Het ultieme insectenhotel voor een gewone tuin; een stappenplan

22 maart 2018

Twee jaar geleden las je hier een stappenplan voor het zelf maken van een insectenhotel voor bijen, hommels, lieveheersbeestjes, gaasvliegen en andere insecten. Het was zo’n insectenhotel zoals je ze ook in winkels ziet, met een aantal vakken en in elk vak een andere vulling voor andere insecten. Nu heb ik een verbeterde versie waarmee je in minder werk meer insecten blij kunt maken. Het ultieme stappenplan voor een insectenhotel voor in de achtertuin. Het stappenplan bestaat uit slechts 1 stap:

Stap 1: Leg een stapeltje hout in een hoek

Verzamel een paar stukken hout. Je kunt wat dikke takken gebruiken, blokken haardhout of beide. Leg ze in een hoek in je tuin in een klein torentje. Je insectenhotel is nu klaar.

Ja maar, hoe kan een insectenhotel zo simpel zijn?

In de natuur staan geen mooie getimmerde huisjes met een vakjes met gaas ervoor. Toch zijn daar een hoop insecten te vinden. Veel van die insecten verstoppen zich bij slecht weer of in de winter in de grond, onder bladeren, tussen stukken hout, in holletjes in hout en tussen stenen. Elke soort heeft natuurlijk zijn eigen wensen. Maar met een paar blokken hout help je er een hele hoop.

Er zijn soorten die zich thuis voelen in de kieren tussen je houtblokken. Daar leggen ze eitjes of overwinteren ze. Er zijn er ook die zich beter thuis voelen als het hout al wat begint te vergaan. Schimmels en bacteriën zijn vaak de eersten die hout beginnen te verteren. Daardoor wordt het zacht genoeg voor sommige insectensoorten om er gaten in te maken. Sommigen halen zo voeding uit het hout. Anderen gebruiken die gaten om in te schuilen of als nestplaats.

Optionele extra stap 1: boor een paar gaten

Boor, met de nerf mee, een aantal gaten van verschillende dikte in het hout. Hierdoor kunnen insecten die van gaten houden meteen van je insectenhotel gebruikmaken en hoeven ze niet een paar jaar te wachten tot schimmels, bacteriën of andere insecten gaten hebben gemaakt. Het hout zal ook sneller verteren waardoor er sneller verschillende habitats ontstaan. Je kunt het beste verschillende gaten boren van 2 tot 9 millimeter dik en flink diep. Leg je hout zo neer dat die gaten niet meteen vollopen met regen.

Hier een paar gaten in een blok hout. Eigenlijk mogen er nog wel flink wat gaten bij.

Optionele extra stap 2: bladeren laten liggen

Insecten houden van bladeren. Zijn die er niet, in de hoek van je tuin, dan zou je ze er twee keer per jaar kunnen toevoegen. In de meeste gevallen is het makkelijker om ze gewoon niet weg te halen. Wil je meer biodiversiteit in de tuin én een gezondere bodem, stop dan direct met harken en opruimen. Als je het pad of je gazon écht vrij wilt hebben, gooi het blad dan niet in de biobak, maar in de perken, hoeken en onder struiken. De insecten voelen zich thuis in dat blad en de schimmels en wormen zullen het blad snel voor je verwerken tot mooie compost en gezonde grond. En die kriebelbeestjes lokken vervolgens vogels en egels naar je tuin. Beide eten slakken. Door met opruimen te stoppen help je biodiversiteit, verbeter je de grond, geef je insecten een schuilplek, lok je vogels en heb je minder werk in de tuin.

Onderhoud van je insectenhotel

Afhankelijk van hoeveel hout je gestapeld hebt en hoe dik de stukken zijn, zal je insectenhotel na een aantal jaren langzaam kleiner worden en vergaan. Het onderste hout vergaat langzaam tot humus en dus tot voeding voor de planten in je tuin. Het onderhoud is simpel: Leg elk jaar één of twee nieuwe stukken hout bovenop. Zo regel je meteen dat je insectenhotel bestaat uit hout in verschillende stadia van ontbinding en dus ruimte bieden aan verschillende soorten insecten en beestjes.

Variatietip: steen in plaats van hout

Er zijn ook insecten die niet van hout maar van steen houden. Deze insecten (en amfibieën) kun je blij maken door van oude stenen, tegels, dakpannen en dergelijke een stapelmuurtje te maken. Zo’n muurtje is een feest van kiertjes en holletjes waar ze in kunnen schuilen en nestelen. Helemaal mooi wordt het als je in dat muurtje meteen wat kruiden en bloemen meeplant.

Insectenhotel met vakjes

Wil je toch een insectenhotel maken met vakjes? Dan kun je hier dat stappenplan lezen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

3 reacties op “Het ultieme insectenhotel voor een gewone tuin; een stappenplan

  1. Ik hoor nu al reactie s in mijn hoofd van een aantal mensen die ik ken. Ja maar dat ziet er niet zo mooi uit in je tuin, dan investeer ik liever in zon gekocht hotel. Mij spreekt het wel aan, sterker nog ik heb al zon hoekje in mijn verder ook niet echt goed georganiseerde tuintje. Van mij mag het allemaal wat minder strak en minder aangelegd.

    • Remi van Beekum mrt 27, 2018

      Leuk! gewoon doen Ans. Het lijkt misschien rommeliger. Maar over een paar maanden zit jouw tuin vol leven terwijl de aangeharkte tuintjes stil zijn.

  2. Gaten voor insectenhotel in kops hout zoals op foto op je pagina zijn vaak ruw en zeker bij naaldhout. Dwars op de draad boren met scherpe boor is het advies.
    Zie verder adviezen vlinderstichtring in de link:
    https://www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/veel-slechte-bijenhotels-in-omloop