SuperFair: biologisch eten toegankelijk gemaakt

2 september 2015

Als je de SuperFair binnenloopt, krijg je meteen de indruk dat je in een heel hippe, nieuwe supermarkt terecht bent gekomen. En dat is SuperFair ook precies: een hippe biologische supermarkt, waar je alles voor je huishouden kunt kopen. Maar wat maakt SuperFair nou precies anders? Ik nam een kijkje in de SuperFair in de Biltstraat in Utrecht.

Op bezoek bij SuperFair

Om een echt goede indruk te krijgen van deze nieuwe winkel (Biltstraat 90 – 92, Utrecht) bezocht ik de SuperFair 2 keer. De eerste keer was ik alleen met mijn mini en zonder uitnodiging. De tweede keer was ik uitgenodigd voor een uitgebreide rondleiding en meer uitleg. Opvallend positief is het brede assortiment. Je kunt echt alles kopen, net als je gewend bent bij de gewone grote supermarkten. Het is alleen vaak duurder.

SuperFair-2

Het was wel jammer dat ik mijn kind niet kwijt kon in het karretje, achter zijn eigen kleine karretje of bij een kindertafel. Daardoor voelde het eerste bezoek wat gehaast aan, want ik moest hem continu tussen de breekbare dingen weghalen. Dit is jammer, omdat vooral het baby- en kinderassortiment zeer breed is: bijna alle smaken en producten van Hipp en Weleda zijn bijvoorbeeld te koop. Het tweede bezoek was rustiger en ik kreeg een mooie uitleg bij de winkel, een heerlijk kopje biologische thee en een paar probeerproducten.

SuperFair-3

Toegankelijker

SuperFair is juist aantrekkelijk voor iedereen die wars is van geitenwollen sokken. (Ikzelf niet; die sokken zitten echt heerlijk warm als huissloffen…) Het frisse uiterlijk met oranje en zwart geeft de boodschap af dat de SuperFair voor iedereen open staat. Ook de indeling met hoge schappen, veel verlichting en (super handig) bordjes bij de laagste-prijs-producten geven de indruk van een ‘gewone’ supermarkt. Maar toevallig is alles biologisch!

SuperFair-4

Naakt

Een groot aantal producten zijn verpakkingsloos, of ‘naakt’ te koop. Natuurlijk zijn de groenten en het fruit onverpakt! Daarnaast kun je de volgende producten zonder verpakking kopen:

  • Noten, zaden en gedroogd (super)fruit
  • Havermout, muesli en andere ontbijtgranen
  • Pasta, couscous en andere granen voor het avondeten
  • Olie en azijn
  • Snoepjes en koekjes
  • Ecover wasmiddelen (navullen van je eigen fles)

Super natuurlijk dat je zelf bepaalt hoeveel je mee wilt nemen! Wil je alleen voor vanavond couscous meenemen? Dan koop je gewoon 100 gram, geen punt. Zo verspil je minder eten.

SuperFair-5

De basis

SuperFair heeft een eigen merk, maar nog niet zoveel producten. Wel proberen ze van alle voorverpakte producten een lagere-prijs-product in te kopen. Het brood wordt speciaal voor SuperFair gebakken. Uniek is de grote hoeveelheid mild desembrood. Het brood dat ik meekreeg om te proberen was erg lekker, lekker vers en heel smakelijk! Heel leuk is ook dat het assortiment verzorgingsproducten een paar lokale, kleine merken bevat, zoals Lekker in een Potje en Petit & Jolie. En ze verkopen losse fruitijsjes op een stokje van NICE! Ja, voor mij is ijs een basisproduct. Daar kom ik zeker nog een keer voor terug!

Maatschappelijk betrokken

In samenwerking met een aantal andere bedrijven is er een grote recycle-bar ingericht in de winkel. Hier kun je alles uit je Jekko kwijt, maar ook kurk, oude kleding en overgebleven buitenlandse valuta. De gerecyclede materialen gaan naar een goed doel, of naar kunstprojecten, zoals Kurk Design.

SuperFair-6

Ook via Facebook en de borden in de winkel probeert SuperFair maatschappelijk betrokken te zijn. De klant is zeker koning en je kunt verwachten dat er goed naar je geluisterd wordt: wil je een meer betrouwbaar assortiment vlees? Wordt geregeld! Wil je een bepaalde kaas? Kan! Op zoek naar een nieuwe lotion voor je moeilijke baby? SuperFair denkt mee. En natuurlijk zijn er leuke spaar- en winacties in de winkel en via Facebook.

SuperFair-7

Weer terug?

Of ik hier heel veel vaker ga komen? Nee, dat denk ik niet. Het is toch voor de dagelijkse boodschappen te ver bij mij uit de buurt en de verse producten zijn mij nog iets te duur. Helaas zijn we ook uit de baby-spullen (verzorging, eerste papjes en fruithapjes) gegroeid, want die had ik waarschijnlijk wel vaker daar gekocht. Toch ga ik waarschijnlijk wel een paar keer per jaar: om noten te scheppen, om gedroogd fruit te kopen, voor de Hipp fruithapjes (voor mij, niet voor mijn kind) en om op hete dagen echte fruitijsjes te eten met mijn kind. En wie weet ontdek ik dan weer een nieuwe favoriet tussen de schappen…

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “SuperFair: biologisch eten toegankelijk gemaakt

  1. Inmiddels heb ik een reactie gehad van de SuperFair Biltstraat dat ze zeker gaan kijken naar een wagentje waar een kind in kan zitten. Super reactief en heel tof van ze!

  2. Ik ben er inmiddels ook geweest. Leuke winkel, vooral de verschillende soorten noten, zaden, bonen en gedroogde vruchten vond ik anders (beter) dan in andere biologische winkels.