Mijntuin.org biedt digitale hulp bij je tuinvragen

26 mei 2015

Of je nou een beginnende of ervaren tuinier bent, je hebt altijd vragen. Moet je de Clematis nou voor of na de winter snoeien? Hoe heet die plant met die roze bloemen achterin de tuin eigenlijk? En moet ik me zorgen maken dat de trompetbloem eind maart nog geen teken van leven geeft? Mijntuin.org is een gratis sociaal netwerk voor tuinliefhebbers in Vlaanderen en Nederland dat kan helpen de meeste van die vragen te beantwoorden. Je kunt een persoonlijke tuinkalender maken en krijgt vervolgens in de app of via e-mail updates over de aandacht die jouw planten nodig hebben. Ik testte mijntuin.org een aantal maanden uit. Hier mijn bevindingen.

Drie enthousiastelingen

De drie Vlaamse oprichters van Mijntuin, Dieter de Weirdt, Lieven Gekiere en Maarten Cammaert, waren fervente internet- en socialmediagebruikers. Voor hun gezamenlijke hobby, de tuin, vonden ze echter geen goed platform. Daarom besloten ze in 2010 zelf aan de slag te gaan om dat platform te bouwen. Inmiddels bestaat de community uit 68.391 tuiniers uit Vlaanderen en Nederland die samen 14.656.098 vierkante meter tuin bezitten. Samen bieden die mensen informatie, foto’s, tips en specificaties van bijna 15.000 planten.

Veel mogelijkheden en functies

Het aanmaken van een gratis account gaat makkelijk en snel. Wat daarna meteen opvalt, is de grote hoeveelheid functies die dit niche social network biedt. Er is onder andere een tuinkalender, een plantenoverzicht, foto’s, berichten, tuinvragen, een wensenlijst, een prikbord en de mogelijkheid om notities te maken. Daarnaast kun je tuinen van anderen volgen, bijvoorbeeld omdat die mensen een mooie tuin hebben, of omdat ze vergelijkbare planten hebben en je daarvan kunt leren.

Via het plantenoverzicht kun je planten zoeken op naam of door te filteren op kleur, hoogte, bloeiperiode, enzovoorts. Met een druk op de knop kun je de juiste planten toevoegen aan je tuin of je verlanglijst. Voor mij persoonlijk is de kalender het belangrijkste. Daarin staat namelijk wat je wanneer met de planten in de tuin moet doen. Er is een overzicht van wanneer welke plant waarschijnlijk in bloei staat en wanneer je moet bemesten, snoeien, zaaien, verpotten of oogsten. Ik gebruik dat overzicht bijvoorbeeld om te kijken in welke periode er relatief weinig bloeit, zodat ik planten kan uitzoeken die juist dan bloeien. Zo zorg ik dat onze tuin het hele seizoen mooi is en de bijen genoeg te eten hebben.

Tuinkalender-bloei

Wekelijks krijg ik de taakjes van de aankomende week netjes in de mail zodat ik niets vergeet. En ook in de MijnTuin app is het ‘wat te doen in de tuin’ overzicht te raadplegen. Dus de telefoon gaat tegenwoordig soms mee de tuin in zodat ik meteen kan afvinken wat ik gedaan heb! En als je een PLUS-account hebt (slechts € 1,- per jaar), kun je deze taken zelfs automatisch aan je Apple iCal, Microsoft Outlook of Google Calender toe laten voegen.

Tuinkalender-app

Wat is dit voor plant?

Toen ik hier kwam wonen stonden er natuurlijk al planten in de tuin. Van sommige had ik geen idee wat het was. De community van MijnTuin kan helpen de plant te identificeren. Er zijn een hoop mensen die er hun hobby van gemaakt hebben om planten te herkennen en die graag willen helpen. Ik heb dat een paar keer gedaan en kreeg snel een duidelijke identificatie! En daarmee kan ik dus opzoeken welke behandeling zo’n plant nodig heeft.

MijnTuin-Plantifier

Ook andere tuinvragen kun je goed kwijt op de site. Eind maart hadden alle planten in onze tuin knoppen of al bladeren, behalve de trompetbloem die ik vorig jaar had gepland. Ik maakte me zorgen of deze de winter wel overleefd had en wilde hem al bijna weghalen en een nieuwe klimplant kopen. Maar na drie geruststellende reacties van anderen heb ik hem toch maar laten staan. En inmiddels loopt deze plant weer goed uit!

MijnTuin-Tuinvraag

User-generated content niet altijd correct

Minpunten aan MijnTuin vind ik het sociale aspect en de data die niet altijd correct en volledig is. Ze weten dat ik in Winsum (Groningen) woon en krijg daarom de suggestie om andere tuiniers uit Noord-Groningen te volgen. Ik kan fan worden van hun tuin. Maar dat lijkt bijna niemand te doen en de meerwaarde ervan is mij ook niet helemaal duidelijk.

Daarnaast kan iedereen planten aan het platform toevoegen en daar sluipt natuurlijk wel eens een foutje in. Daardoor lijken sommige taken elke maand terug te komen, ook als je ze al hebt gedaan. En je plant elke maand opnieuw bemesten is vast geen goed idee. De trompetbloem zou volgens de site het gehele jaar moeten overwinteren én elke maand gesnoeid moeten worden, terwijl hij nooit in bloei komt. Nou kan ik zelf natuurlijk deze data aanpassen, maar ik weet eerlijk gezegd niet wanneer deze plant gesnoeid of bemest moet worden. Gelukkig ben ik dit soort foutjes nog niet veel tegengekomen.

MijnTuin-Campsis-Trompetbloem

Conclusie

Al met al biedt MijnTuin een hele hoop mogelijkheden en informatie voor zowel de beginnende als de ervaren tuinier. De site helpt me bij te houden wat er in de tuin moet gebeuren en daarmee kan ik met minder moeite de tuin net even wat mooier maken. Want dat beetje mest op het juiste moment of het snoeien op de juiste manier zorgt er wel voor dat de planten net even wat mooier bloeien. Natuurlijk is elke tuin anders; vanwege grondsoort en klimaat en dus is het slim om ook je gezonde verstand te gebruiken. Vlaanderen is bijvoorbeeld net even wat warmer dan Noord-Groningen. Voor elke tuinier die soms met vragen zit is MijnTuin daarom een aanrader!

Eén reactie op “Mijntuin.org biedt digitale hulp bij je tuinvragen

  1. albert de haaij mrt 6, 2016

    vraagje
    weet iemand of je Phacelia (groenbemesting) ook als snijbloem kan gebruiken?