Geen wasdroger, wel een kind: droogrek Leifheit Pegasus is fijn!

28 april 2015

Wij hebben wel een kind, maar geen wasdroger. We hebben geen droger, omdat ik het teveel gevraagd vind om in ons kabouterhuisje een vierkante meter plek weg te geven aan nog een apparaat. We hebben wel veel was. Dat vraagt om een beetje creativiteit. Gelukkig hebben we een fijn groot droogrek gevonden!

Waarom geen wasdroger?

Het mooie van wassen zonder droger is dat het op 3 manieren groener is:

 1. Je gebruikt geen energie om je was te drogen
 2. Je kleding gaat ietsjepietsje langer mee
 3. Er hoeft geen wasdroger voor je gemaakt te worden

Bovendien hoeven we iets minder te stoken in de winter, omdat de lucht vochtiger is als we veel was hebben hangen (en daardoor lijkt het warmer).

Op zoek naar een fijn droogrek

We hebben wel even moeten zoeken naar een fijn droogrek, want we hadden nogal wat eisen:

 • het droogrek moet klein op te bergen zijn
 • er moet zo veel mogelijk hangruimte zijn
 • de was moet goed kunnen drogen
 • het droogrek moet kat- en kindvriendelijk zijn
 • het droogrek moet helpen om zo min mogelijk moeite in de was te stoppen

Voor ons was de Leifheit Pegasus een uitkomst. Onze uitvoering heeft veel droogruimte: wel 20 meter! Het mooie van zo’n uitklapsysteem is dat je de helft van de ruimte (1 kleine was) kunt gebruiken met de zijklappers ingeklapt. Heel fijn voor kat en kind.

Features Leifheit Pegasus

Het rek is verrassend stabiel in zijn soort. Als de poten goed uitstaan, is het heel moeilijk om hem om te kiepen. Voor ons een van de belangrijkste features. Een andere fantastische feature: de rode schuifsysteempjes voor kleine spulletjes. Wij hangen daar alle kindersokken aan (en onze sokken). Droogt prima en ze maken ophangen van sokken en ondergoed heel makkelijk.

droogrek-sokken

De rest van de kleding kun je goed zelfstandig ophangen, dus het arbeidsintensieve knijperen zijn we helemaal kwijt. Geen knijpers geeft natuurlijk ook veel minder troep in huis en een wasrek zonder knijpers is veiliger voor onze kat. Erg handig van de oudere versie waren de inkepingen in de zijkanten waar hangertjes konden hangen, maar die zijn in de nieuwere versie helaas verdwenen.

Totale ruimte droogrek Leifheit Pegasus

Inmiddels hebben we 2 grote Leifheits en een groot rek in het trapgat. Dat is in totaal ongeveer 50 meter lijn. Beddengoed drogen we over de deuren of op het balkon als het weer dat toelaat. Bij elkaar kunnen we zo ruim 5 (!) wassen tegelijk ophangen om te drogen. Dan klinkt het weer logisch dat we alle was van een ruime week zonder droger binnen afzienbare tijd droog krijgen.

Opgevouwen neemt de Leifheit heel weinig plek in: als je hem invouwt is hij nog nauwelijks 6 cm dik (ongeveer zo dun als de strijkplank!) en hij past bij ons dus achter het gordijn tegen de muur als we hem niet gebruiken. Een van de rekken hebben we altijd staan, het tweede pakken we er alleen bij als we een beetje achter lopen met wassen, doordat we een onverwachte was hadden of omdat we geen zin hadden om te wassen.

Maar een droogtoren in plaats van droogrek dan?

Droogtorens hebben inderdaad meer lijn dan een rek, maar de was droogt beduidend minder snel (is onze ervaring) en het is een ramp om maat XL herenbroeken op te hangen. Bovendien storten de rekken snel in, waardoor het echt langer duurt om de was op te hangen. Daarbij moet je dan maar hopen dat als je samen met een mini je was ophangt, dat hij niet elke keer de rekken van de haakjes tilt… Met onze lompe kat en kind wil ik het risico van een geklemde kat of hand niet lopen. En de kleding wordt toch iets minder vaak van het rek getrokken als het net ietsje hoger hangt.

Nadelen droogrek in plaats van wasdroger

Het duurt nog steeds wel lang om de was te drogen. We moeten echt vooruit plannen als we iets nodig hebben. We kunnen niet een ondergeplast bed afhalen en na een paar uur weer op bed hebben liggen. (Ja, dat gebeurt nou eenmaal met kinderen…) Kleding die alleen gelucht hoeft te worden kan goed op het balkon, maar ook dat duurt langer dan 20 minuten in de droger opfrissen. Zelf kleding ‘stomen’ is er echt niet bij. Ik heb in mijn studententijd altijd gewassen met een droger erbij. Het is heel fijn om in één dag van alle wasrommel af te zijn. Ik merk ook dat de handdoeken beduidend minder zacht de was uitkomen en ik gebruik dan ook wasverzachter (wat weer wat minder groen is).

Toch ben ik erg blij met onze wasoplossing. Het werkt goed en het heeft soms iets heel gezelligs om met zijn allen de was te gaan ophangen. Bovendien kan ik de was uitbesteden aan mijn man, die het een onmogelijkheid vindt om te onthouden wat er wel en niet in de droger mag. Het was niet met opzet, maar zo zijn wij nét een beetje groener!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “Geen wasdroger, wel een kind: droogrek Leifheit Pegasus is fijn!

 1. Ik ben wel fan van onze wasdroger, vooral omdat het vaak veel te vochtig is in ons huis en binnen drogen aan een rek echt voor schimmel zou zorgen. Ik heb natuurlijk ook nog wel een droogrek voor spullen die niet in de wasdroger mogen. Die rode sokken-ophang-dingetjes, daar ben ik wel jaloers op…

 2. Marianne apr 29, 2015

  Ik ben ook erg pro-droger, maar tsja, als er geen plek is 🙂

 3. Op zoek naar een fijn wasrek kwam ik je blog tegen. Bedankt! We hebben wel een droger, maar ivm energiekosten en kledingslijtage gebruik ik hem alleen voor de handdoeken en het beddengoed. Het oude wasrek valt langzaam uit elkaar, dus binnenkort gaan we voor de Leifheit Pegasus 🙂