Natuurlijke zonnebrand: waarom is dit duurzaam en welke moet je kopen?

2 juli 2021

Natuurlijke zonnebrand is dubbel fijn omdat het goed is voor je eigen huid en omdat het het zeeleven niet aantast. De impact van een chemische zonnebrand op het zeeleven is klein, maar het is er wel. Daarnaast is een natuurlijke zonnebrand heel fijn voor je (gevoelige) huid en eigen gezondheid. En het is toch heel simpel om over te stappen op een natuurlijke zonnebrandcrème? Na het lezen van deze blog hopelijk wel!

Het is zo fijn om onbekommerd in het zonnetje te kunnen zitten! Ik heb zelf een nogal lichte huid, dus mij lukt dat alleen als ik goed ben ingesmeerd 🙂 Eerlijk gezegd heb ik er nooit zo bij stil gestaan dat zonnebrand slecht is voor alles wat in de zee leeft, maar het klinkt wel erg logisch! Hoe zit dat?

Schadelijke ingrediënten voor het waterleven

Uit onderzoek blijkt dat verschillende chemische stoffen een schadelijk effect hebben op het zeeleven. Organische UV-filters trekken in je huid en komen weer vrij bij het zwemmen of in je urine (dus ook als je helemaal het water niet in bent geweest). Als gevolg daarvan verbleekt het koraal sneller. Waarom het verbleken van koraal zo erg is? Koraal is superbelangrijk om de balans en voedselketen in het zeeleven te waarborgen. Het zorgt er ook nog eens voor dat golven gedempt worden, heel belangrijk bij bijvoorbeeld stormvloed of tsunami’s. Tot slot neemt koraal CO2 en stikstof op, wat een fantastisch plantje – ehh diertje.
Ook waar geen koraal is, zoals in Nederland, kan zonnebrand slechte effecten op het milieu hebben. Het komt via douche- of rioolwater in de rivieren terecht omdat zuiveringsinstallaties de chemische stoffen niet kunnen wegfilteren. Die stoffen kunnen hormoonverstorend werken bij vissen.

Probeer daarom deze stoffen te mijden:

Kijk eens of jouw zonnebrand één van deze stoffen bevat of dat het tijd is voor de aanschaf van een milieuvriendelijke zonnebrand. Onderaan het artikel lees je over mijn eigen zonnebrandcollectie 🙂

De beste natuurlijke zonnebrand

Yes, dus je kiest voor een duurzame zonnebrandcrème! Je huid en de natuur zijn je dankbaar 🙂 De meest milieuvriendelijke zonnebrand is er eentje die je smeert, omdat een spray eigenlijk altijd meer schadelijke shizzle bevat en je kunt natuurlijk de (schadelijke) dampen inademen. Niet goed voor je longen.

Kies voor een zonnebrand met een mineraal filter, die heeft namelijk geen chemische rommel nodig. Een mineraal filter maakt een laagje op je huid, trekt dus niet helemaal je huid in, en bestaat uit titanium dioxide of zink oxide. Dit is ook bijna altijd goed voor de gevoelige huid.

Hieronder vind je mijn tips van natuurlijke zonnebrandcrèmes, zodat je je weer met een goed gevoel kan insmeren!

Naïf zonnebrand

Een bekend natuurlijk merk is Naïf. Ze hebben heel veel fijne lichaamverzorgingsproducten en dus ook zonnebrand. Er zitten nul schadelijke stoffen in en de verpakking is ook nog eens van suikerruit gemaakt! Een tube SPF30 van 100 ml kost €21,95. Het is goedkoper als je meerdere producten besteld.

SMPL zonnebrand

De merknaam Simpel spreekt me natuurlijk meteen aan! 😉 En als ik de website eens grondig bekijk, zie ik ook dat dit een heel fijn natuurlijk product is, goed voor je huid en het milieu. Per 100 ml betaal je €50. Niet goedkoop, maar de reviews zijn erg goed en je doet er lang mee.

Rokai zonnebrand

Rokai bestaat uit maar 4 ingrediënten, waaronder kokosolie en bijenwas. En het is nog een goedkope zonnebrand ook! Hij komt in een metalen potje wat heel fijn is omdat metaal zo’n beetje eeuwig recyclebaar is. Per 100 ml betaal je €13,95.

Rokai natuurlijke zonnebrand

Suntribe zonnebrand

Dit is een vegan, biologische zonnebrand perfect voor de gevoelige huid. Er zit onder andere sheaboter en cacaoboter in. Hij kost €24,95 voor een tube van 100 ml.

Suntribe minerale zonnebrand

Lavera zonnebrand

Lavera is een iets groter merk met heel veel fijne biologische verzorgingsproducten, zo ook een vegan zonnebrand. De verpakking bestaat bijna alleen uit gerecyclede materialen. De prijs is €15,59 per 100 ml.

Lavera natuurlijke zonnebrand

Natuurlijke zonnebrand kind en baby

Voor je kinderen wil je al helemaal niet dat ze troep binnenkrijgen via de huid. Kinderhuidjes zijn kwetsbaar: gevoeliger voor de zon maar ook voor de chemische stofjes die soms in zonnebrand zitten. Wat is de beste zonnebrand voor baby’s en kinderen?

Van bovenstaande merken zijn Rokai en SMPL ook zeer geschikt voor kinderen en baby’s. Dus bij deze merken kun je samen delen. Andere merken hebben speciale varianten voor kinderen, die ietsje afwijken van die voor volwassenen.

Naïf kids

Naïf heeft speciaal voor baby’s en kinderen een zonnebrand ontwikkeld. De ingrediënten zijn nagenoeg gelijk aan de voor volwassenen, dus of het nodig is om 2 versies aan te schaffen weet ik niet. Je kunt natuurlijk ook lekker zelf de baby zonnebrand gebruiken 🙂 Verkrijgbaar voor €19,95 per 100 ml. Hij is er ook in factor 50.

Naif kids natuurlijke zonnebrand

Suntribe kids

De normale versie van Suntribe kan je volgens mij ook prima voor kinderen gebruiken, want er zit niks schadelijks in. Maar ze hebben ook een speciale baby- en kinderzonnebrand, waarbij de ingrediënten minimaal afwijken. Te koop voor €22,99 per 100 ml.

Suntribe kids natuurlijke zonnebrand

Lavera kids

Lavera heeft een aparte zonnebrand voor kinderen. Veel van de ingrediënten zijn hetzelfde als bovenstaande, maar ik zie dat er geen alcohol in zit. Prima om deze ook zelf te gebruiken dus! €17,99 per 100 ml.

lavera kids zonnebrand

Hoe schadelijk zijn mijn eigen ‘normale’ zonnebrandcrèmes?

Zonnebrand op een rijtje
Mijn eigen zonnebrandcollectie

Ik heb schrikbarend veel zonnebrandcrèmes bij mij thuis gevonden: 5 stuks. Ik probeer minimalistischer te leven, dus dit zouden er ook 1 of 2 mogen zijn van mij (bijv. één grote fles en een mini zonnebrand voor onderweg). Maar goed, dat heb je als je net bent gaat samenwonen.

Ik verwacht dat de Garnier zonnebrand als slechtste uit de bus komt, want dit is én een spray (waar je van moet hoesten) én hij is doorzichtig, wat ik eigenlijk al vanaf het begin af aan wantrouwde. En ja: de ‘verboden’ ingrediënten homosalate en octocrylene zijn bestanddeel nummer 2 en 3. Vooral homosalate laat wat alarmbellen afgaan: toxisch en bijvoorbeeld al verboden in Japan.

De Vision zonnebrand bevat ook homosalate. De twee mini zonnebrandcrèmes bevatten dan weer veel octocrylene. Als ik eerlijk ben, vind ik het lastig om me hier nou superdruk om te maken. De Nivea zonnebrand bevat zelfs helemaal geen verdachte ingrediënten. Sterker nog: alle ingrediënten van Nivea die ik invoer bij de database van EWG (Environment Work Group), scoren positief.

Dus eigenlijk vind ik Nivea een best duurzame, goede zonnebrandcrème. Ik heb hun website er eens goed op nageslagen en ze zijn heel erg transparant over alle ingrediënten die ze gebruiken. Ze zijn aan het verduurzamen en hun verpakkingen zijn tegenwoordig bijna helemaal gerecycled. Ik ben fan van de crèmes. Met als grote kanttekening dat ze in hun sprays wél homosolate en octocrylene gebruiken.

Helemaal natuurlijk zijn de ingrediënten vermoedelijk niet. Dus voor de gevoelige huid moet je misschien verder zoeken. Maar er zit niks schadelijks in voor het zeeleven en de ingrediënten lijken ook geen kwaad te kunnen voor de ‘normale huid’.

Hoe duurzaam is Nivea reef safe zonnebrand?

In Hawaii is een wet aangenomen die mensen verbiedt om zonnebrand te gebruiken met oxybenzone en octinoxate als ingrediënten. Dit met als reden dat het het koraal aanpast. Niveau heeft zonnebrand die hier netjes aan voldoet. Ik denk dat dit dus een prima keus is als je even snel naar de winkel rent voor zonnebrand. Zoals hierboven genoemd bevat de crème van Nivea geen chemische troep, de spray helaas wel.

Ook zijn niet alle ingrediënten natuurlijk. Maar toch denk ik dat je met Nivea een prima keus maakt: simpel en best wel duurzaam! 🙂

Geïnspireerd geraakt door deze manier van verduurzamen van je eigen verzorging? Kijk ook eens naar plasticvrij scheren.

Bronnen

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S004896972032547X
https://www.volkskrant.nl/beter-leven/kan-zonnebrand-koraal-aantasten~b2164252/
https://www.famme.nl/dit-is-waarom-je-jouw-zonnebrandcreme-nooit-moet-delen-met-je-kind/
https://www.nivea.nl/nieuw-van-nivea/nivea-sun-coral-reef
https://www.ad.nl/buitenland/hawai-verbiedt-zonnebrandcreme-die-koraalriffen-verwoest~a5f2002f/
https://www.ewg.org/skindeep/
Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *