Vegetarisch uit eten: top of flop?

19 oktober 2017

Laten we voor de aardigheid eens met positief nieuws beginnen. Deze site heet tenslotte Eigenwijs Blij en niet Eigenwijs, maar toch wel een beetje Verdrietig: bijna elk restaurant heeft tegenwoordig wel vegetarische gerechten op de kaart staan. Is er echter iemand die mij kan uitleggen waarom het vegetarische hoofdgerecht dan eigenlijk altijd een gerecht met geitenkaas is? Maar dan ook in vele varianten: gebakken in de oven, in een maaltijdsalade, gegrilde geitenkaas, en het toppunt van culinaire ambitie: geitenkaas met walnoten en honing. Ik ken mensen in mijn omgeving, die inmiddels geen geitenkaas meer kunnen zien!

Overigens is dit niet de enige vegetarische misser in de horeca. Wat te denken van de restaurants die bezorgd zijn dat de vegetariër ter plekke zal bezwijken aan een overdosis groente! Zelf meegemaakt, ongelogen: de vleeseters aan tafel kregen een lekker bakje groente bij hun hoofdgerecht, de vegetarische eters niet, met als argument: maar u heeft toch al groente. En hoe wij ook argumenteerden dat vegetariërs juist graag veel groente eten, het bakje groente kwam niet. Hier past maar één reactie: probeer het niet te begrijpen.

Er wordt van vegetariërs gezegd dat ze gemiddeld slanker zijn dan vleeseters, en als het aan de horeca ligt, zullen ze nog veel slanker worden: veel vegetarische hoofdgerechten bevatten veel minder calorieën, dan de vlees- en visgerechten. Ooit kreeg ik een hoofdgerecht gepresenteerd dat er op de kaart veelbelovend uit zag: open lasagne met diverse groenten. Uiteindelijk bleek het te bestaan uit drie plakjes witte lasagne, twee worteltjes en nog wat niet nader te benoemen groenteonderdelen. Toch niet echt een volwaardige hoofdmaaltijd, maar meer een voorgerecht. Toegegeven: de restauranteigenaar nam zijn verantwoordelijkheid, ik kreeg hetzelfde hoofdgerecht nog een keer en dat was ook in no-time op.

En wat moet de gemiddelde vegetariër nu met die op strategische plaatsen op de menukaart aangebrachte sterretjes: dit gerecht kan ook vegetarisch geserveerd worden! Ervaring leert dat het vlees- of visingrediënt er dan gewoon niet op of in zit, maar… er komt ook niet iets anders voor in de plaats. Soms voel ik me zelfs wel eens een beetje, laten we het netjes zeggen, in het ootje genomen. Wat te denken van een huisgemaakte vegetarische burger die uiteindelijk de hamburger van Vivera bleek te zijn. Best wel lekker, hoor, maar huisgemaakt? Of die keer dat ik vegetarische risotto kreeg, die vervolgens het bijgerecht bleek te zijn bij de vleesgerechten?

Vooruit, genoeg geklaagd, zijn er dan helemaal geen restaurants die het wel kunnen? Jawel, maar vaak bevinden die zich dan ook in het wat duurdere segment. Ooit werkelijk uit de kunst, onvergetelijk, fantastisch vegetarisch gegeten bij het Zusje van de Librije, van Jonnie Boer, toen nog in Zwolle. Kan het ook misschien een beetje (veel) goedkoper? Jawel, bij Noord-Afrikaans restaurant Mechoui in de Folkingestraat in Groningen kan een vegetariër zijn hart ophalen.

Let op, horecaondernemers, vegetarisch koken en uit eten gaan is de toekomst! Mijn ervaring is dat kooktijdschriften allang klaar zijn met groot geroosterd vlees in de oven etc. en zich steeds meer richten op groentegerechten met soms een beetje vlees of vis. Nu jullie nog! Vinden jullie vegetarisch koken te lastig, of is het jullie op de koksschool niet geleerd? Lekker vegetarisch koken is helemaal niet moeilijk: combineer granen, peulvruchten, groente en fruit. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zelf heb ik heel veel geleerd van Vegetarisch koken voor Dummies van Suzanna Havala. Vegetarisch (en veganistisch!) koken van a tot z helemaal uitgelegd, wetenschappelijk verantwoord. Veel succes, ik kom dan graag bij jullie eten.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “Vegetarisch uit eten: top of flop?

  1. Remi van Beekum okt 19, 2017

    Hahaha. Zo herkenbaar. Weg met die eeuwige geitenkaas!

    Aan de andere kant kun je zo wel makkelijk de voorkeur van de kok herkennen. Zie je een kaart waarop als vegetarische optie een variant van geitenkaas staat, dan weet je dat de kok eigenlijk vlees wil koken en het vegetarische gerecht met lichte tegenzin maakt. Dat restaurant kun je dus beter niet bezoeken. Staan er meerdere vegetarische gerechten op waar ook een beetje over is nagedacht, dan weet je dat de kok je ook welkom heet.

  2. Erg herkenbaar! Ik at ooit een vegetarische lasagne, een van de opties van de standaardhoofdgerechten. Iedereen kreeg patat erbij, behalve ik. Ik vroeg erom en kreeg als antwoord “Maar u hebt al pasta.” Er zit wat in qua voedingswaarden, maar toch: “Nou en?” Of de zeer recente keer dat ik 18,50 betaalde voor 6 blokjes aubergine, 3 cherrytomaatjes en 2 olijven…