiezen en laten aanleggen: mijn ervaringen

21 augustus 2015

Vloerisolatie is een prima manier om energie te besparen en dus wat voor het milieu en je portemonnee te doen. Daarnaast verhoog je het comfort in je huis, omdat je minder snel koude voeten hebt. Maar er zijn allerlei verschillende isolatiematerialen en opties waaruit je kunt kiezen. Wat is de beste manier om je vloer te isoleren? De afgelopen maanden verdiepte ik me in de mogelijkheden en heb ik onze kruipruimte laten isoleren. Hier een overzicht van de soorten vloerisolatie die ik tegenkwam en de keuze die ik maakte.

Waarom vloerisolatie?

Door je vloer of bodem te isoleren kan warmte uit je huis moeilijker via de vloer ontsnappen. Dat zorgt voor een lagere energierekening en een hoger comfort. Vloerisolatie is meestal goed te betalen. Volgens MilieuCentraal heeft vloerisolatie een rendement dat vergelijkbaar is met een spaarrekening met een rente van zo’n 8%.

“Een gemiddelde eengezinswoning met hr-combiketel bespaart 325 m3 gas, ofwel 210 euro (prijspeil 2014/2015) op jaarbasis door isolatie van de onderkant van de begane grondvloer. Milieu Centraal gaat hierbij uit van 57 m2 vloer, Rd-waarde isolatiemateriaal = 3,3 en PE-folie op de bodem.”

Zelf loop ik thuis vaak op sokken. Zeker als ik in de herfst of winter thuiskom en door de plassen of sneeuw heb gelopen. Vaak voelt de vloer dan koud aan en ben ik geneigd om de thermostaat wat hoger te zetten, terwijl de temperatuur in huis op zich prima is. Een koude vloer is dus niet comfortabel. En sinds ik een kleine dochter heb die veel op de vloer kruipt en speelt is dat nog belangrijker. Vloerisolatie is daarom voor mij een prima optie.

Daarnaast hebben we in Groningen last van aardbevingen en schade door de gaswinning. Het gasgebruik beperken is daarom nog belangrijker en een verantwoordelijkheid van elke Nederlander. Op dit moment is het nog erg lastig om een huis echt gasvrij te maken. Dat in tegenstelling tot elektriciteit, waar de opties om duurzaam te produceren of in te kopen inmiddels legio zijn en er echt geen enkel argument meer is om nog grijze stroom te gebruiken.

Voor mij zijn er dus drie redenen voor vloerisolatie: comfort, kostenbesparing en energiebesparing.

Soorten vloerisolatie

Er zijn veel soorten vloerisolatie: glaswol en steenwol, platen van allerlei materiaal (vlasplaten, EPS-platen (piepschuim), resol- en polyurethaan schuimplaten, geëxpandeerde kurkplaten, houtvezelplaten) en gespoten PUR-schuim. Doorgaans worden die allemaal via de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Welke soort vloerisolatie moet je nou hebben?

Ik zag door de bomen het bos niet meer en ben dus gaan googelen. Daar kwam ik er achter dat de professionele aanbieders geen glaswol of platen meer aan lijken te bieden. Blijkbaar zijn dat achterhaalde technieken met een lagere isolatiewaarde. De meeste aanbieders bieden PUR-schuim of andere soorten schuim. Dat is snel aan te brengen en relatief goedkoop en daarom een populaire keuze voor veel mensen.

Op internet lees je wel wat verhalen van mensen die aangeven dat de luchtkwaliteit in hun huis is gedaald sinds ze PUR-schuimin de kruipruimte hebben. Dat soort schuim is chemisch spul natuurlijk en mensen denken dat chemische deeltjes in de lucht komen en tot ademhalingsproblemen leidden. De aanbieders en producenten van isolatieschuim spreken dat tegen. Ik neem het zekere voor het onzekere en zoek verder.

BiofoamPearls is het eerste biologisch vervaardigde isolatieschuim. Het lijkt op EPS (piepschuimballetjes), maar is gemaakt van o.a. melkzuur en co2. Het is daardoor biologisch en volledig biologisch afbreekbaar en Cradle to Cradle. Het wordt bijvoorbeeld toegepast bij spouwmuurisolatie en dakisolatie. De parels zijn ook als bodemisolatie te gebruiken. Daarvoor wordt een laag pearls in de kruipruimte gestort. Dat ligt dus los op de bodem, terwijl de meeste andere isolatievormen tegen de onderkant worden bevestigd. Qua isolatie schijnt dat niks uit te maken. Maar het lijkt me wel onhandig omdat de kruipruimte ook toegang biedt tot allerlei leidingen en kabels en daar wil ik in de toekomst wel makkelijk bij kunnen als er iets aan de hand is.

Om de zelfde reden vallen ook schelpen af als optie om de vloer te isoleren. Schelpen zijn natuurlijk en isoleren ook goed. Maar er is een dikke laag van nodig in de kruipruimte en onze kruipruimte is niet al te diep en ik wil nog bij de leidingen kunnen. Volgens mij zijn zowel schelpen als biofoampearls een prima oplossing voor woningen met een diepe kruipruimte of voor situaties waar geen of nauwelijks leidingen in de kruipruimte lopen.

Tot slot kun je kiezen voor thermokussens. Die zijn uitgevonden door de Nederlander Ton Willemsen van TonZon. Thermokussens zijn een soort laagjes aluminiumfolie die als zakken onder de vloer hangen. Doordat de zakken uit meerdere lagen bestaan, ontstaan er zo meerdere kamers waarin de lucht stil staat om zo de warmte van boven vast te houden. Tegelijk houdt de folie ook stralingswarmte tegen. Je zou het kunnen zien als een opvouwbare en flexibele thermosfles.

Keuze voor TonZon vloerisolatie

Wij kozen voor TonZon. De thermokussens zijn net iets duurder dan schuim, maar zo weet ik zeker dat er geen chemische gassen in onze woning komen, dat ik nog gewoon bij de leidingen kan en het rendement schijnt ook beter te zijn. Het enige nadeel is dat het sneller beschadigt als er later in de kruipruimte gewerkt wordt.

Hier een reclamefilmpje van TonZon zelf waarin ze uitleggen hoe de techniek werkt:

Proces en aanleg

Via de website van TonZon heb ik een offerte aangevraagd. Ik kreeg een mail dat mijn aanvraag werd doorgestuurd naar een vloerisolatiespecialist in mijn regio. Aangezien we in het Groningse Winsum wonen, was dat Marko van Serveis uit Zuidhorn. Marko maakte snel een afspraak om de situatie te bekijken en op te meten. En na een paar dagen keer ik een offerte in de mailbox.

De kruipruimte heeft een oppervlakte van 43,26 m2. Daarin worden noppenfolie, bodemfolie en isolatiedekens met 3 luchtkamers met een rc-waarde van 3,8 aangebracht. Het materiaal plus het aanleggen zou in totaal € 1866,66 kosten. In onze kruipruimte bleek wat rommel te liggen, een stuk ongebruikte rioolbuis, een stuk hout en wat gruis en stenen. Dat moesten we dan wel even zelf opruimen.

Uiteindelijk zijn ze met twee mensen een hele dag bezig geweest onder de vloer. Dat maakt wat herrie, want ze moeten gaten boren in het beton om de pluggen in te bevestigen. Maar na een dag werk was het al klaar en is onze kruipruimte van onderen waterdicht gemaakt en van boven voorzien van aluminium zakken. De mensen van Serveis zijn vriendelijk en werken netjes (woon je in een andere regio, dan zul je met andere mensen te maken krijgen).

Zo zag de kruipruimte er vooraf uit:

vloerisolatie-voor

Zo ziet de kruipruimte er nu inclusief vloerisolatie uit:

vloerisolatie-na

Vloerisolatie: conclusie en ervaring

Aangezien onze vloer nog maar een paar weken geleden geïsoleerd is, is wat te vroeg om te zeggen of de isolatie zelf goed werkt, de vloer warmer voelt en de gasrekening lager is geworden. Dat kunnen we van de winter pas beoordelen. Al vraag ik me af of je daadwerkelijk het verschil in de gasrekening kunt zien omdat de ene winter warmer is dan de andere. Maar ik vertrouw erop dat een rc-waarde van 3,8 ervoor zorgt dat ons huis beter geïsoleerd is. Wel kan ik zeggen dat ik het proces rond de offerteaanvraag, de informatievoorziening, de inspectie van de vloer en de communicatie rond de afspraak goed en prettig verliep. En dat ik alle vertrouwen heb in de techniek van TonZon. Laat de winter maar komen!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

46 reacties op “Vloerisolatie kiezen en laten aanleggen: mijn ervaringen

  1. Hi Remi,

    Leuk stukje! En ik moet zeggen dat ik het sowieso een leuk blog vind. Voor de quote “Beter inconsequent goed, dan consequent fout” is blijven hangen 😉

    Ik heb nog een aanvulling op de opties die je noemt. De vloerisolatiechips van Drowa (jep, klant van Friks, maar hoort er imo wel bij). Ook erg duurzaam en milieuvriendelijk.

    Anyway, keep it up. Ik blijf lezen 🙂

    Gr. Sjaak

  2. Remi van Beekum aug 21, 2015

    Hi Sjaak,
    Dank voor de complimenten!
    Drowa kende ik nog niet. Maar goede toevoeging inderdaad. Mijn vloer is al gefikst, maar wellicht heeft een van de lezers wat aan die tip!
    Gr Remi

  3. Karel Deppe feb 17, 2016

    We zijn nu een hele poos verder. Heeft die huiseigenaar uit Groningen nu een aanwijsbaar lagere gasrekening. Nog specifieker is het aantal kubieke meters gas verminderd. Ik neem aam dat de schrijver een doorsnee Nederlandse woning heeft, dwz begane grond wonen, slapen op eenhoog en dan nog een zolder.

  4. Remi van Beekum feb 17, 2016

    Beste Karel, we zijn nu een ruim halfjaar verder. Helaas kan ik niet concreet aantonen hoeveel gas we hiermee besparen. Dat komt omdat we vroeger alleen eens per jaar de meterstanden doorgaven en dus geen nul-meting hebben over een half jaar. We kunnen dat dus pas vergelijken nadat we een compleet kalenderjaar hebben gehad.
    Daarnaast is het effect van een strenge winter of een warme winter groter dan het effect van deze isolatie. Waarschijnlijk is het effect dus pas aan te tonen door bijvoorbeeld 5 winters vooraf te vergelijken met 5 winters achteraf. En om het nog ingewikkelder te maken woonden we hier met 2 mensen en zijn we inmiddels met 3. Dus ons gasverbruik voor warm water is wat toegenomen.
    Lang verhaal kort: Vloerisolatie is een relatief goedkope manier om energie te besparen, maar het effect is ook beperkt en daardoor wat lastig aan te tonen met al die omgevingsfactoren.

    • Karel Deppe feb 18, 2016

      Beste Remi,
      Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord. Onze buren, met een vergelijkbare vrijstaande woning hebben die isolatie al een jaartje langer. Hij is ingenieur en heeft de zaak serieus uitgezocht. Zijn eerste volle jaar, lopend van april tot april heeft hij een besparing van 22%. Het tweede volle jaar is nu in februari nog niet compleet maar ziet er volgens hem ook goed uit. Je hebt gelijk dat je met een of twee milde winters geen goed beeld krijgt. Maar als ik de reclame van Tonzon zie moeten er inmiddels honderden of misschien wel duizenden huizen mee gedaan zijn. Het verbaast mij – zwak uitgedrukt – dat er op al die fora nog niemand met betrouwbare empirisch vastgestelde getallen op de proppen komt. Dus bij deze een uitnodiging aan al die Tonzon en Pur kopers om ons te melden wat ze nou echt bespaard hebben. Dat betere gevoel aan blote voeten of voeten met sokken is natuurlijk volkomen subjectief. Kom op mensen kijk op je energie rekening en laat ons mee genieten.

    • Max van Gelder sep 13, 2019

      Beste Remi, bedankt voor dit interessante artikel. Ik heb ook Tonzon onder de vloer en ben er zeer tevreden over. In mijn vorige woning was de vloer met een schuim geïsoleerd maar dat was op den duur verzadigd met vocht, en dat terwijl de leverancier garandeerde dat een vochtige kruipruimte geen probleem zou zijn.. Hierdoor voelde de vloer zelfs kouder aan dan voordat er schuim-isolatie werd aangebracht. Zo zie je maar hoe belangrijk het is dat bij vochtige kruipruimtes een vochtwerende folie op de bodem wordt gemonteerd.
      Jij spreekt in je artikel tevens over bodemisolatie, maar een laag piepschuimbolletjes op de bodem kan nooit de warmte tegenhouden die via de vloer naar de kruipruimte verdwijnt. Daar wordt dan ook geen enkele milieuwinst mee behaald en zou niet gesubsidieerd mogen worden.

      Groeten, Max

  5. Remi van Beekum feb 18, 2016

    Beste Karel,

    Ik ben het met je eens dat het goed zou zijn als iemand de data van een paar honderd huishoudens over een aantal jaren zou analyseren en zo een groot onderzoek zou doen naar de werkelijke opbrengst van deze isolatietechnieken. Ik denk alleen dat zo’n onderzoek niet van TonZon of een andere leverancier zou moeten komen, want dan hebben ze meteen de schijn tegen. Het zou beter zijn als de consumentenbond of een universiteit het onderzoek zou doen. Dan krijgt het een onpartijdig karakter en kunnen ze meteen meerdere merken en technieken naast elkaar onderzoeken.

    In de zonnepanelenwereld wordt dat overigens wel gedaan. Zie de alinea over Photon Laboratory in mijn artikel over zonnepanelen (www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/zonnepanelen-kiezen-en-laten-installeren-ervaringen). Zij kopen van de meeste merken en typen een aantal zonnepanelen die ze in het wild testen. De meetresultaten publiceren ze elke maand.

    Met vloerisolatie is dat wellicht wat lastiger neutraal te testen (ze kunnen moeilijk 100 huizen in een veld zetten voor een test). Maar daar kunnen ze vast wel een mooie onderzoeksmethode op loslaten.

    groeten Remi

  6. Ton Willemsen apr 27, 2016

    Er zijn wel degelijk besparingscijfers met TONZON Vloerisolatie gecorrigeerd voor graaddagen:
    zie o.a. het artikel in het Vakblad Intech K&S. Link naar artikel: https://goo.gl/rcdIq
    Bij een woning met vloerverwarming wordt 40% bespaard (gecorrigeerd met de graaddagen methode)
    Bij huurwoningen in de gemeente Opmeer is gemiddeld 11% bespaard met TONZON. Link: http://goo.gl/9MlBZ
    80% van de bewoners blijkt dik tevreden met een warmere vloer en minderlast van vocht en schimmel.
    ook in dit rapport van de Rijksoverheid komen twee projecten met TONZON Vloerisolatie voor waarbij flink wordt bespaard:
    Link naar rapport: http://goo.gl/Iipjn
    Uit dit rapport breng ik paragraaf 4.3 (blz. 17 en 18) onder de aandacht. Bodemisolatie zoals Drowa heeft in de winter een averechts effect op de vloertemperatuur. Een lagere vloertemperatuur resulteert in een hoger energieverbruik. Er is dus een negatief effect in de winter. Dit negatieve aspect wordt niet aan de gebruiker gecommuniceerd. Het is de vraag of dit negatieve effect in de winter gecompenseerd wordt door een mogelijk positief effect in voor- en najaar. Naar aanleiding hiervan wordt in paragraaf 6.5. (blz. 28 en 29) voorgesteld om alleen voor vloerisolatie een besparingsgetal op te nemen en voor Bodemisolatie geen besparingsgetal op te nemen. De werkelijke besparing met bodemisolatie zou uit nader praktijkonderzoek moeten worden afgeleid. De RVO heeft onlangs laten weten dat er nu na 10 jaar nog steeds geen onderzoeken zijn gepubliceerd waaruit een positieve energiebesparing met Bodemisolatie naar voren komt hoewel er talloze projecten zijn uitgevoerd waarin uitsluitend bodemisolatie is toegepast. Er is nooit overtuigend bewijs gevonden dat bodemisolatie energie bespaart. Het is zelfs aannemelijk dat bodemisolatie het energieverbruik vergroot, juist door het negatieve effect in de winter.

  7. Remi van Beekum mei 14, 2016

    Dank voor de aanvulling en de cijfers Ton!

  8. Floor van Rij aug 30, 2016

    Ik heb in 2011 vloerisolatie van Tonzon laten aanbrengen onder de vloer van mijn woonkamer en keuken. De woonkamer heeft een houten vloer met daarop plavuizen; de keuken een betonnen vloer met dezelfde plavuizen. Ik had huis huis een half jaar ervoor gekocht en had dus ook geen gegevens over het gasverbruik voor de isolatie. Dat het scheelt in het gasverbruik, dat wil ik nog wel geloven. Het beloofde effect van beter comfort door een warmere vloer door het effect van zgn. passieve vloerverwarming, waar toen mee geschermd werd, daar heb ik niets van kunnen merken. Daarin ben ik zwaar teleurgesteld. Dat was voor mij de voornaamste reden om voor dit duurdere systeem te kiezen. De plavuizen vloer bleef koud aanvoelen. We hebben daarom over de plavuizen tapijt gelegd met een dikke schuimrug. Ook dat hielp weinig. Daarom hebben we dit jaar op de plavuizenvloer maar vloerverwarming laten aanleggen.
    Ik heb spijt van de keuze voor Tonzon.

  9. Alex Cailliau sep 16, 2016

    Kun je een jaar later vertellen wat voor besparing je hebt gehaald?
    Was de “koude vloer” effect in de winter echt weg?
    Dank voor je antwoorden.

    • F van Rij sep 17, 2016

      De vloerverwarming is pas dit jaar juli aangebracht dus is nog niet gebruikt in een winter.
      Ik verwacht hiervan weinig besparing in gasgebruik maar voornamelijk comfort verbetering.

      • Alex Cailliau sep 17, 2016

        Mijn opmerking was voor Remi van Beekum bedoeld, niet voor jou Floor 😉
        Tegels blijven überhaupt koud voelen tenzij er warme vanuit onder komt. Bij de keuken van mijn ouders (zonder vloerisolatie) was er een plek met wat warme plavuizen, waar de verwarming pijp langs liep.
        Ik wil vloerisolatie laten aanbrengen onder een houtenvloer omdat we hebben een dochtertje die graag op de vloer speelt. Het gaat dus deels over comfort, maar in theorie lees ik dat de investering binnen 5 jaar terug kan. Ik vraag me af als dit echt klopt.

    • Remi van Beekum sep 19, 2016

      Hoi Alex,
      Om eerlijk te zijn kan ik geen zinnig woord over de besparing zeggen. Dat komt omdat het gasverbruik elk jaar sowieso schommelt omdat niet elke winter even koud is. Dat effect is groter dan de besparing van vloerisolatie. Ook hadden we een jaar eerder een baby en dan ben je wat meer met badjes en verwarming bezig. Inmiddels is ze alweer een peuter en verwarmen we haar kamer nauwelijks meer. Daarnaast zijn we parallel ook met andere besparingsmaatregelen bezig geweest. Zo hebben we bijvoorbeeld tochtstrippen aangebracht bij een aantal deuren. En van die snorren aan de onderkant van de voordeur en de deur naar de hal.
      Het “koude vloer” effect is niet geheel weg. Op koude dagen is het nog steeds niet fijn om op sokken of blote voeten in huis te lopen. Of het minder is geworden vind ik lastig te beoordelen. We hebben een open trapgat vanuit de woonkamer die twee verdiepingen omhoog gaat. Daardoor krijg je sowieso luchtstroming die je bij je voeten voelt. We hebben er nu wel een gordijn in gehangen trouwens, wat flink helpt.

      Samengevat kan ik op geen enkele manier met cijfers aantonen dat vloerisolatie van TonZon helpt de gasrekening omlaag te krijgen. En volgens mij hielpen de tochtstrips en borstels aan de deuren meer tegen het ‘koude vloer’ effect dan de isolatie. Rationeel weet ik dat de isolatie echt wel zal helpen, maar het effect is te klein om hard te maken.

      Overigens kun je in de meeste huizen beter beginnen met het dak en de spouwmuren te isoleren. Daar zit veel grotere winst als je dat niet al gedaan hebt. Ons dak was al geïsoleerd en de spouw kon niet (zit oude piepschuim isolatie in die slecht werkt, maar goede isolatie in de weg zit). Het voordeel van vloerisolatie is dat het laagdrempelig is (kleine investering en weinig gedoe). Maar het rendement is ook een stuk lager. Zie ook https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/

      • Alex Cailliau sep 19, 2016

        Dank voor je reactie Remi. Duidelijk!
        Bij ons is de dak al geïsoleerd en ik twijfel als we een (groot genoeg) spouw hebben (daar twijfelde ook een bouwkundige inspecteur). Daarom denk ik aan vloeisolatie.

  10. Remi van Beekum sep 19, 2016

    Dan zou ik sowieso nog even doorkijken of die spouw kan. Bij ons hebben ze in de muur een gat geboord om er in te kijken. Wellicht zelfs meerdere aanbieders vragen. De spouw is een fractie duurder om te isoleren dan de vloer, maar levert twee tot drie keer zoveel besparing o.p. Dus ik raad aan dat eerst verder te onderzoeken. Wil dat echt niet, dan kun je natuurlijk voor de vloerisolatie gaan. Succes!

    • Karel Deppe sep 25, 2016

      Wij hebben vele jaren – ruim 30 jaar – geleden de spouwen laten isoleren met piepschuim korrels. Toen hebben we tevens overal dubbel glas laten inzetten. Wij hebben destijds niet tevoren gemeten wat we aan aardgas verstookten, maar zijn er wel van overtuigd dat het comfort verhoogd is en we bespaard hebben op energie.
      Nu hebben we als laatste stap pur voor onze betonnen vloer besteld. Dat isoleert beslist en is tevens effectief in de tochtbestrijding. Ons huis is vrijstaand met een schuine kap op de enige verdieping. Dus relatief veel vloeroppervlak. Ik meet al meer dan 10 jaar de kubieke meters gas – die zijn niet aan inflatie onderhevig ! – en ga straks echt goed meten of we besparen. Wij hebben inmiddels al onze tweede HR ketel, dus daar valt eigenlijk niets meer te verbeteren. Al eerder heb ik geschreven dat het mij verbaast dat al die isolatie leveranciers – met Tonzon voorop – geen betrouwbare gegevens van besparingen leveren. In ieder geval verwacht ik een betere isolatie categorie voor onze woning te krijgen en dat is gunstig als we ooit nog eens gaan verhuizen. Met die Tonzon is het net als met Rolex horloges : Al die peperdure reclame moet ergens in de prijs van het product terug verdiend worden.
      Ik blijf dit forum volgen en beloof volgende jaren cijfers aan te leveren over ons energieverbruik.

      • Remi van Beekum sep 29, 2016

        Hoi Karel, dank voor de aanvullingen!
        Wat betreft je opmerking over de reclame die TonZon maakt. Ik ben zelf ook marketeer en betrokken bij verschillende campagnes (niet bij TonZon). Natuurlijk zijn er grote verschillen in aanpak en kwaliteit. Maar de meeste mensen hebben nog geen idee dat ze hun vloer kunnen isoleren of voelen de urgentie om dat te doen niet. Die mensen gaan dus niet zelf op zoek naar aanbieders. Als we Nederland sneller willen verduurzamen, dan moeten we dus actief naar buiten om die mensen te bereiken. Reclame maken kan daar een prima oplossing voor zijn. Als zowel het product als de campagne goed zijn, kunnen ze daardoor meer mensen overtuigen en dus zowel een goede boterham verdienen als Nederland sneller verduurzamen. Wat mij betreft win-win.
        Ik kom binnen de duurzaamheidswereld vaak een negatieve houding ten opzichte van commercie tegen en vind dat erg jammer. Want commercie helpt vaak om te schalen en dat is volgens mij het doel. Heel Nederland moet geïsoleerd worden. En zolang dat niet zo is, hoop ik dat we veel meer reclame van verschillende leveranciers gaan zien. Tot slot is het ook goed om te realiseren dat TonZon met hun reclame niet alleen zichzelf, maar ook het isoleren als geheel promoot. Een deel van de mensen die ze daarmee bereiken kijkt ook even rond bij een paar andere aanbieders en kiest wellicht iets anders.

  11. Moniek nov 12, 2016

    Mijn 40-jaar oude huis heeft een plavuizenvloer, zónder vloerverwarming. Dat zou toentertijd ten koste van de subsidie gaan. Eeuwig spijt van natuurlijk.
    Ik zou graag mijn vloer + bodem willen isoleren met bv Tonzon. Mijn man is tegen, omdat -bij problemen met bv riolering of gasleidingen-, het waarschijnlijk erg lastig is om er bij te kunnen voor reparaties. Bovendien beschadigt de isolatie dan misschien.
    Heeft hij daar gelijk in?
    Het is mij persoonlijk alleen te doen om van die koude vloer af te zijn. Ons huis is verder goed geïsoleerd.
    Ik mis echter reviews van mensen in dezelfde positie als ik, die mij/ons kunnen vertellen of de vloer echt niet koud meer zal zijn na isolatie.
    Hierboven lees ik zelfs dat het bijna niet/helemaal niet te merken is. En dat zou zonde van ons geld zijn.

    • Karel Deppe nov 13, 2016

      Ons huis is ruim 40 jaar oud, staat op droge zandgrond en heeft een betonnen elementenvloer. Wij hebben recentelijk de vloer laten isoleren met PUR schuim.
      Ik heb een infrarood thermometer aangeschaft ( $ 19,90 bij Lidl ) en heb daarmee op zo’n 20 plaatsen gemeten bij 9 Celsius buitentemperatuur.

      Na het schuimen weer gemeten en gemiddeld is de temperatuur van de vloer 1,5 Celsius hoger.
      Mijn vrouw geeft aan het verschil te voelen, ik weet niet of dat suggestie is, maar een blije vrouw is ook wat waard. Ik denk overigens ook een verschil te voelen en loop de gehele dag op mijn sokken.

      Mij was het te doen om energie besparing, maar daarover kan ik pas over een jaartje meer melden.

      Bij ons is de kruipruimte tamelijk hoog ( of diep ) variërend van 65 cm tot 100 cm er is nl een hoogteverschil, twee treedjes , dwars door het huis. Bij ons is er dus ruimte genoeg tussen de vloer en de riolering. En misschien moet er voor reparatie ooit wat schuim weggesneden worden ( gewoon met een zaag of broodmes) Maar hoe vaak moet er ooit aan een goede afvoer gewerkt worden. Bij ons nooit !

      Ik denk dat Tonzon ook goed kan werken, maar dan het werkelijk heel nauwkeurig aangebracht worden. Repareren moet ook kunnen. PUR heeft als voordeel dat de kieren voor 100% afgedicht zijn. De kelder wordt zo compleet luchtdicht dat er aparte beluchtingsgaten gemaakt moeten worden. Dat was bij ons onderdeel van de standaard aanbieding en is keurig uitgevoerd.

      Succes gewenst

      • Dag Karel,
        Ik denk ook aan PUR, maar hoe dik is de PUR-laag bij jou gespoten?
        De aanbevelingen lopen uiteen van 6,5 tot 13 cm. De ene installateur geeft aan dat meer dan 6,5 niet nodig is en de ander zegt dat je zeker 13 cm moet hebben.
        Wat is nou reëel?

  12. Karel Deppe dec 13, 2016

    Dag Jan,

    Ik kan het slecht meten, maar er is mij een Rc waarde van 2,5 gegarandeerd. Dat zou betekenen dat ze minimaal 6,5 cm polyurethaan gespoten hebben.
    Bij 13 cm is de Rc waarde 5. Je zou ook eens kunnen kijken wat de Rc waarde van moderne isolatieplaten is dan krijg je een idee wat het doet en wat gangbaar is.
    Als je daarover gaat lezen word je er niet veel wijzer van. Een ding is duidelijk hoe dikker de laag hoe beter de isolatie. Echter in een kelder wordt het nooit erg koud, ik heb daar nooit minder dan 10 of 12 graden gemeten. Dus ik vraag me af wat een enorme extra dikke isolatie ertoe doet. Als je vloer namelijk 20 graden is dan is dat heel mooi. Buiten wordt het soms veel kouder en wil je ook een binnen temperatuur van ca 20 graden hebben. Dan moeten muur en dak dus tot 25 of 30 graden temperatuur verschil overbruggen.
    Bij ons ging het om 100m2 en dat is relatief veel. Ik heb nooit gevraagd wat een extra dikke laag zou moeten kosten. Het zal zeker niet twee maal zo duur mogen zijn want er gaan heel wat kosten in de voorbereiding zitten en apparatuur zitten.
    Bij ons is de vloer ca 1,5 graad warmer geworden. Best lekker. Wat ik bespaar weet ik pas over een half jaar.
    Ik weet dus ook niet wat reëel is.
    Succes en wijsheid gewenst.
    Karel
    PS: Koop ook zo’n infrarood thermometertje, bij Conrad nog goedkoper. En dan voor en na het spuiten meten.

  13. Ingrid boland jan 18, 2017

    Heeft tonzon ook voordelen bij een huis uit 1931 met een houten vloer. Ergens las ik dat de warmte bij houten vloeren niet toeneemt omdat er kieren tussen blijven zitten itt een betonnen vloer.
    Ingrid

    • beste Ingrid, heb je al een antwoord op je vraag gekregen? ik heb eigenlijk dezelfde vraag voor ons huis. We hebben nu diverse aanbieders langsgehad en allemaal zeggen ze wat anders. Wij hebben een huis van 1940 met houten vloer en willen graag iets doen, maar het is lastig om een onafhankelijk advies te krijgen/vinden.

  14. Ik ben momenteel aan het zoeken naar goed waardes maar moet zeggen dat sommige getallen zwaar overdreven overkomen. Ik geloof er helemaal niets van dat je met vloer isolatie 40% rendement behaald.
    Ik denk namelijk door logisch te redeneren dat je met een 20% rendement heel blij mag zijn.
    Bij mijn huis heb ik 24 x 260 wp zonnepanelen laten plaatsen volgens de offerte zou een rendement word behaald van 94%, ik zei al tegen de man lijkt mij absolute flauwekul. De man bleef beweren dat ik dat rendement zeker zou behalen. De waarheid is namelijk dat ik blij mag zijn dat ik een rendement behaal van 70% en dat ook nog eens zonder rekening te houden met het verlies door de omvormer en de andere zaken zoals de weerstand in de kabels. Want men laat u alleen kijken naar de fantasie cijfers die worden opgewekt in de panelen zelf. Men vergeet voor het gemak u uit te leggen dat er heel wat energie word opgevreten door de omvormer. Ik heb met dit 6360 wp systeem nog steeds een forse energie rekening. Ondanks dat er geen enkele normale lamp meer in mijn huis is te vinden. En elk apparaat wat stroom verbruikt minstens een A++ energie label heeft. De wasmachine zelfs een A++++ label omdat deze 40% minder energie zou verbruiken dan het hoogst verkrijbare label.
    Nu dan de garantie op dat spul en het terug verdienen van de investering… alweer fantasia land.
    De zonnepanelen fabrikanten bestaan meestal niet langer dan een jaar of 5, dan verdwijnen ze weer en starten onder een nieuwe naam weer op. Dit ook met de installateurs deze verdwijnen met bosjes of geven geen thuis. Zoals mijn collega heeft bemerkt, met zijn systeem en jawel wat ik zelf ook mee maak. De terugverdien tijd zou volgens de offerte 7 jaar zijn dus die 14500 euro zou ik makkelijk terug verdienen in deze tijd … alweer fantasia land. Na 10 jaar heb ik beslist nog maar de helft terug en dan komt de grap de garantie van de omvormer is ook maar 10 jaar dus mocht je geluk hebben leeft deze wat langer … maar ervaring leert dat de meeste omvormers na die periode het toch echt niet meer zo goed doen. Dus dan kunt u weer in de knip jawel nu kosten die dingen ongeveer 1500 euro maar we praten over 10 jaar verder dus 3 tot 5 % geld ontwaarding per jaar is normaal dus reken voor het genak er maar op dat het ding tegen die tijd een fors stuk meer kost dan nu en daar komt dan ook nog de kosten voor de monteur bij. Conclusie u gaat dus echt niet binnen 20 jaar de gemaakte kosten terug verdienen. Daarbij komt dat er over die periode allang weer nieuwe zaken zijn bedacht om u alweer van uw geld af te helpen tegen belachelijk hoge prijzen zodat u nagenoeg nooit uw geld terug verdiend, wat dan ook voor fantasia verhaal men u wijsmaakt.

    Ik wil hiermee aangeven dat in dit soort zaken heel vaak fantasia land rendementen worden aangegeven. Ik heb pas 1 review gelezen die ik wel vertrouw deze persoon geeft aan een werkelijke besparing te zien van 10 euro per maand op een 44 m3 kruipruimte isolatie met isoltrend.
    Als ik dit zou behalen dan zou dat mooi zijn, maar de vraag is of dit de moeite waard is omdat je :

    A) de terug verdien tijd van de 2000 euro om dit spul aan te leggen nooit terug verdiend net zoals de zonnepanelen.

    B) In geval van tonzon kans op schade aan de isolatie methode is in mijn geval groot omdat er vrij regelmatig mensen in de kruipruimte moeten vanwege verzakking van de woning door aanleg van de N50.

    C) de garanties net als bij zonnepanelen ook fantasia land getallen zijn, de fabrikanten en leveranciers verdwijnen vaak binnen de 10 jaar die de meeste aan garantie geven. Dit ook uit ervaring met zonnepanelen.

    Wat mij tevens opvalt is dat er nu 6 mensen een offerte hebben uitgebracht en dat er geen verschil zit in de prijzen. Allemaal pakken ze de standaard prijs van het produkt en dat is het.
    Geen van hen gaf een noemenswaardige afwijkende prijs anders dan een 150 euro korting als je binnen 5 dagen beslist. Zelfs het concurrende isoltrend laat een vaste prijs circus zien, waarbij mij ook opviel dat deze heer met een afwijkende meting kwam 56 m3 van mijn vloer oppervlakte. 4 anderen komen op 55 m3 dus erg opvallend. Dit houd uiteraard in dat de offerte hoger uitvalt dan het zou moeten zijn. Want men kijkt puur naar de tabellen die men aanhoud.

  15. Remi van Beekum apr 6, 2017

    De sommetjes van de leveranciers zijn inderdaad vaak wat rooskleurig. Maar aan de andere kant moet je dit natuurlijk niet alleen financieel bekijken. Je investeert ook in vloerisolatie of zonnepanelen om het milieu te sparen (en een middelvinger naar de NAM en Shell op te steken als je uit Groningen komt). Dat is ook een hoop waard, al laat het zich niet zo goed uitdrukken in euro’s.

    Persoonlijk vind ik de sommetjes dan ook wel handig als een soort indicatie. De investering moet wel enigszins in balans zijn tot de opbrengst natuurlijk. Maar voor mij weegt gezond verstand en de milieu-impact ook zwaar mee. Te veel mensen zien nu af van de investeringen in verduurzaming omdat ze zich blind staren op de terugverdientijd sommetjes. Ik vind dat jammer. Haal gewoon 10% van de schatting van de leverancier af en ga bij jezelf na of je de milieu-impact 10% waard vindt.

  16. De hoofdreden waarom ik deze investeringen doe en heb gedaan zijn voornamelijk om die reden.
    Ik ben erg begaan met het verlies van zeer belangrijke natuurgebieden, waaronder bijvoorbeeld het great barrier rif waar nu een enorme vlakte dode materie is overgebleven en ik wekelijks lees over het alweer uitsterven of bijna uitgestorven zijn van een enorme hoeveelheid dieren, vogels, insecten en nog erger bossen en belangrijke zeegebieden.

    Het overgrote deel van de bevolking ligt er niet wakker van dat de planeet naar de eeuwige jachtvelden gaat.
    Als je kijkt dat mensen miljoenen cq miljarden willen verdienen die ze zelf en hun hele familie nooit of te nimmer kunnen uitgeven, maar er nooit genoeg van krijgen ongeacht de gevolgen van het milieu zegt ook best veel.
    Bijna iedereen die ik ken heeft helemaal geen boodschap aan de volledige destructie van de natuur, het zal ze echt letterlijk een worst zijn. We leven toch niet langer dan op zijn best 100 jaar. Dat ik wel veel doe aan natuur bescherming en zelfs mensen help in arme landen word door ruim 84% van de nederlanders als compleet stom en gek gezien. In mijn vriendenkring is er niemand die uberhaupt bezig is met het bezorgd zijn over waar de liberale staten mee bezig zijn.
    Misschien komt dit ook omdat ik teveel weet en gezien heb in de hele grote bedrijven en overheids instanties.
    Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de USA met zijn waanzinnige mensen die het stoer en tof vinden dat mensen een diesel motor compleet ombouwen tot een bom van giftige gassen waar ze nog trots op zijn ook.
    En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat dit land absoluut nergens aan mee doet om te zorgen dat de hele planeet niet uitgeroeid word. Ze werken elk initiatief om de massieve en achterlijke stook met fossiele brandstoffen te verminderen.
    Zoals nu ook weer blijkt doet nederland mee aan het massaal uitroeien van bos gebieden in de beide amerikaanse continenten.
    Jawel wij nederlanders stoken massaal op hout om de vraag van energie aan de industrie te voldoen, waar jawel grotendeels alleen maar robots werken die absoluut goed zijn voor de niet bestaande creatie van werkgelegenheid.
    Helaas lijk ik vaak wel een roepende in de woestijn, maar goed ik kan blijven roepen nagenoeg 90% van de nederlanders geeft geen ene ruk om wat er allemaal word uitgespookt door de elite.

  17. Wijzelf hebben drowa chips laten storten in de vloer vorig jaar. Voor het eerst dat ik in de winter geen last had van koude voeten, en we hebben ook niet extra hoeven stoken.
    Ik ben het er dus hartgrondig mee eens dat het isoleren van je vloer een slim plan is. Het kan in eerste instantie wat kosten, maar je verdient het dubbel en dwars terug.
    Groet,
    Samantha

  18. Karel Deppe nov 22, 2017

    Welaan waarde medelezers,

    Twee jaar geleden heb ik de betonnen vloer van ons huis laten isoleren met pur schuim. Alles is zo tochtdicht dat er extra beluchtingsroosters aangebracht zijn.

    Ik houd sinds 2006 nauwkeurig bij hoeveel m3 gas wij gebruiken.
    Als ik de laatste twee jaar vergelijk met het gemiddelde van de voorafgaande 9 jaar kom ik tot de conclusie dat de besparing marginaal is. Misschien 2%.
    Wat mij opvalt is hoe sterk ons gebruik varieert. Ik heb daar geen goede verklaring voor. Ik moet daarbij opmerken dat wij inmiddels boven de 70 zijn en het kan dus best zijn dat we iets warmer zijn gaan stoken. Wij hebben wel het gevoel dat de vloer iets beter aanvoelt, maar dat kan suggestie zijn.
    Er zit in ieder geval een goed ding aan: Als we dit huis ooit gaan verkopen is het een goed punt voor het bepalen van de energie factor.
    Het is overigens erg moeilijk om het gasverbruik nauwkeurig te vergelijken. De afrekeningen zijn nooit over 365 dagen en dat moet je dus verrekenen. En wat moet je verrekenen als er bv de maand juni en een paar dagen in mei afvallen en er een volgend jaar bijkomen. Maar ik heb er dapper aan gerekend.
    Mijn conclusie: Ik heb dus gerede twijfel aan het belang van vloer isolatie.

    • Marjolein dec 3, 2017

      Hallo Karel,
      Als je je gasverbruik goed bijgehouden hebt kan je met de site mindergas.nl de invloed van de variabele buitentemperatuur er uit halen.
      Gr. Marjolein

      • Karel dec 4, 2017

        Dank je wel Marjolein. Daar heb ik mij – n.a.v. jouw tip – inmiddels aangemeld. Ik heb wel het oude gasgebruik genoteerd, al vanaf 2002 maar jammer genoeg geen oude meterstanden, maar misschien kan ik die wel terug berekenen. Want ik heb ook het aantal dagen genoteerd.
        Groeten, Karel

  19. Marjolein dec 2, 2017

    Hallo Remi,
    Op de site mindergas.nl kan je met een tool wel zien of je goed geïsoleerd hebt.
    Ook met terug werkende kracht.
    Daar wordt rekening gehouden met koude door gebruik te maken van graaddagen. Ook de gezinsuitbreiding kan je invoeren.
    Zou je dit alsnog willen doen mij laten weten of je besparing door de tonzon isolatie kan herkennen?

  20. peter jan 3, 2018

    nou nou nou, wat een verhalen allemaal. Ik denk ff snel te kijken op internet wat de beste vloerisolatie is………..dusssss…
    Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel verhalen, zoveel meningen, zoveel verschillende huizen enz.
    Wij gaan binnenkort verhuizen naar een huis met een niet geïsoleerde nehobo vloer (soort beton vloer) met plavuizen.
    In kan in alle eerlijkheid vertellen dat dit niet prettig aanvoeld, de koude vloer zuigt letterlijk de warmte uit je lichaam.
    zou je dit gaan isoleren dan helpt dit wel een beetje maar het feit blijft dat stenen vloeren een erg lage warmteweerstand hebben en zodoende koud aanvoelen en blijven voelen. pak je houten vloer met een veel hogere warmteweerstand dan voelt dat meteen een stuk warmer aan.
    wij hebben in onze huidige woning een houten vloer in de woonkamer (32m2) en aan de onderkant geïsoleerd met tonzon. deze vloer voelt nog steeds koud aan. in de woonkeuken hebben we een geïsoleerde betonnen vloer met plavuizen. Erg koud aan de voetjes. toen de vloerverwarming na 6 weken uitharden aangezet en ziedaar, de vloer voelt warm aan. logisch toch? is het niet net zo logisch dat een geïsoleerde vloer zonder verwarming koud blijft?
    Jazeker helpt het een beetje als je de vloer isoleert maar voor een warme vloer heb je wel wat meer nodig.
    de warmte in een kamer gaat altijd omhoog, dus de vloer blijft altijd het koudste, wil je een comfortabele vloer en je hebt de mogelijkheid? kies dan voor vloerverwarming.
    Wij gaan in het andere huis dus vloerverwarming aanleggen EN isolatie aanbrengen. maar welke?

    • Gert-Jan aug 17, 2021

      Dit lijkt mij een goede analyse van jou Peter. Wij verhuizen naar een oud huis (1920) met een houten grenen vloer waarvan ik ook vrees dat (vooral mijn vrouw) die in de herfst/winter te koud zal vinden aanvoelen. Heb inmiddels iemand van Tonzon laten komen voor een inspectie en een offerte ontvangen. Onze kruipruimte blijkt niet hoog genoeg zijn en er moet dus min 10 cm3 zand weggezogen worden alvorens ze erin kunnen werken om de luchtkussens aan te brengen. De extra kosten daarvan zijn ruim 1.000 Euro.
      Op zich vallen de kosten van Tonzon en van het zand wegzuigen best mee. En de RVO betaalt mee (7 Euro per m2). Maar de vraag blijft: krijg je er echt minder koude voeten door? En waarschijnlijk blijft het het beste om het in 1x goed te doen en er een nieuwe vloer in aan te leggen met vloerverwarming….

  21. Hans Aarts mrt 2, 2018

    Ik zie hier in de reacties veel commentaar op het al dan niet teregverdienen van de installatiekosten bij het aanbrengen van de vloerisolatie.
    Ik ga er vanuit dat de vloerisolatie een minimale besparing oplevert.
    Waar ik benieuwd naar ben is of er ook een comfortverbetering – oftewel een warmere vloer- merkbaar is.
    Ikzelf heb een tussenwoning uit 1985 ( beton +piepschuimisolatie) en ben benieuwd of het aanbrengen van Tozonislotie een verbetering is.
    Kan iemand mij daar over informeren vanit zijn ervaring?

    Alvast bedankt

  22. Karel jan 25, 2019

    Vrienden, lezers,

    Ik lees enige jaren mee en heb op 2 november 2016 mijn kelder met PUR laten isoleren. Ik meet mijn gasverbruik in m3 vanaf 2001. Ik heb dus een jaargemiddelde van voor de kelder isolatie en nu eindelijk betrouwbare cijfers van de laatste twee jaren. Mijn jaarrekeningen lopen van meestal van mei tot mei. Het kalenderjaar 2016 is daardoor een overgangsjaar en laat ik buiten beschouwing . Wat stel ik vast ? Dat ik in 2017 een besparing van 15% heb en in 2018 zelfs 19 %. Het werkt dus ! Nu moet ik opmerken dat wij een vrijstaand huis bewonen met een boven verdieping met schuine kap. Boven is ca 85 % van beneden. Onze vloeroppervlak is dus relatief groot en daardoor het effect van de isolatie ook belangrijker dan bij een huis met een verdieping en daarboven een zolderverdieping.
    Maar 15 en 19% besparing is een heel mooi resultaat. Ik weet dat we twee milde winters hadden, maar die hadden we in afgelopen 15 jaar ook veel. Ik vind de vloer lekker aanvoelen, dat is subjectief. Maar van de gasafrekeningen valt niets af te dingen. Je bespaart echt ! Je spaarcenten brengen niets op en ik heb een rendement van 15 tot 19 % op mijn investering. In een jaar of zes heb ik mijn geld terug. Doen dus, die vloerisolatie. Ik denk dat ik door die PUR ook minder tocht heb.

    • Olaf Korpel apr 8, 2019

      Beste Karel,

      Bedankt voor het delen van uw ervaringen. Over het rendement zegt u dat dit 15 tot 19 procent is maar volgens mij niet dat niet het rendement op uw investering (die is vast hoger dan uw jaarlijkse gasverbruik) maar een besparing op uw gasrekening. Als uw jaarlijkse gasrekening lager is dan uw investering, dan is het rendement op uw investering lager. Toch fijn dat u tevreden bent. Ik ga ook mijn vloer isoleren met pir platen en bodemfolie en hoop een besparing van 10% te bereiken.

  23. Michel Hermans jul 7, 2022

    Beste allemaal.

    Wij hebben een huis met vloerisolatie (tegels) en zijn aan het denken om tonzon te laten installeren in de kruipruimte (57m2). Het huis is uit 1979 (tussenwoning). Ik lees zeer wisselende reacties en vraag me af of ik er goed aan doe om dit aan te schaffen. Het gaat me 3000 euro kosten voor de 3 dubbele plafondlaag met Rc > 7,1m2K/W of 2500 euro voor >5m2K/W. Kan iemand me hier goed in adviseren? Mijn voornaamste doel is het besparen van stookkosten, zeker met de huidige belachelijke prijzen.

  24. Karel heb je open cellige pur of gesloten cellige pur in jouw kelder laten spuiten??

  25. Goedemorgen.

    Mijn hamvraag:
    1)Wordt onze houten vloer voelbaar warmer met tonzon?
    2) is steenwol gewoon praktischer, omdat het zelf goed te doen is? ( En geen wachttijd)

    Ook ik wil uiteindelijk mijn vloer isoleren. Tonzon leek mij een goede keuze, ook het het oog op eventuele reparaties aan leidingwerk.

    Mijn twijfel:
    -ik lees dat de montage zeer veel uitmaakt, het kwetsbaar systeem is.
    -comfort verschil ( dus werkelijke temperatuur vloer) vaak niet gemerkt wordt . ( Mijn hoofd motivatie)

    In onze situatie is de beleving/comfortabele vloer de belangrijkste; onze baby van 6mnd gaat straks kruipen, en dat vond mijn vrouw op een ijskoude vloer geen goed plan.

    Door omstandigheden konden we hier niet eerder aan beginnen, en de wachttijden zullen nu lang zijn ( sept. ’22, in de energie crisis)

    Onze houten vloer uit 1920 ligt op droog zand, en nu ligt er laminaat met een dunne zilverfolie ertussen. 42m2

    Door de wachttijden begin ik nu te twijfelen of het niet beter is toch conventioneel steenwol zelf te plaatsen, met goede voorbereiding moet dat wel lukken. ( Bouwkundig geschoold, en lees me altijd goed in, werk nauwkeurig)

    -terugverdientijd vind ik niet interessant: ik zie het als een eenmalige uitgave, die comfort brengt, en als de gasrekening lager wordt mooie bijkomstigheid. Verder weten we niet wat de toekomst brengt.

  26. Ik ben benieuwd hoe het tonzon er uit ziet na een aantal jaar. Ik kan daar niks over vinden. Gaat het los hangen bijvoorbeeld? Moet je het voor elke winter controleren?

    • Remi van Beekum sep 19, 2022

      Afhankelijk van je vloer zit het vast met nietjes of spijkertjes oid. Bij ons hangt het aan een balkenvloer. Gaat nergens heen. Tenzij je marters in je kruipruimte hebt zie ik niet wat er zou kunnen gebeuren. Je moet alleen voorzichtig zijn als je een keer in de kruipruimte zou moeten zijn.

  27. Hendrik jan 10, 2023

    M.b.t. de vraag van Marco: Wij hebben een betonnen vloer waar nu al 25 jaar een TonZon deken onder hangt. Na 20 jaar had die in één hoek losgelaten en hing min of meer op de bodem van de kruipruimte. Dat is niet goed voor de isolatie. Dus eens in de zoveel jaar checken is wel een goed idee!

    Verder 1: TonZon raadde ook aan een zeil op de bodem van de kruipruimte te bevestigen. Of dat veel in energieverbruik scheelt weet ik niet. Maar het scheelt idd in de vochtigheid (geen condens meer op de gasleiding). Een bonus is dat je niet meer zo vies wordt, zeker wanneer er enigzins vochtige klei in de kruipruimte ligt. Wat mij betreft was dat een goeie keus.

    Verder 2. Scheelt dat nu qua temperatuurbeleving, TonZon dekens onder de betonnen vloer, leisteen er bovenop? Mwa, mijn vloer blijft in de winter koud aanvoelen. Dan kun je m.i. beter aan vloerverwarming denken. Maar zonder vloerisolatie wordt dat ook een dure grap…