Test: webshop EkoPlaza, biologische supermarkt

9 juni 2015

Vrijwel elke week zie ik nieuwe biologische producten in de winkels liggen. Het biologische aanbod in de supermarkt groeit en ook het aantal volledig biologische winkels stijgt. Maar dat wil niet zeggen dat er een biologische supermarkt bij je om de hoek zit of dat de winkel alles heeft wat je nodig hebt. Dan is een webshop bijzonder handig. De afgelopen periode heeft biologische supermarkt EkoPlaza hard gewerkt aan een webwinkel. Tijd om de webshop van EkoPlaza uit te proberen en mijn ervaringen te delen. Oh, en speciaal voor lezers van Eigenwijs Blij hebben we een kortingscode voor 2,50 euro korting op je bestelling!

Heel netwerk aan biologische winkels

In het pittoreske dorp Winsum (mijn woonplaats) zijn we gezegend met een bijzonder leuk biologisch winkeltje. Bovendien hebben we een Albert Heijn die zich ineens stort op biologisch aanbod. En als ondernemer mag ik naar alle groothandels voor nog weer andere biologische producten. Zelfs Duitsland is best dichtbij voor weer andere biologische producten. De laatste spil in mijn ultieme netwerk aan biologische aanbieders zou eigenlijk de webwinkel van EkoPlaza zijn. Ik ben dan ook bijzonder benieuwd naar het gebruikersgemak van de webshop.

EkoPlaza: lang niet elke vestiging bezorgt thuis

EkoPlaza is een keten van biologische supermarkten met inmiddels bijna honderd vestigingen. Wanneer je wilt bestellen in de webwinkel, dan bestel je in feite in één van deze vestigingen. Bij 87 vestigingen kun je je boodschappen bestellen en vervolgens afhalen. Een handjevol bezorgt ook thuis, maar lang niet elke dag. Het is duidelijk dat EkoPlaza nog bezig is met het uitrollen van deze service. Als inwoner van Winsum kies ik voor de vestiging in Groningen die ook thuisbezorgt. Ik maak ook maar vast een account aan. Na aanmelding krijg ik de volgende boodschap die bevestigt wat ik al schreef:

“Hartelijk dank voor uw aanmelding bij de webshop van EkoPlaza. Momenteel bevindt deze webshop zich in een testfase. Dit betekent dat we aan de achterkant hard aan het werk zijn om deze voor iedereen bereikbaar te maken. Vestigingen die bezorgen, doen dit alleen in eigen verzorgingsgebied.”

Toch weer andere biologische producten

Tijd om te shoppen. Omdat ik eigenlijk niks nodig heb en vooral gewoon benieuwd ben naar het aanbod en het proces, heb ik mijzelf ten doel gesteld om vooral houdbare producten te kopen die ik niet elders in mijn netwerkje aan biologische winkels kan kopen. Bovendien moet ik voor meer dan 30 euro kopen, want anders worden mijn boodschappen niet thuisbezorgd. Keuze genoeg, want bijvoorbeeld de categorie ‘voorraadkast’ blijkt 3.030 producten te bevatten!

Filters en zoekopties

In de webshop van EkoPlaza zijn er verschillende manieren om producten te vinden. Zo is er natuurlijk gewoon een zoekveld waarin je op merk, naam en zelfs barcode kunt zoeken. Of je klikt een categorie aan, zoals ‘voorraadkast’, ‘bakkerij’ of ‘koelvers’. Dit menu bovenin heeft een schuivend submenu wat bijzonder irritant door het scherm heen en weer schuift. Lastig te temmen! Verder kun je nog filteren op allergie-informatie, merk en claims. Deze laatste laat je kiezen voor vegetarisch of veganistisch. Biodynamisch zou een mooie toevoeging hierop zijn, wat mij betreft. Deze informatie is wel zichtbaar als icoontje bij de plaatjes in de zoekresultaten.

EkoPlaza webwinkel

Bestelproces: bezorging kiezen en betaling achteraf

Uiteindelijk heb ik een mooi winkelmandje gevuld met biologische boodschappen waar ik niet gemakkelijk op een andere manier aan kan komen en waar ik benieuwd naar ben. Biologische mangochutney bijvoorbeeld, en biologische zoute stokjes. Ook ben ik heel nieuwsgierig naar de veganistische zure room. Mij valt op dat je vaak 10 procent korting kunt krijgen als je een hele omdoos koopt van bijvoorbeeld 6 of 10 stuks. Best interessant als er een lang houdbare favoriet tussen zit!

Tijd om de bestelling af te ronden. Mijn vestiging bezorgt op dinsdag en donderdag. Ik bestel op een dinsdag en gelukkig kan mijn bestelling al de komende donderdag worden bezorgd. Ik kan ook kiezen tussen de ochtend of de middag. Fijn! De bezorgkosten blijken in mijn geval 4,50 euro te zijn. Ik klik op ‘bestelling bevestigen’ en dat is het dan. Huh, hoef ik niet te betalen? Uit de bevestigingsmail maak ik op dat ik met pin moet betalen aan de bezorger. Nu snap ik ook hoe je vers fruit en verse groente kunt bestellen, want dat weegt natuurlijk nooit precies een kilo.

Bezorging EkoPlaza

Bezorging en verpakking

Een dag later krijg ik een mailtje van de vestiging in Groningen. Of de bezorging alsjeblieft tussen 17 en 18 uur mag in plaats van in de ochtend. Eh, ja, vooruit dan maar… Voordeel is dat ik nu maar een uurtje thuis moet blijven in plaats van een hele ochtend. Donderdag 17 uur word ik gebeld: “Ik ben er over 20 minuten!” Ik krijg het gevoel dat ik de enige klant ben vandaag, haha. Uiteindelijk komt de bezorger aan de deur met een gammele combinatie tussen een papieren doos en zak. Hij blijkt het zelf ondingen te vinden. Pinnen aan de deur gaat gemakkelijk en al mijn boodschapjes zien er goed uit. Ze zijn gekoeld vervoerd en mijn veganistische zure room blijkt nog drie weken houdbaar. Hoera! Hoewel alles (nog) wat knullig gaat, ben ik toch heel blij met deze service.

Eindoordeel: enorm assortiment, nog wat schoonheidsfoutjes, meer een bezorgservice dan een webshop.

De genoemde verzendkosten en dergelijke zijn gecheckt op 2 juni 2015. Daarna kunnen ze eventueel gewijzigd zijn door EkoPlaza. Ook heb ik begrepen dat EkoPlaza binnenkort een vernieuwde webshop lanceert met verbeterde features.

Korting met kortingscode EkoPlaza voor lezers van Eigenwijs Blij

Toen ik EkoPlaza vertelde dat ik bezig was met een artikel, kreeg ik een kortingscode voor de lezers van Eigenwijs Blij. Want hoe ontzettend fijn is het om op dinsdagochtend, even tussen het werken door en terwijl het buiten stortregent, je boodschappenmandje te vullen? Bij gebruik van de kortingscode ‘eigenwijsblij’ (zonder de aanhalingstekens) krijg je 2,50 euro korting op je bestelling. Deze kortingscode geldt t/m 31 juli 2015 bij betaling van 25 euro of meer. Nog meer korting? Koop dan een EkoPlaza voordeelkaart voor 10 euro en krijg korting op elke bestelling (hoe meer je koopt, hoe meer procent korting). Je kunt de voordeelkaart gebruiken in de webshop en in de fysieke winkel.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Test: webshop EkoPlaza, biologische supermarkt

  1. Hallo. Van Natuurwinkel -Ekoland producten en nog andere betrouwbare merken naar Eko-Plaza ? De vraag nu, wat komt daarvoor in de plaats? Hetzelfde product als Ekoland etc, maar dan met n etiket van Eko-Plaza ? Of zie ik iets verkeerd in het aanbod van de zo bekende merken van bio spullen, nu met n nieuwe naam en of etiket? Heb vernomen dat Eko Plaza rietsuiker gebruikt in haar producten: witte suiker donker gebrand ? m a w, n slechte suiker. Ook piramide producten etc. schijnen van het toneel verdwenen te zijn in bio supermarkten. Maar eens verder gaan neuzen in de Eko-Plaza winkels. Met vr groet. Jann.