Blogger Marianne: “Wees altijd lief voor elkaar en voor jezelf”

19 augustus 2015

Marianne Cysouw schrijft sinds april 2015 voor Eigenwijs Blij. Ze blogt voornamelijk over dingen die te maken hebben met eigenwijs leven met een kind en duurzame stappen zetten als je in een grote stad woont, liefst een beetje voordelig. Daarnaast werkt ze hard: thuis, op haar werk, aan haar promotie én aan haar eigen blog. In dit interview lees je hoe zij ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen ze nog wil gaan zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Elke avond, nacht en ochtend ben ik full-time mama. Ik knuffel mijn mini en zorg de nacht voor hem. In de ochtenden doe ik pogingen hem op te voeden, maar daar is mijn (huis)man véél beter in! Bijna elke ochtend stap ik in de bus om naar mijn kantoorbaan te gaan. Ik ontwikkel daar examens voor de IT-branche. Op mijn vrije woensdag werk ik heel hard aan wetenschappelijk onderzoek (voor een promotietraject) en aan mijn eigen blog: Authentiek Ouder. (Kom gauw even kijken!) In het weekend zorg ik, als dat nodig is, voor mijn eigen opa en oma; dan help ik met de was, gezelschap, naar buiten gaan en allerlei kleine dingetjes. Anders trekken we er met de mini in de Greenwheels op uit om lekker buiten of binnen te spelen, net wat het weer doet!

Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?

Voor mij is ‘eigenwijs blij’ bewust keuzes maken. Soms komt het dan zo uit dat we groener, goedkoper, bewuster of socialer bezig zijn. Deze keuzes deel ik graag met jullie. Andere keren komen we niet beter uit, maar weten we in ieder geval wat we beslist hebben. Voor mij is het belangrijk dat dingen betaalbaar blijven. Het is niet altijd mogelijk om met maar één inkomen een grote stap te maken in duurzaamheid. Soms is het juist voordeliger om ‘groener’ te leven. Zo hebben we geen wasdroger, geen auto… Dat zijn bewuste keuzes om geld te besparen, maar het zijn ook stappen om groener te leven!

Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?

Er was niet één specifiek moment waarop ik iets anders ben gaan doen. Van huis uit ben ik Zeeuws zuinig opgevoed. Daardoor ben ik een echte koopjesjager en bespaar ik graag. Zo druk ik altijd alle lichten zo snel mogelijk weer uit (ook als iemand anders ze nog denkt nodig te hebben) en hebben we stekkerblokken met een schakelaar, zodat ik weet dat we (bijna) geen sluipstroom verbruiken. Maar stiekem leef je zo natuurlijk ook groener!

Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?

Ontzettend fout zijn mijn 45 minuten waterverbruik aan douchen per week. Gelukkig gaat de mini nu standaard met mij mee, dan mag ik voor 2 personen water verbruiken! We douchen maar één keer per week, want ik vind het heerlijk om lang onder het water te zitten en grondig mijn haar te wassen en gewoon heerlijk te genieten. En in de winter, als het echt koud is buiten, vooral op Sinterklaasavond, gaat de verwarming op 20,5°C. Heerlijk! (Maar meestal staat ‘ie op 19, of op 15 als we slapen of weg zijn.)

Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?

Op de wat langere duur zou ik graag slimme meters in huis hebben, zodat we nog beter kunnen zien wat we aan energie verbruiken. We leven redelijk zuinig met energie, omdat ik te vrekkig ben om daar teveel voor te betalen. We kopen ook groene energie in, maar dat kan vast nog groener. Uiteindelijk wil ik ook graag een hybride auto gaan rijden. Ik ben ervan overtuigd dat ons vervoer dan nog groener wordt. OK, en fijner voor onszelf.

Maar: ik blijf ook strijden voor een gelijke beloning van mijn werk, in vergelijking met mijn mannelijke collega’s. Ik blijf stappen zetten op mijn werk om daar het verbruik van papier en energie kleiner te maken. En we proberen onze mini bewust op te voeden: we leren hem keuzes te maken en met respect met de natuur om te gaan. Nu beperkt dat zich tot het niet doodmaken van insecten en andere heel nuttige beestjes, maar in de toekomst zal duurzaamheid zeker een rol gaan spelen bij zijn milieueducatie.

Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?

Ik denk dat het beste wat je kunt doen iets is dat goed bij je past. Als yoga goed voelt, en je inspireert om vegetariër te worden: doen! Als je een liefhebber bent van vlees en graag natuurgebied-gras-gevoede Schotse Hooglander-biefstukjes wilt kopen: doen! Pas als je doet wat bij je authentieke ik past, kun je goed bepalen wat goed is en wat fout. En pas dan kun je dat aan je kinderen doorgeven. Tot slot: wees eigenwijs, maar altijd lief voor elkaar en voor jezelf.

Benieuwd naar de artikelen van Marianne voor Eigenwijs Blij? Op de auteurspagina van Marianne Cysouw vind je een overzicht van al haar artikelen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *