Verduurzamen kan ook simpel zijn

29 juni 2021

Je weet wel dat het beter is om duurzame keuzes te maken, maar het lijkt soms zo ingewikkeld. En hoeveel zin heeft het nou écht?

Ik ben Robin en ik zoek het allemaal voor je uit. Ik onderzoek de simpelste manier om je leven te verduurzamen waarbij de stappen die je zet ook meteen een grote positieve impact hebben.

Simpele, duurzame tips

Ik geef je graag makkelijke tips die veel impact hebben. Voor de beginner, maar zeker ook voor de gevorderde, schreef ik een blog met volgens mij de belangrijkste stappen om je leven te verduurzamen. Zo weet je hoe je kunt starten.

Gaat het over voeding, dan wil je misschien weten hoe het nu precies zit met de impact van vlees en zuivel, of wat duurzame vis is.

De andere kant van verduurzamen is juist te investeren in groen: bomen en planten nemen tenslotte CO2 op! Lees hier over het aanleggen van een ecologische tuin of verdiep je in permacultuur.

Minimalisme

Minimaliseren is een belangrijk iets in duurzaam leven, omdat spullen kopen superveel impact heeft op het milieu. Het leuke is dat het je ook focus geeft en minder chaos in je hoofd, en in je huis natuurlijk. En jij kan het ook! Lees hier wat duurzaam minimalisme is en hoe je ermee begint.

Ondanks dat spullen kopen zo vervuilend is, zijn er producten waarbij nieuw beter is dan repareren.

Financiën en financiële vrijheid

Wat er met je geld gebeurt, is nogal belangrijk voor de planeet. Je zou het niet verwachten, maar misschien investeer je zonder dat je het weet wel in fossiele brandstoffen. Hoe dan?! Via je zorgverzekering bijvoorbeeld. Check dat hier. En als je toch bezig bent, kijk ook eens naar een duurzame bank. Overstappen is makkelijker dan je denkt.

Financiële vrijheid

Kort gezegd betekent financiële vrijheid dat je niet meer hoeft te werken om rond te komen. Dit klinkt onhaalbaar voor pak-m-beet een dertiger, maar is wel degelijk mogelijk. Heel belangrijk hierbij is weinig geld uitgeven, heel bewust kiezen wat je belangrijk vindt. En laat dit dus heel duurzaam zijn! Weinig spullen kopen bijvoorbeeld is heel minimalistisch en goed voor de wereld.

Ten tweede is het belangrijk je geld te beleggen. Je kunt er dan voor kiezen om duurzame aandelen en fondsen te nemen. Lees hier meer.

Tot slot: boekentips over financiële onafhankelijkheid.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *