Mijn favoriete tuintips: de tips van Romke van de Kaa

28 augustus 2015

Vraag mij van wie ik op tuingebied in al die jaren dat ik nu al tuinier het meest heb geleerd, dan zeg ik meteen: Romke van de Kaa. Er verschijnen jaarlijks tientallen boeken op tuingebied, hele boekenplanken in de openbare bibliotheek zijn er mee gevuld en daar zijn heel interessante boeken bij. Romke van de Kaa weet echter een enorme kennis van bloemen en planten te combineren met een geheel eigenzinnige manier van tuinieren onder het motto: niet moeilijk doen, een tuin heb je om van te genieten. Het is dan ook de enige schrijver die mij kan doen schaterlachen om zijn belevenissen in het groen.

Niet mierenneuken

Romke houdt niet van mierenneuken in de tuin, al zijn die op dit moment volop aanwezig, dus gelegenheid genoeg. Ooit voerde hij een experiment uit met rozen snoeien. Iedereen die begint met rozen in de tuin staat op een gegeven moment het zweet in de handen, als ze gesnoeid moeten worden: precies boven zoveel ogen snoeien, en vooral niet de binnenste ogen, maar de buitenste (of was het andersom?), want anders bloeien ze niet meer hoor! Romke snoeide zijn rozen met de heggenschaar en tot ieders verbazing, en waarschijnlijk ook die van hemzelf, bloeiden ze het volgende jaar volop.

Geen saaie boom meer

Een andere tip van hem die ik zelf heb toegepast: de prunus bloeit prachtig met een zee van roze bloemen in het voorjaar. Na de bloei is er echter niets meer aan, gewoon een saaie groene boom. Plant een klimrozenstruik aan de voet van de boom en als de prunus zelf is uitgebloeid, word je de maanden daarna verrast door een boeket prachtig bloeiende, in mijn geval rode, rozen. Twee vliegen in één klap: je maakt van een saaie boom weer iets om naar te kijken en je hoeft niet moeilijk te doen met een klimrek voor je klimroos, daar zorgen de takken van de prunus wel voor.

Tuinscheurkalender met tips en adviezen

Elk jaar publiceert Romke van de Kaa samen met Paul Geerts een tuinscheurkalender met tuintips, plantadviezen, recepten en gedichten die te maken hebben met tuinen en natuur. Ikzelf heb hem al jaren en altijd staat er wel weer een geweldig idee in. Dit jaar stond er iets fantastisch in om te doen met basilicum, en hiermee komen we weer een beetje verder op het gebied van moestuinieren.

Basilicum is lastig

Basilicum is een vreselijke plant, ze houden niet van regen op hun kop, maar uitdrogen vinden ze ook niet fijn. Elk jaar weer geprobeerd om basilicum aan te planten, maar kwijnend verdwenen ze in de maag van slakken. Er zijn in mijn tuin maar weinig slakken, maar de basilicum wisten ze feilloos te vinden. En elke keer een nieuw potje basilicum bij de supermarkt kopen voor bij het koken is ook een dure hobby. Jammer dat het zo lekker is!

Een zomer lang met één potje basilicum

Maar dan nu de tip: koop één potje (biologische) basilicum bij de supermarkt, haal het uit de bloempot en trek de verschillende stekjes uit elkaar. Herplant drie of vier van die losse stekjes in andere bloempotten en laat ze vrolijk groeien. Knip of pluk als je basilicum nodig hebt her en der van de verschillende potjes een of twee blaadjes, en je hebt genoeg basilicum om de hele zomer van te eten. Op de foto bij dit artikel zie je mijn plantjes die uit slechts één supermarktpotje basilicum zijn opgekweekt. Waarom het nu wel lukt om volle bossen basilicum te kweken, het is mij een raadsel, maar het werkt. Vraag niet hoe het kan, maar geniet er van! Hartelijk bedankt, Romke!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

15 reacties op “Mijn favoriete tuintips: de tips van Romke van de Kaa

 1. T.v.d.heijden mei 3, 2016

  Mijn terras vertoond lelijke witte vlekken lijkt op een soort schimmel hoe zou ik die kunnen verwijdern

  • Elly van der Veen mei 7, 2016

   Beste T.v.d.heijden,

   Zoals je misschien al begrepen hebt uit mijn stukjes: ik ben allesbehalve een expert op tuingebied. Maar misschien is dit toch een tip voor je terras: probeer het eens met verdunde schoonmaakazijn. Mijn terras ligt nogal in de schaduw en wordt na verloop van tijd altijd weer helemaal groen. Neem een grote gieter (10 Liter), giet er een fles schoonmaakazijn in leeg en vul aan met water.
   Giet zorgvuldig over het terras en bij mij kan na een paar dagen inwerken de groene aanslag worden weggeschrobd met een bezem.
   Hopelijk werkt het even goed voor de witte vlekken.

  • H. kamphuis sep 14, 2017

   Schrobben met scherp zand van de bouwmarkt.
   Het resultaat is fantastisch.

 2. Frans Ros mrt 17, 2017

  Je hebt gelijk met die katten laten ze aan een touw doen.

 3. jan pellemans jul 23, 2017

  Geachte Heer Romke van de Kaa,

  Mijn grasveld heeft lelijke gele vlekken: emelten? Na regen zag ik veel kleine openingen
  Heeft u een oplossing als het zo is? Gaarne (als eerste) advies.
  Ik heb foto’s beschikbaar; wilt u ze zien?

 4. Mw. Houtman jul 28, 2017

  Geen reactie, maar een vraag aan R.van de Kaa,
  We hebben een moes tuin, waar alles goed groeit, behalve de rode bietjes.
  Waar zou dat aan kunnen liggen?

 5. Jpkievit nov 24, 2017

  Er is nog geen goed werkende vervanger voor glysofaat
  Er is een scheepslading met onderzoeken dat glysofaat veilig is het zou verstandig zijn om stellingname te wijzigen

 6. Dhr Behrens jul 20, 2018

  Deze bloeiende hangplant zie Foto hoe heet ie en is ie vorst bestendig

 7. Mijn passie is fruittelen .waarom wordt de mooistesector in ned deskundig afgebroken door natuur en milieu en greenpeace 50% van de sector verdient minder dan 23000 € onder aanvoering van gl en d66

 8. gees beld aug 17, 2018

  heb een vraag: heb een canna toen de bloem uit gebloeit was kwam er balletjes aan met zwarte kraaltjes ,is dat zaad kan ik dat zaaien

 9. tooske apr 13, 2020

  Wanneer de azalia snoeien? Als ze uitgebloeid zijn!,,

 10. Wanner de uitgebloeide Azalia snoeien?

 11. Adriaan Visser jun 14, 2020

  Hoe moet ik heermoes bestrijden. Lava meel helpt helpt ook niet.

 12. Adriaan Visser jun 14, 2020

  Hoe moet ik heermoes bestrijden.